Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom HR werkstress juist wel serieus moet nemen

“Werkstress bestaat niet”. Dit kopte een artikel in de gezondheidsbijlage van Trouw op 11 november 2019. In het betreffende artikel is registerpsycholoog arbeidsorganisatie en stafpsycholoog bij Arboned Jan Machek aan het woord. De strekking van zijn verhaal is dat stress op de werkvloer niet het gevolg is van onrealistische deadlines, teveel werk of een enorme prestatiedruk. Ondank alles blijf je toch gewoon doorademen, bewegen en luisteren. Je moet het bij jezelf zoeken en niet bij anderen. Kortom, stress zit tussen de oren!

Het probleem: de werkomstandigheden

Trainer Anne Hallema is het maar gedeeltelijk eens met de auteur van dit artikel. Het lijkt hem een wat te kort door de bocht redenatie. Ja, werkstress is van psychologische aard, maar de oorzaak is niet altijd in de mens gelegen. Het is wel zo dat ieder mens een eigen stressdrempel heeft. De een kan meer druk hebben dan de ander, maar de wijze waarop werk georganiseerd wordt kan wel degelijk een stressor zijn. Daar is de auteur het ook mee eens.

In het slot van het artikel stelt de auteur dat om stress te voorkomen of aan te pakken je vooral  moet richten op wat zich intern in een mens afspeelt. Dat klinkt nogal makkelijk. Allemaal naar de mindfulness training en werkgevers kunnen nog wel wat meer druk op de prestaties zetten. Oh ja…de werkomstandigheden moeten natuurlijk wel op orde zijn.  Volgens Anne schuilt daarin nu juist het probleem rond stress, de werkomstandigheden!

Secretaresse verminder werkdruk

Stress verschilt per persoon

Stress verwijst naar de druk die iemand ervaart. De ervaren druk veroorzaakt een bepaalde mate van spanning. Het lichaam reageert op druk met het verhogen van haar fysiologische activiteiten. Wanneer die verhoging niet tot vermindering van spanning leidt en de fysiologische activiteit blijft voortduren, treedt uitputting op. De weerstand tegen druk neemt af en de kans op lichamelijke en psychische klachten of ziekten nemen toe.

Je kunt zeggen dat stress optreedt als iemand niet meer goed kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. De kenmerken van het werk of de werksituatie die spanning kunnen oproepen, noemen we stressoren. Voortdurend onder tijdsdruk moeten werken en daarbij nooit het gevoel dat je iets op tijd klaar hebt, levert spanning op.

Niet alle spanning leidt tot stress. De ene persoon kan meer hebben dan de andere. Dat is afhankelijk van de mate waarin iemand de druk die wordt uitgeoefend kan hanteren. Dat noemen we draagkracht. Iemand zal stress op het werk ervaren als er te weinig herstelmomenten zijn en als de balans tussen draaglast en de draagkracht ernstig of langdurig verstoord is. De ervaren stress zal dan leiden tot stressreacties.

Het belang van autonomie op de werkvloer

Hoewel er veel werkomstandigheden zijn die tot stress kunnen leiden, is autonomie wel een hele belangrijke. Autonomie zegt iets over de mate waarin je het werk, werktempo, werkplanning, e.d. min of meer zelf kunt regelen. Je bent eigenaar van je eigen agenda. Onderzoek (CPB 2004) toont aan dat de combinatie van hoge werkdruk en weinig autonomie tot veel stress leidt. Wanneer hoge werkdruk gepaard gaat met veel autonomie, wordt er minder stress ervaren. Dat is echter alleen het geval bij mensen die over voldoende vaardigheden beschikken om het werk zelf goed te kunnen plannen en uit te voeren (Schaubroeck & Merrit, 1997).

Stress en het voorkomen van stress is dus veel meer dan vaststellen dat het in de mens zelf zit en dat dit het enige redmiddel is dat altijd beschikbaar is.

Dit artikel is geschreven door Anne Hallema, trainer van de 3-daagse cursus HR Assistent van Secretary Management Institute. 

Download HR AssistantOpleiding HR Assistent

Hoe gaat jouw werkgever om met stress van werknemers? En hoe kan jij als HR Assistent bijdragen aan het verminderen van werkstress?

Tijdens de 3-daagse cursus HR Assistent bespreekt de trainer o.a. werkgerelateerde en persoonsgerelateerde oorzaken van stress en burnout en hoe je het kan voorkomen of bestrijden. Met deze cursus zorg je dat jouw kennis op het gebied van P&O optimaal is, zodat je een gedegen gesprekspartner bent. 

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Is corporate culture een agendapunt in jouw vergadering?  

Hoor jij weleens de voorzitter van een RvB, RvT of RvC zeggen ‘het volgende agendapunt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *