Hét blog voor de ervaren assistant

Assistant Power Class 2019: zo bereid jij je voor op de toekomst

Op 31 oktober 2019 vond de Assistant Power Class plaats. Een dag die in het teken stond van de toekomst – de toekomstcompetenties voor de secretaresse, om precies te zijn. In dit blog delen wij de tips en tricks van de sprekers over de 5 competenties.

1. Digitaal vaardig

Jim Stolze, AI-expert, nam ons mee in de toekomst van werk. Jim geeft aan dat AI, artificial intelligence ook wel kunstmatige intelligentie, nog in zijn kinderschoenen staat. Waar we aan veel kanten bang worden gemaakt voor robots, vindt Jim dat nog niet van deze tijd. Hij geeft je als tip om de digitale ontwikkelingen te volgen, te omarmen en ervoor open te staan. Want dat het komt en impact gaat hebben, is een ding dat zeker is. Hoe groot impact gaat zijn, dat heb je zelf in de hand.

Tip: zorg dat je weet wat er speelt op het gebied van digitale ontwikkelingen. Is dit niet jouw sterkste punt, of vind je het minder interessant, zorg dan dat je jezelf omringt met collega’s die het voor je volgen.

2. Zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk

Als management assistent ben je (over het algemeen) al heel gastvrij. Daarom is het juist interessant om dat stukje wat je al heel goed doet, nog beter te gaan doen. Danielle de Jonge, netvliesmanagement expert, geeft aan dat als je echt indruk wilt maken je:

 • Geïnteresseerd moet zijn, en niet interessant
 • Echte aandacht moet geven. Dit doe je door verwachtingen te overtreffen. Geef bijvoorbeeld geen kerstpakket, maar trakteer je klanten of collega’s onverwachts op iets leuks. Dat blijft langer bij en daarmee val je meer op.
 • Bewust moet zijn van de valkuilen:
  • Maak geen aannames. Stel de waarom vraag.
  • Niet opvallen. Zorg dat je zichtbaar bent. Hoe meer je mag inbrengen, hoe meer je intrinsiek gemotiveerd bent of wordt.
  • Stap niet in de KDG; knowing dowing gap. Door de drukte van elke dag vergeet je de extraatjes te doen die je juist doen opvallen.

3. Houd focus

In een wereld voor informatieprikkels en een toenemende werkdruk is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Focusmanagement is een waardevolle skill. Maar waar begin je? Jan-Willem van den Brandhof, breinexpert, vertelde hoe je je brein kunt ruïneren, door:

 • Te veel informatie en een overload aan werk
 • Continu stress

Belangrijk is om te onthouden dat hoe fitter je bent, hoe beter je brein werkt. Dus:

 • Prikkel en stimuleer je brein. Doe eens een keer iets anders. Houd je drinkglas vandaag eens met je andere hand vast.
 • Sporten, bewegen, zorgt voor extra zuurstof, waar je brein heel blij mee is.
 • Zorg voor balans. Zo nu en dan ontspannen, ontstressen, is heel belangrijk voor je brein.
 • Leer en gebruik snelleertechnieken.

4. Denk creatief

Creativiteit is een top 3 vaardigheden voor future proof professionals aldus het World Economic Forum. Maar hoe word je nu creatief? Kan iedereen creatief zijn? Het antwoord is ja. Rob Urgert, cabaretier en bekend van o.a. het tv-programma de Kwis, vertelde dat creativiteit een puur menselijke eigenschap is. Zijn tips voor jou om je creatieve geest aan te sporen:

 • Volg je hart.
 • Ga net zolang door totdat je ergens bent waar nog nooit iemand is geweest. Want een hoop slechte ideeën, zorgen uiteindelijk ook voor een goed idee.

5. Toon zelfleiderschap

In een wereld die verandert, waar onze concurrenten op de loer liggen, waar prestatiedrang groter wordt, is het enorm belangrijk om zelfleiderschap te tonen. Nicolien Sauerbreij, olympisch kampioen snowboarden, vertelde ons over haar weg naar goud. Haar overwonnen obstakels, de tegenvallers en de successen. Vanuit haar eigen ervaring, geeft zij een aantal tips:

 • Zie teleurstellingen als een keermoment
 • Blijf jezelf uitdagen
 • Motiveer jezelf
 • Maak je doelen, te nemen stappen klein
 • Focus waar je invloed op hebt; op jezelf dus, niet op de concurrent

Volgend jaar vindt de Assistant Power Class 2020 plaats op 5 november. Een congres waar je bij wilt zijn als je wilt weten wat er speelt op jouw vakgebied. Dus, schrijf het vast in je agenda!

Wil je je in de tussentijd verder ontwikkelingen? Dat kan, stilzitten hoeft niet. De 5-daagse opleiding Future Work Skills is een mooie aansluiting op dit congres. Tijdens deze opleiding geef je jouw toekomst richting en ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden voor de toekomst van jouw vak.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *