Hét blog voor de ervaren assistant

Wat verdient een secretaresse?

Ook al ben je ontzettend benieuwd, het antwoord op deze vraag is helaas niet zomaar te geven. Door de verschillende niveaus, grootte van de organisatie, ervaringsjaren, CAO’s , verantwoordelijkheden en variatie in functie verschilt dit nogal.

Tip: lees ons meest actuele salarisblog: Wat verdient een secretaresse in 2022?

salaris secretaresse

Daarnaast: what’s in a name? De één krijgt de functietitel ‘secretaresse’ toebedeeld, terwijl de ander met precies dezelfde taken wellicht tot ‘directie assistent’ wordt bestempeld. De functiegroep is dus behoorlijk breed en dat is ook terug te zien in de salarissen.

Uiteraard is het maandelijkse salaris niet de enige factor die ‘van waarde’ is. Denk ook altijd na over secundaire voorwaarden (laptop, auto, pensioen, ziektekostenverzekering, etc) die je dus niet direct terugziet in het salaris. En wellicht nóg belangrijker zijn waardering, leuke collega’s, flexibele werktijden, een goede werkplek, etc. Dit laten we in dit blog buiten beschouwing.

Verschil in MBO of HBO?

Bijna de helft van de secretaresses heeft een MBO opleiding, 1 op de 3 secretaresses hebben een HBO opleiding. Echter, de opleiding zegt tegenwoordig lang niet alles over het niveau van de functie. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer werkervaring je hebt en eventuele opleidingen je naast je baan volgt, des te hoger is de kans dat je een functie hebt waarvoor HBO denk- en werkniveau is vereist.

Het salaris voor een secretaresse op HBO niveau is logischerwijs vaak hoger dan voor eenzelfde secretaresse die een MBO functie vervult. Tegenwoordig werkt maar liefst 80% van de secretaresses op een hoger niveau dan de daadwerkelijk gevolgde opleiding!

Wie verdienen het meest?

Als je op het niveau werkt van het MT, directie of de CEO dan verdien je meer. Zo heeft een PA of executive assistant vaak het hoogste salaris. Sommigen ontvangen maandelijks meer dan € 5.000,- op hun bankrekening. Deze ondersteuner werkt voornamelijk één op één. Ze heeft vaker andere taken dan haar vakcollega’s in het middle management, zoals het meedenken over strategische beleidsstukken en projectmanagement.

De officemanagers en directiesecretaressen die leiding geven worden ook beter beloond. En werk je in de zakelijke dienstverlening dan werk je in de sector waar de hoogste salarissen worden betaald, in ieder geval hoger dan bij de overheid, onderwijs of zorg.

Lees ook het blog: Het salaris van een gemiddelde assistant: € 2.835,-

En wie het minst?

Degene die minder verdienen zijn de (medisch) secretaresses. De bandbreedte voor een fulltime secretaresse is € 1.600,- tot € 2.900,- bruto per maand. Ter vergelijking: bij directiesecretaresses is de bruto bandbreedte € 2.000,- tot € 3.300,-. Als je de salarissen vergelijkt met alle werkende vrouwen in Nederland dan verdient de secretaresse een stuk lager.

Uit het onderzoek naar de secretariële beroepen (Ecabo, 2014) blijkt de volgende verdeling naar functienaam en leeftijd:

Salaris indicatie secretaresses 2014

De salarisontwikkeling binnen het secretaressevak

Je hebt pech dat je in een branche werkt waar de crisis ontzettend hard is ingeslagen. Jouw werkgever zegt vast dat er niet veel reserves meer zijn en dat kan zelfs zomaar waar zijn. Helaas zijn veel secretaresses er dus in de afgelopen tijd vooral op achteruit gegaan. Tenminste, dat geldt vooral voor de functies op MBO niveau.

Er zijn ook veel nieuwe kansen. Omdat de nieuwe generatie manager een aantal traditionele taken voortaan zelf uitvoert en er steeds meer managersfuncties verdwijnen, heeft de secretaresse meer ruimte voor taken op hoger niveau (bijvoorbeeld: taken op het gebied van HR, financiën, marketing/communicatie en ICT). Het secretaressevak verbreedt zich en de secretaressefuncties op hbo-niveau verdiepen zich. Dit blijkt ook uit de stijging in het aantal secretaressevacatures op hoger niveau!

Het is dan ook niet raar dat de helft van de secretaresses een opleidingswens heeft. We zeiden het al eerder: de secretaresse werkt steeds minder voor de manager en juist steeds meer met de manager. Het wordt steeds meer een kwestie van een ‘leven lang leren’. En terecht!

Hoe verdien je meer? Drie opties

Opleidingsbehoefte? Overtuig jouw manager met deze 10 tips!

Inmiddels is het je wel duidelijk: hoe hoger het niveau van jouw dagelijkse werk, des te hoger zal het salaris zijn. Wanneer je naar jouw eigen mening te weinig verdient voor de taken die je verricht, zijn er over het algemeen drie opties die je de kans geven om jouw salaris te verhogen:

 • Verander van werkgever;
 • Leg grondig uit aan je manager waarom jij meer verdient dan je iedere maand krijgt;
 • Onze favoriet: groei verder in jouw huidige functie. Zorg ervoor dat je jouw kennis en vaardigheden aanscherpt, zodat jouw toegevoegde waarde stijgt. Op deze manier laat je actief zien dat je meer waard bent voor je manager(s) én je organisatie. Daarnaast laat je meteen blijken dat jouw ambities hoger liggen dan jouw huidige werkzaamheden. Ook maakt het jouw dagelijkse werk vaak een stuk leuker!

Groeien kan in allerlei opzichten, dus bespreek dit met je manager. In welke gebieden kan hij/zij hulp gebruiken? In welke gebieden kan je zelf verder uitblinken? Strategisch notuleren, projectmanagement, meedenken over bedrijfskundige beleidsstukken? Oftewel: profileer je als co-manager.

Tip: maak eens je eigen opleidingsvoorstel, waarin je in één A4 meteen duidelijk maakt waarom een opleiding niet alleen jou verder brengt, maar ook jouw manager(s) én organisatie. We helpen je graag met het overtuigen van jouw manager!

Bron: Onderzoek ECABO “Stille revolutie in het secretaressevak”

Wil jij een stap maken in jouw ontwikkeling én salaris?

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

Toon jouw niveau aan met de Management Assistent Master. Een opleiding van één jaar met diploma op HBO+ niveau. Een uniek groeitraject voor de senior assistent! Je werkt o.a. aan:

 • Managementvaardigheden
 • Professionele communicatie en persoonlijke kracht
 • Organisatiekunde en strategisch management
Lees meer over de Secretary Management Master


Of vergroot jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf met een specialisatie
, zoals:

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

6 Reacties

 1. Dank voor het overzicht. Het gaat niet op met de werkgever die mij 8 maanden geleden heeft ontslagen, daar verdiende ik al wat lager. Wat mij steeds opvalt bij het solliciteren: om te verdienen wat ik als gewone secretaresse verdiende, moet ik mij al aanbieden als Directiesecretaresse. Wat ik dus niet ben. Maar er wordt voor hetzelfde werk als ik deed nu rustig 600 bruto per maand minder geboden. Daar kan ik niet van rondkomen. Ik red het met de WW helaas ook al niet, want ik ben alleen en kostwinner. Maar de inhoud van de functies worden door deze onderbetaling nog verder scheef getrokken. Ik vind dit erg moeilijk, net zoals het vinden van nieuw werk! De crisis heeft wel heel veel secretaresses werkzoekend gemaakt! 🙁

 2. Bij vooral kleine bedrijven zonder cao, salarisschalen en een ongestructureerde organisaties is de secretaresse vogelvrij. ‘Voor jou vele anderen’ maakt het absoluut geen benijdenswaardige positie.

 3. Ook zien veel organisatie het belang en de winst van de ondersteunende rol niet voldoende. “Dat doen de managers wel even zelf zodat we kunnen bezuinigen op support”.
  Dat het ondersteunen van een organisatie echt een vak is, een specialisme, dat wordt voor het gemak dan even vergeten.
  Wanneer managers en specialisten zich met ondersteunende taken gaan bezig houden, dan is hun effectiviteit een stuk lager. Dat kost veel meer dan het bescheiden salaris van een top-ondersteuner.
  Gemiste kans!

 4. Wil je veel verdienen, dan moet je het hebben van de grote bedrijven, grote steden met een goede CAO. Ik ben zelf werkzaam in Amsteram en werk als Management Assistente voor een salaris van 3983 obv 40 uur. Daarbij nog een 13e maand en andere goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Word ik er blij van, niet echt. Plezier in je werk is toch het allerbelangrijkste! bij mijn vorige job zat ik 700 EUR lager, maar wel elke dag met plezier naar het werk. Veel meer waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *