Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe behoud jij jouw toegevoegde waarde als managementassistent?

Weet jij wat jouw toegevoegde waarde is als managementassistent? Als je deze niet helder voor ogen hebt, is het mogelijk dat AI jouw werk deels gaat overnemen. Sicco de Ree, trainer gespecialiseerd in de toekomst van werken, stelt dat het belangrijk is om jouw digitale vaardigheden te ontwikkelen, maar nog belangrijker om te ontwikkelen in jouw eigen specialisme.

Taken vervangen met AI

Sicco: “Je hoort het vaak: AI  gaat veel taken overnemen, zo ook voor managementassistenten. Het blijkt echter dat het heel snel ontwikkelt wat er technisch kan, maar dat het tegenvalt hoe snel mensen deze technologie omarmen. Je kunt nu wachten tot jouw manager denkt: ‘hé, laten we iets met AI doen’, of je neemt het heft in eigen handen om te bepalen welke taken jij kunt automatiseren. Kies dan voor taken die jou het minste energie geven, zoals teksten redigeren of agendabeheer. Deze taken zijn nu al goed te vervangen met AI”.

Vind een andere toegevoegde waarde voor jezelf

Als je taken vervangt met AI, moet je wel een andere toegevoegde waarde voor jezelf bedenken. Dit kan van alles zijn, maar het gaat erom dat jij jezelf ontwikkelt op de vlakken waar je al goed in bent”, begint Sicco. “Je ziet dat er ook steeds vaker van managementassistenten gevraagd wordt dat zij echt specialist zijn. Het is in jouw persoonlijke ontwikkeling dus goed om te kijken, wie ben ik, wat kan ik en waar krijg ik energie van? Vervolgens moet je daarop inzetten, er zijn al genoeg generalisten”.

Ontwikkelen binnen de context van jouw organisatie

Wie ben ik en hoe kan ik ontwikkelen? Als je dat weet is het ook belangrijk om te weten of dat bij jouw organisatie past. Stel dat jij het voortouw neemt om organisatiebreed met Microsoft Teams te werken, heeft dat dan ook toegevoegde waarde voor jouw organisatie? Die afweging is dus ook belangrijk om te maken als jij een toegevoegde waarde wilt blijven als managementassistent”, zegt Sicco.

Begin bij het begin

Sicco: “Begin nou eens met het bepalen welke van jouw taken repetitief zijn en hoe je die vergemakkelijkt met AI. Als je hiermee aan de slag gaat, ontwikkel je jouw digitale vaardigheden en verbeter jij jouw toegevoegde waarde al op die manier”. Wil jij beter leren werken met diverse digitale tools? Meld je dan aan voor de cursus Efficiënt digitaal werken! Wil jij juist ontdekken welke vaardigheden er in de toekomst worden gevraagd van managementassistenten om richting te geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Meld je dan aan voor de opleiding Future Work Skills voor de managementassistent!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

7 Onmisbare toekomstcompetenties van ondersteuners

In de nabije toekomst heeft iedere werknemer andere competenties nodig. De management ondersteuner dus ook, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *