Hét blog voor de ervaren assistant

Top 3 vaardigheden voor de future proof assistant

Vraag jij je ook wel eens af hoe je functie er in de toekomst uitziet? Wat je allemaal moet doen en kunnen? En in hoeverre je huidige taken überhaupt nog bestaan?

Dat is niet vreemd. Met name door de razendsnelle technologische ontwikkelingen, waaronder AI, zal jouw baan ongetwijfeld veranderen. Volgens het World Economic Forum staat de baan van de assistant, zoals die er nu uitziet, zelfs op de tweede plek van banen die sterk zullen afnemen tussen 2023 en 2027. Technologische tools zullen steeds meer werkzaamheden overnemen. Het is dus belangrijk om mee te bewegen met de ontwikkelingen én nieuwe kennis en vaardigheden op te doen om relevant te blijven.

Daarvoor kunnen we kijken naar de zogenoemde 21st century skills: de vaardigheden en kennis die belangrijk zijn om goed te kunnen blijven functioneren in de huidige maatschappij en in je werk. Meegaan met digitale ontwikkelingen is uiteraard van belang. Net zo belangrijk zijn de vaardigheden die niet door technologie kunnen worden overgenomen, namelijk jouw menselijke toegevoegde waarde.

Door de technologische ontwikkelingen verschuiven de vaardigheden die belangrijk zijn. Volgens onderzoek van het World Economic Forum zijn dit de top 3 vaardigheden:

1. Creatief denken

Creativiteit is een van de meest gewilde vaardigheden voor de toekomst. In een tijd waarin veel taken geautomatiseerd worden, blijft het vermogen om buiten de gebaande paden te denken en innovatieve oplossingen te bedenken van onschatbare waarde. Het is dus belangrijk om je creatieve vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden.

2. Analytisch en kritisch denken

Het vermogen om complexe problemen te analyseren en kritische beslissingen te nemen wordt steeds belangrijker. Deze vaardigheid omvat het interpreteren van data, het evalueren van verschillende scenario’s en het maken van weloverwogen keuzes. Het is belangrijk om te leren hoe je analytisch denken kunt toepassen om effectiever en efficiënter te werken.

3. AI en Technologie

Technologische geletterdheid, en in het bijzonder kennis van AI, is essentieel voor de toekomstige assistant. Leren werken met AI-tools zoals Copilot, ChatGPT en Gemini is ontzettend belangrijk. Je werk zal niet worden overgenomen door AI, maar door iemand die weet hoe je met AI sneller en beter kunt werken. Dit omvat het gebruik van AI voor bijvoorbeeld het beheren van agenda’s, het opstellen van rapporten en het automatiseren van routinematige taken.

De Assistant Van Morgen

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst en welke concrete stappen je kunt nemen om je vaardigheden te verbeteren? Kom naar ons congres De Assistant van Morgen. Hier gaan we dieper in op belangrijke technologische en menselijke vaardigheden, delen experts hun inzichten en krijg je de kans om te netwerken met andere assistants. Zo blijf jij ook in de toekomst van grote waarde in je rol als assistant.

Download het programma

Over admin

Bekijk ook

7 Onmisbare toekomstcompetenties van ondersteuners

In de nabije toekomst heeft iedere werknemer andere competenties nodig. De management ondersteuner dus ook, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *