Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom is netwerken ook voor ondersteuners belangrijk?

Als ondersteuner ben je een spin in het web, een allesweter, een allesdoener, een aanpakker. Je spreekt elke dag zoveel verschillende mensen waardoor je de verbindende factor bent of kunt worden. Wil je graag groeien in jouw functie? Dan is het heel belangrijk om een goed netwerk om je heen te verzamelen.

Hieronder licht ik een tipje van de sluier over wat je hiermee kunt bereiken. Ik – Corinne Helmink heb ruim 10 jaar ervaring als secretaresse en ik heb interessante inzichten opgedaan die ik graag met jou wil delen.

Netwerken - ondersteuners en secretaresses

Een groot netwerk doet wonderen

Elke ondersteuner heeft een eigen superpower waarvan je kunt leren. Dus: hoe goed ken jij jouw vakcollega’s? Praat of verdiep je je wel eens met andere secretaresses van andere afdelingen? In een grote organisatie is dit van enorme meerwaarde. Werk je in een kleinere organisatie, dan is het vooral belangrijk om buiten die organisatie jouw netwerk uit te breiden. Je kunt namelijk enorm veel leren van andere ondersteuners in de verschillende sectoren.

Ben je happy met jouw functie, maar wil je bijvoorbeeld graag weten of bepaalde taken efficiënter uitgevoerd kunnen worden? Dan is het ook erg interessant om eens in gesprek te gaan met andere ondersteuners. Wellicht gebruiken zij systemen die nieuwer of beter zijn. Of hebben ze tips waardoor je je werk nog beter kunt uitvoeren.

Stilstand is achteruitgang

Voor mij geldt ‘stilstand is achteruitgang’, ik ben altijd bezig om mijzelf te ontwikkelen of ik pak nieuwe dingen op. Zo houd ik mijn brein goed aan het werk en actief. Dit werkt voor mij echt als een energizer.

Er is zoveel mogelijk binnen jouw functie, maar je moet dus wel de juiste personen in jouw netwerk hebben zitten. Zonder deze mensen wordt het vaak lastig om je verder te ontwikkelen. Dit ligt uiteraard ook aan de sector waarin je werkt. Een commercieel bedrijf heeft vaak meer ruimte voor doorgroeimogelijkheden dan een overheidsinstantie.

Hoe meer mensen je kent en hoe meer je met mensen praat over jouw wensen, des te sneller zal je merken dat er meer deuren opengaan voor je. Een goed netwerk is goud waard!

Netwerken: do’s en don’ts

Deze tips krijg je van loopbaancoach Cleo Hooyer.

Netwerken is dus niet alleen leuk en zinvol. Je krijgt vaak nieuwe informatie en inzichten. Het geeft ook energie en misschien wel het belangrijkste: je kan ook een ander helpen. Win-win.

Het goede nieuws is dat je in principe al je hele leven netwerkt (dat begint bijvoorbeeld al bij de peuterspeelzaal). Laat los dat het om een bepaald doel gaat en heb leuke en vrijblijvende gesprekken. Belangrijk: (onder)houd contact met je netwerk wanneer je ze juist niet nodig hebt. Zodat je kunt terugvallen op een vertrouwd en warm netwerk wanneer je het wel nodig hebt.

Do’s:

 • Wees oprecht geïnteresseerd
 • Bied je hulp vrijblijvend aan, want netwerken is wederkerig
 • Eerst geven, dan nemen (dan komen de tips vanzelf)
 • Werk aan je online profilering / personal branding
 • Netwerk met warme relaties
 • Concentreer je op de relatie > de gunfactor
 • Bepaal doelstellingen voor lange termijn
 • Vergeet niet te bedanken
 • Manage je verwachtingen
 • Ga zorgvuldig om met aangereikte netwerkcontacten

Dont’s:

 • Vraag nooit direct om iets, leg eerst contact
 • ‘Fake’ je interesse nooit; blijf authentiek en eerlijk
 • Praat niet negatief over je andere relaties
 • Forceer/dram niet
 • Vergeet de bron niet te bedanken (en weet dus ook wie je heeft verwezen)
 • Houd je eigen netwerk niet voor jezelf
 • Kom altijd je afspraken na

Aan de slag met het versterken van je netwerk?

Opleiding Hoger Management Support

Tijdens de 5-daagse opleiding Hoger Management Support ga je naast netwerken aan de slag met thema’s als strategisch overtuigen, omgaan met weerstand en professioneel profileren.

Met deze vaardigheden sta je straks steviger aan het roer, overtuig je met strategische argumenten en ontdek je de kracht van leiderschap en… een goed netwerk.

Lees meer over deze opleiding

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *