Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe blijf je jezelf uitdagen bij jouw ondersteuning van het management?

Ondersteuning van het management is een erg uitdagende taak, maar na verloop van jaren kan het zo zijn dat je op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Dit zit niet per definitie bij een andere werkgever of functie, maar je kan ook voor jezelf uitdagingen creëren. Cindy Arts-Scholten doet dit door zich tijdens haar loopbaan constant te ontwikkelen. 

Uitdaging opzoeken bij ondersteuning van het management

Cindy: “Ik ben managementassistent bij Enexis in Venlo. Ik zit hier al 22 jaar en het bevalt me erg goed, vooral omdat ik niet alleen het standaard secretaressenwerk doe, maar ook uitdagendere taken oppak. Natuurlijk woon ik vergaderingen bij en notuleer ik, maar ik organiseer ook grote bijeenkomsten en heb vorig jaar een verbouwing geleid samen met de teammanager. Deze uitdagingen maken het erg leuk, en ik denk altijd maar: je moet je eigen kansen pakken, want er is niemand anders die dat voor je doet. Je maakt je eigen naam. Gelukkig staat mijn werkgever daar ook voor open”.

Leiderschapsrol van een managementondersteuner

Ik blijf mezelf graag uitdagen en ontwikkelen, dus ga ik om me heen kijken hoe ik een stapje verder kom binnen mijn functie. Zo kwam ik uit bij de opleiding Hoger Management Support van SMI. Ik pak vanuit mezelf al snel de leiderschapsrol, en deze heb ik verfijnd tijdens de opleiding. Ik heb geleerd om mezelf soms eens een spiegel voor te houden, en dan kom je al heel ver. Daarnaast heb ik vooral handvatten gekregen om op een juiste manier te communiceren. Sommige dingen kan je soms beter verpakken in plaats van het direct uitspreken. Het is namelijk een soort automatisme voor managementondersteuners in het algemeen dat ze dingen direct oppakken als er iets gevraagd wordt, maar dat hoeft niet. Daar kan ik nu beter over communiceren”, zegt Cindy.

Verschillende communicatiestijlen

Mijn communicatie is verfijnd door de verschillende persoonlijkheden en communicatiestijlen van mijn gesprekspartner mee te nemen”, begint Cindy. “Iedereen heeft andere normen en waarden, en je moet dat niet projecteren op de ander. Probeer het gedrag van de ander te begrijpen en bepaal hoe je daar het best mee in gesprek kan gaan. Dit is ook privé fijn, want ik heb een opgroeiende puber. Ik kan mezelf nu meer in hem verplaatsen en dingen op een andere manier benaderen, om toch het juiste gesprek te voeren. Daarnaast zag ik tijdens de opleiding dat managementondersteuners snel geneigd zijn om wat onderdanig te zijn. Ik ben zelf niet zo op mijn mondje gevallen, maar andere cursisten wel. Het was goed om te zien dat zij dankzij de opleiding hebben geleerd om hun grenzen aan te geven”.

Scherp je competenties aan

Het is fijn dat je tijdens een opleiding van SMI met mensen uit hetzelfde vak zit. Je weet allemaal waar je het over hebt en kan met elkaar gesprekken voeren en ervaringen delen. De opleiding is daarom ook een absolute aanrader. Docent Titia Huisman vond ik ook heel erg leuk, ze had humor en bracht het op een leuke manier. De informatie bleef hierdoor goed hangen”, sluit Cindy af. Wil jij jouw kwaliteiten ook vernieuwen? Meld je dan aan voor de opleiding Hoger Management Support. Vraag de brochure aan voor een overzicht van het programma. Wil je de opleiding op maat volgen? Kies dan voor een Incompany-traject.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Tips voor een krachtige zakelijke tekst

Het schrijven van een goede zakelijke tekst is soms een hele klus. Hoe beantwoord je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *