Hét blog voor de ervaren assistant

Van Management Assistant naar Business Assistant

De termen om de supportrol aan te duiden, worden nogal eens door elkaar gehusseld. En toch zit er een duidelijk verschil tussen de Management Assistant en Business Assistant. De gelijkenissen, de verschillen en hoe je Business Assistant wordt, lees je in dit blog.

De gelijkenissen

Net zoals de Management Assistant heeft de Business Assistant:

 • een ondersteunende en faciliterende rol ten opzichte van haar manager, maar ook ten opzichte van het team die de manager aanstuurt;
 • haar voelsprieten uit staan in de organisatie; ze weet wat er speelt.

Business AssistantDe verschillen

Toch is er één groot verschil. De Business Assistant staat erom bekend inhoudelijk op de hoogte te zijn. Zij heeft namelijk kennis op het gebied van:

 • Bedrijfsstrategie
 • Organisatiekunde
 • Stakeholdermanagement

De Business Assistant is als geen ander in staat haar manager inhoudelijk te ondersteunen. Je begrijpt de business en denkt mee. Met andere woorden, de Business Assistant:

 • weet hoe de business functioneert en hoe je anticipeert op te nemen acties;
 • maakt stakeholderanalyses;
 • weet hoe ze de organisatiedynamiek beïnvloedt;
 • weet hoe organisaties veranderingen doorgaan en hoe ze daarbij kan ondersteunen;
 • toont ondernemerschap;
 • is bekend met de nieuwste werktechnieken.

Hoe word je Business Assistant?

Hoe groei je door, vanuit je rol als Management Assistant, naar Business Assistant? Om die groei voor elkaar te krijgen is het van belang dat je een aantal stappen volgt.

Stap 1: toon zelfleiderschap
Ontdek wat jouw positionering is als Business Assistant en prikkel de ondernemer in je. Toon lef, neem initiatief en zorg dat je niet wordt ‘weggestuurd’.

Stap 2: leer de organisatie kennen
Leer hoe je jouw organisatie doorziet en hoe je de organisatiesensitiviteit vergroot. Wie heeft welke rol en waar invloed op?

Stap 3: ken je stakeholders
Ga tactisch om met kantoorpolitiek. Observeer mensen effectief zonder oordeel en ontdek welke informatie je haalt uit lichaamstaal.

Stap 4: ga mee met veranderingen
Bij elke organisatie liggen er veranderingen, transities en reorganisaties op de loer. Weet wat dit doet met de organisatie en hoe je hierin jouw rol kunt pakken.

Stap 5: wees op de hoogte van nieuwe werktechnieken
Of het trends of hypes zijn, dat weet je niet altijd vooraf. Maar zeker is dat organisaties hier nieuwsgierig naar zijn. Zorg dat je weet waar het overgaat, hoe het werkt, en mocht jouw organisatie de werktechniek omarmen, dan ben jij de rest al een stap voor!

Opleiding Business AssistantSteuntje in je rug nodig?

Wil jij deze ontwikkeling gaan doormaken en kun je de hulp van gespecialiseerde trainers wel gebruiken? Dan is de 5-daagse opleiding Business Assistant echt iets voor jou.

Lees meer over de opleiding Business Assistant

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

4 Tips: hoe keer je weerstand in je team?

Als coördinator of manager van een team doe je je best om alle neuzen dezelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *