Hét blog voor de ervaren assistant

De bestuurssecretaresse die kleur bekent

Als secretaresse van een wethouder of gedeputeerde beoefen je een aparte tak van sport! Je ondersteunt iemand met een politiek mandaat, die dus een duidelijk doel heeft, dat in een beperkte tijd behaald moet worden. Dat stelt ook eisen aan jou als ondersteuner.

De ambtelijke organisatie levert graag goede diensten. Eén daarvan is degelijke ondersteuning, maar daar zijn spelregels voor nodig. Om bijvoorbeeld elkaar als bestuurssecretaresse te kunnen vervangen, is het noodzakelijk uniforme werkafspraken met je wethouder of gedeputeerde te maken. Belangrijker nog is om die afspraken te handhaven!

Vaak zijn verkiezingen hét moment om deze puntjes weer op de I te krijgen.

Proactieve dienstverlening

De secretaressefunctie is de afgelopen jaren enorm veranderd, maar één ding is de kern gebleven: dienstverlening. De verandering is de proactiviteit. Meedenken met degene voor wie je werkt, waardoor je gelijkwaardiger werkt. Een bestuurssecretaresse is assertief en stelt dus ook haar grenzen. Communicatie is een kernkwaliteit, die bijvoorbeeld met de Roos van Leary wordt aangescherpt.

Samenwerken in een politiek gevoelige setting

Je wethouder of gedeputeerde heeft een politiek standpunt en jij bent het “visitekaartje”. Maar van jou wordt verwacht dat je neutraal blijft en dat vraagt om specifieke communicatietechnieken. Het in kaart brengen en onderhouden van interne en externe netwerken is een andere vaardigheid, die van een bestuurssecretaresse wordt verwacht.

Werkafspraken in een 1-op-1 bestuurdersondersteuning

Het werken voor – vaak mondige – politieke bestuurders vraagt om goede werkafspraken en competenties. Argumenteren en het ontvangen en geven van feedback zijn hier enkele van. Afspraken over ambtelijke, politieke en collegiale integriteit zijn ook noodzakelijk. En de vertrouwenspositie van een bestuurssecretaresse is zeker ook een aandachtspunt in de werkafspraken!

Geschreven door docent Wilt Idema


De bestuurssecretaresse die kleur bekent

Kleur bekennen doen politici, die staan immers voor een overtuiging of ideaal. Jij bekent ook kleur, door jezelf functiegericht te blijven ontwikkelen! Secretary Management Institute biedt jou als bestuurssecretaresse diverse opleidingen die je helpen om bovenstaande kwaliteiten aan te scherpen:

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Grenzen stellen

3 Belangrijke feiten over grenzen stellen

Goede samenwerking binnen teams bestaat uit begrenzing. Herken je dat? Dat je bij een opdracht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *