Hét blog voor de ervaren assistant

Waar ligt jouw secretaressetalent?

Vanuit je kracht werken en in je element zijn. Dat willen we allemaal wel. En toch vinden we het soms lastig te achterhalen wat ons talent nu écht is. Hoe ontdek en vergroot je je talent nu eigenlijk?

3 Vragen om je talent te ontdekken

Tech savvy secretaresse

Deze 3 vragen helpen je tot de kern te komen van je talent. Lees ze rustig door en laat de vragen op je inwerken.

 1. Waar krijg je complimenten over?
 2. Wat geeft je energie en voldoening?
 3. Wanneer vliegt de tijd voorbij?

Werk waarbij je je talenten gebruikt, vliegt voorbij, omdat je het met plezier en zonder moeite doet.

Jouw secretaressetalent versterken

Stel, je weet nu precies wat jouw talent is. Hoe zorg je dan dat je deze beter benut (en dus meer plezier hebt in het werk) en je hierin profileert?

 1. Bekijk wie – binnen en buiten jouw organisatie – een voorbeeld voor jou zijn als het gaat om dit talent. Laat hen weten welk talent je wilt vergroten, zodat ze je kunnen helpen.
 2. Verdiep je in – interne of externe – (secretaresse)opleidingen die jou helpen je positie te versterken.

Voorbeelden van secretaressetalenten

We lichten een aantal secretaressetalenten uit, om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is.

Talent 1: toekomst-kijken

Dat het secretaressevak aan het veranderen is, horen en ervaren we. Is het jouw passie om deze ontwikkelingen op de voet te volgen en anderen te motiveren en inspireren over de toekomst van het vak?

Onze tip: verdiep je in de toekomst van het vak en de competenties die daarbij horen. Ontdek daarnaast, welke gadgets jouw werk makkelijker kunnen maken, nu en in de toekomst. Inspireer jouw (secretaresse)collega’s hoe zij optimaal voorbereid kunnen zijn op een professionele toekomst.  

Talent 2: met volle focus aan het werk

Je functie wordt breder. En tegelijkertijd vraagt men meer in dezelfde tijd. Dat maakt dat je extreem goede organisatie skills moet hebben. Als secretaresse ben je daar meestal heel erg goed in. Maar je focus behouden, kan dan nog steeds een uitdaging zijn… Krijg je er energie van als je aan het eind van de dag kan zeggen dat je super efficiënt hebt gewerkt? Profileer je dan als efficiëntie pro.

Onze tip: ontdek welke tips de focus-experts in Nederland voor jou hebben om je werk nóg slimmer in te richten. Lees boeken die je daar verder bij helpen. Overtuig vervolgens jouw collega’s van de efficiëntieslag die je hebt gemaakt en laat anderen zien hoe ook zij het meeste uit hun werkdag kunnen halen.

Talent 3: sparringpartner

Niet langer ‘achter je manager’ staan, maar ernaast. Hem/haar aan de hand nemen en vragen voor zijn. Wat hij/zij denkt, heb jij al gedaan. Dit is een ontwikkeling die we al enige tijd signaleren in het secretaressevak. Gaat jouw hart er sneller van kloppen om anderen compleet te ontzorgen? Geeft het jou een kick dat jij door anderen te ontzorgen, hen ook in hun element zet?

Onze tip: ga eens met een ander in gesprek en bepaal wat jouw grootste ontwikkelpunt is. Als het gaat om een betere sparringpartner worden, kan dat zijn: strategisch denken, assertief handelen of inhoudelijke kennis.

Talent 4: lean werken

Er ontstaan steeds meer organisatietechnieken die je helpen je werkproces te verbeteren. Dat maakt dat Lean werken op het secretariaat al een hele tijd ontzettend populair is. Krijg jij complimenten over jouw werkprocessen en wil jij hierin profileren? Wellicht is lean werken een mooie stap voor jou.

Creatief idee secretaresse

Onze tip: lees je eens in in Lean werken. Je vindt er genoeg artikelen over online om een goede eerste indruk te krijgen, zoals deze 5 stappen voor secretaresses. Ontdek wat deze kennis jou en je werkprocessen kan brengen. Laat anderen zien dat ze bij jou terecht kunnen voor lean-vragen.

Talent 5: creatief zijn

Word jij enthousiast als je creatief aan de gang kunt? Denk aan het maken van een creatieve presentatie en het organiseren van een origineel relatiegeschenk of evenement; gewoon net even anders. Het lijkt niet direct een basisbehoefte te zijn van jouw functie en toch kan het je werk zo veel leuker maken. Wedden dat jouw manager, collega’s en externe contacten jou enorm waarderen hierom?

Onze tip: verdiep je in creativiteits-technieken en volg mensen (online) die je creativiteit een impuls geven. Bedenk wat jij nodig hebt om jouw creativiteit te vergroten en hoe jouw organisatie hier baat bij heeft. Maak een plan van aanpak voor jouw talent.

Ontdek & versterk je secretaressetalent: Nationale Secretaresse Dag

Wil jij een eerste stap zetten en jouw talent een podium geven? Dan is aankomende Nationale Secretaresse Dag jouw kans. Gebruik deze extra aandacht om verder te groeien!

Op 18 april 2019 zet je samen met 100 andere assistants jouw persoonlijke en professionele groei centraal. Je krijgt volop nieuwe inzichten en ontdekt van welke oude gewoonten je afscheid kunt nemen. Kies 3 uit deze onderwerpen (let op: de eerste workshops zijn al vol):

 1. Nationale Secretaresse Dag 2019Notuleren op strategisch niveau
 2. Ken je communicatiestijl
 3. De competenties van de toekomst
 4. Prikkel de creabea in je
 5. Hoe houd je focus?
 6. Slimmer werken met de tools van de toekomst
 7. Hoe overtuig je ego’s?
 8. Power your work
 9. Samen leren: van feedback naar feed-forward
 10. Hoe voeg je waarde toe aan de organisatie?
 11. Van eeuwige pleaser tot sparringpartner
 12. Lean werken doe je zo
 13. OneNote op het secretariaat voor beginners
 14. Powervrouwen
 15. Jouw invloed op anderen

De dag wordt inspirerend geopend en feestelijk afgesloten. Laat je verrassen!

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Lean secretariaat

Lean secretariaat: wat houdt dit in?

Steeds meer ondernemingen streven naar een leane bedrijfsvoering. Er worden productiehallen verbouwd en voorraden opgeruimd en overal wordt gesproken over waardestromen, spaghettidiagrammen, acceptabele kwaliteitsniveaus en dergelijke. Maar hoe staat het met de kantoorfuncties, meer specifiek het secretariaat? Wat betekent lean? Buiten de context van werkorganisaties denk ik, met mijn ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *