Hét blog voor de ervaren assistant

De 4 leerpunten van het Nationaal Secretaresse Congres 2019

Nationaal Secretaresse Congres 2019 - werkgelukDe 24e editie van het Nationaal Secretaresse Congres ging over werkgeluk: wat bepaalt dit en is er dat voldoende? Mede door de enthousiaste dagvoorzitter Merel Westrik was het een zeer geslaagde dag voor de 400 secretaresses! Ik deel graag de leerpunten van Itamar Sharon, John van den Heuvel, Vreneli Stadelmaier en Wendy van Dijk met je.

Vervul zelf de 5 behoeften van werkgeluk

Itamar Sharon beet het spits af en vertelde ons over happyholics en de behoeften van werkgeluk:

‘Happyholics zijn mensen die energie willen krijgen van hun werk en hun leven. Ze zoeken een plek waar ze met zinvol en leuk werk bezig zijn. Happyholics werken niet voor een salarisstrookje, status of financiële bonus. Ze willen werk doen waar ze blij van worden, waar ze het belang van inzien en dat hen zingeving biedt.’

Deze vijf belangrijkste behoeften in het werk hebben een zeer positief effect op jouw geluk. Je kunt ze zelf vervullen:

 1. Persoonlijk contact
  Net zoals contact met die leidinggevende, blijkt goed persoonlijk contact met collega’s ook essentieel. Een goede en positieve werksfeer is één van de meest genoemde behoeften van werknemers.
 2. Waardering
  Het lijkt zo logisch, maar deze werkbehoefte wordt toch schrikbarend weinig vervuld. Wij Nederlanders zijn nou eenmaal niet zo scheutig in het geven van complimenten. Toch blijkt een directe en oprechte vorm van (intrinsieke) waardering cruciaal voor geluk in het werk.
 3. Vrijheid
  De mogelijkheid hebben om je werk op jouw manier te doen waarbij je gebruik kan maken van jouw talenten is niet alleen positief voor je werkgeluk, maar ook nog eens voor de resultaten die je behaalt!
 4. Zingeving
  Nee… niet waartoe je hier op aarde bent. Dat zou wel heel ver gaan. Maar wel een gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat je daadwerkelijk aan iets bijdraagt!
 5. Persoonlijke ontwikkeling
  Een werknemer wil groeien, leren en ontwikkelen. Niet alleen door hier en daar een cursus te volbrengen… maar dagelijks, in het werk en in de praktijk!

Zijn tip voor hoe je meer contact krijgt met je leidinggevende als deze bijna nooit op de werkvloer aanwezig is: zorg dat het contact dat je hebt waardevol is. Ga bijvoorbeeld samen een keer lunchen.

Werkgeluk in een leven vol gevaar en emotie

Misdaadverslaggever John van den Heuvel staat in zijn werk voor enorme uitdagingen. Hierbij spelen gevaar, emotie, afscheid, onwil en soms agressie een rol. Merel vraagt naar zijn werkgeluk.

‘Ik word al enige tijd beveiligd, dit haalt veel spontaniteit weg. Als ik op dit moment een cijfer aan mijn werkgeluk moet geven is dat een 8,5. Zonder beveiliging een 10!’

Daarnaast geeft John aan dat je jezelf nooit alleen maar moet laten leiden door arbeidsvoorwaarden en salaris.

‘Ik zat daar met mijn suffe verzekeringspapieren totdat iemand belde of ik aan de slag wou gaan als directe collega bij de Telegraaf. Ik ging toen snel weg bij de verzekeringsmaatschappij. Mijn start in de televisiewereld was niet heel makkelijk, ik vond het doodeng. Ik weet nog heel goed dat moment dat het rode lampje ging branden en dat er meer dan 1 miljoen mensen keken. Ik voelde toen weinig werkgeluk. Toen zag ik ook de mogelijkheden. Uit je comfortzone stappen en iets echt doen. Dan heb je voor je gevoel het wel geprobeerd. Anders doe je jezelf tekort. Dit is wel een beetje mijn rode draad door mijn loopbaan geweest. Ik heb soms wel wat dingen gedaan die ik een beetje eng vond.’

Meer zelfvertrouwen? F*ck die onzekerheid

Vreneli Stadelmaier schreef het boek ‘F*ck die onzekerheid’ dat gaat over het Impostor Syndrome, waar 70% van de vrouwen last van heeft:

‘Je hebt het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent met als gevolg dat je gaat ‘vluchten’ of ‘vechten’. Bij vluchten maak je jezelf klein en onzichtbaar. Je gaat iedere uitdaging uit de weg en succes vermijd of bagatelliseer je. Bij vechten leg je de lat enorm hoog voor jezelf. Het is nooit goed genoeg. Het verraderlijke is dat je op deze manier ver kunt komen, maar het gevoel van echt succesvol zijn blijft uit. Het is de directe route naar een burn-out.’

Ga in 7 stappen naar meer zelfvertrouwen:

 1. Verzamel harde bewijzen van wat je hebt geleerd en gedaan en welke competenties je hebt ontwikkeld
 2. Luister naar je innerlijke stem
 3. Voorkom te hard werken
 4. Eigen succes toe aan jezelf
 5. Kom in goede vorm
 6. Schakel hulptroepen in
 7. Oefen in de praktijk

Vreneli’s tip als je toe bent aan loonsverhoging: maak vlak voor het gesprek jezelf groot en doe de Bokito brul na. 🙂 Hierdoor stijgt je testosterongehalte en ben je een stuk zelfverzekerder. You can do this!

Onderneem zelf

Merel interviewde Wendy van Dijk tijdens het congres. Voor Wendy is werkgeluk haar op het lijf geschreven:

‘Alles wat ik aan kan pakken om ervan te leren pak ik aan. Heb ik altijd gedaan, ook als kind. Ook toen ik ingeschreven stond bij castingbureaus. Ik ging er altijd naar toe met de gedachte ‘hopelijk leer ik ervan’. Ik ging er nooit vanuit dat ik het ging worden.’

Wat wil je de secretaresses graag meegeven?
Begin echt bij jezelf. Niemand gaat het doen, je moet zelf een nieuwe stap zetten. Ik heb altijd geleerd niet af te wachten, maar zelf te ondernemen. Anders gaat het niet gebeuren. Denk vooruit. Probeer te dromen, wat je ambities zijn en wat je wilt bereiken. Ik denk dat het grootste gevaar zit bij de gedachte: ‘het is wel goed zo’. Wees ook een leuke collega. Zorg dat je onmisbaar bent, gewoon als mens.’

Na een energieke en inspirerende dag ging iedereen naar huis met een hoop ideeën om toe te passen in de eigen praktijk!

Dit blog is geschreven door deelnemer Maud Lavrijsen.

Ruim 400 secretaresses beoordeelden deze dag met een 8

 • ‘’Overall wederom een fantastisch evenement met een goed, actueel thema en passende sprekers.”
 • “Erg geslaagde dag, leuk programma, goed georganiseerd!”
 • “Complimenten aan Vreneli Stadelmaier. Haar presentatie gaf mij echt energie. Ze deed het leuk en pakte je aandacht met interessante onderwerpen en een mooie slag humor erin.”
 • “Alle sprekers hebben mij geïnspireerd en/of geraakt.”
 • “De organisatie was goed, vriendelijk, oplettend. Het was super goed qua eten en versnapering.”
 • “Merel was met haar verhaal en humor echt een ideale dagvoorzitter, leuk om haar ook eens van een andere kant te zien. Ze is ad rem en heeft goede vragen voorbereid.”
 • “Echt een enorm mooie dag, echt een cadeau!”
 • “John van den Heuvel, ik lag aan z’n lippen bij het vertellen van zijn ervaringen en hoe hij hiermee omgaat in zijn vakgebied.’’

Zien we jou volgend jaar bij de 25e editie op 11 februari 2020?

Bekijk de terugblik van het Nationaal Secretaresse Congres 2019 >>

Nationaal Secretaresse Congres 2019

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Mismatch met je collega? Maak er een fijne match van

Met de ene collega verloopt de communicatie soepel, met de andere collega stroef. Door je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *