Hét blog voor de ervaren assistant

Tech savvy secretaresse worden?! Wees ‘gewoon’ nieuwsgierig

Een tijdje terug was ik in de supermarkt. Terwijl ik de selfscan activeer, word ik op mijn schouders getikt door een mevrouw op leeftijd. ‘Sorry,’ zegt ze, ‘maar zou je mij kunnen vertellen wat dat is en hoe het precies werkt?’.

De nieuwsgierigheid van deze mevrouw vond ik zo mooi. Je kunt ook op een afstandje ernaar kijken en je afvragen wat het is zonder actie te ondernemen en gewoon je boodschappen blijven doen zoals je het altijd deed…

Ik begin uit te leggen hoe het werkt en we raken aan de praat. Nu blijkt dat haar kinderen niet in de buurt wonen en ze vooral met mensen van haar eigen leeftijd om gaat. ‘Daar leer ik niets van’, geeft ze aan. ‘En ik wil niet stil blijven staan. Ik wil blijven snappen wat er om me heen gebeurt.’

Prachtig, menig secretaresse (en werknemer in het algemeen) kan iets leren van de houding van deze vrouw.

Techniek is overal en heeft impact op ons allemaal

Op technologisch gebied veranderen er zoveel dingen in zo’n hoog tempo dat het best een uitdaging is om het allemaal bij te houden. Dit betekent echter niet dat je je nieuwsgierigheid moet verliezen.

Ik verzorg webinars en trainingen over digitale geletterdheid, juist ook speciaal voor secretaresses. De belangstelling hiervoor komt vaak matig op gang. Alsof men niet nieuwsgierig is naar de technologische ontwikkelingen of het jullie niet zal raken of dat het er geen kansen liggen op dit gebied.

Jammer, want volgens mij biedt techniek en IT juist heel veel kansen voor je toekomstige rol. Paradoxaal genoeg: elke secretaresse is bezig met de toekomst van haar vak, maar toch lijkt IT daar niet echt een onderdeel van. En dan heb ik het niet over efficiënt gebruik maken van het Office pakket. Juist ook andere software gaat je helpen om je werk toekomstbestendig te maken.

Weten hoe de dingen werken in de digitale wereld, betekent dat je kunt nadenken of én hoe je die nieuwigheden in je werk kunt toepassen. Digitale vaardigheid helpt je om nog meer van toegevoegde waarde te zijn voor je organisatie.

Digitaal vaardig in de praktijk: enkele voorbeelden

Security

Security is een belangrijk aspect binnen heel veel bedrijven. En het wordt alleen maar belangrijker in de toekomst. Werknemers zijn een zwakke schakel, vaak door onwetendheid. Geen updates doen van software, omdat men het niet nodig acht is daar een mooi voorbeeld van. Wanneer je goed kunt uitleggen waarom het van groot belang is voor de organisatie, is dit een prachtige toegevoegde waarde voor je spin in het web rol.

Weet je bijvoorbeeld wat VPN is en hoe je je manager kunt helpen om een app als Opera VPN te gebruiken om veiliger vanaf zijn/haar telefoon te werken i.p.v. open wifi? Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen gebruik van je telefoon…

In the cloud, zoals social intranet

Goed gebruik maken van ‘cloud diensten’: ook daar is zoveel winst te behalen. Ken je de mogelijkheden en risico’s van het werken in de cloud? Bijvoorbeeld: welke impact heeft het traditionele secretaresse vak archiveren op het werken in de cloud?

Ik ben zelf groot fan van de verschuiving van intranet naar een social intranet (denk aan Sharepoint, Connections, Workplace). Hierdoor komt er een hele andere manier van communicatie op gang. Je kunt veel meer ‘hardop’ werken waardoor je meer en sneller leert van elkaar: de lerende organisatie. Veel bedrijven spreken erover, maar echte invulling wordt er doorgaans (nog) niet aan gegeven. Spring in dit gat van ‘working out loud’ en werken in communities. Daar is zoveel winst te behalen voor de secretaresse van de 21ste eeuw!

Jouw toekomst? Wees ook nieuwsgierig naar digitale vaardigheden!

Allemaal hele concrete zaken om te werken aan je toekomstige rol. Veel secretaresses zijn daar nieuwsgierig naar. Velen willen graag praktische handvatten krijgen. Weinigen zijn helaas nieuwsgierig naar techniek en IT, terwijl juist daar zoveel kansen liggen. En ze kunnen direct praktisch gemaakt geworden. Zonder dat je programmeur ofzo hoeft te worden. Gewoon digitaal vaardig zijn, of zoals ik het graag hip noem: tech savvy.

Geschreven door Liane Duit, Social Business Strategist bij Bossers & Cnossen

Cursus Tech-Savvy assistant

Cursus Tech-savvy assistant

Het is wel duidelijk: technologie dringt jouw vak binnen. Er zijn andere manieren van denken en samenwerken nodig binnen iedere organisatie.

Met de 2-daagse cursus Tech-savvy assistant bereid je je voor en laat je je niet inhalen door kunstmatige intelligentie, apps en tools. Je laat deze technologieën voor jou werken.

Lees meer over de cursus Tech-savvy assistant

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *