Hét blog voor de ervaren assistant

Ben jij gelukkig op je werk? En hoe belangrijk is dit?

Steeds meer Nederlanders hebben last van een (té) hoge werkdruk, ze werken vaak op de automatische piloot en burn out klachten stijgen fors. Werk(on)geluk blijkt een grote invloed op jouw gedrag en gevoel te hebben. Sta jij er ooit bij stil of je gelukkig bent op je werk? Waarom is jouw werkgeluk belangrijk en – bovenal – hoe kan je het vergroten?

Waarom is gelukkig zijn op je werk belangrijk?

Hoe belangrijk is jouw werkgelukEr zijn enorm veel redenen: gelukkige werknemers zijn bijvoorbeeld creatiever, succesvoller, productiever, energieker, stress bestendiger, zelfverzekerder, enzovoort. Je profiteert er niet alleen op zakelijk gebied van, maar ook in je privé-omgeving werpt dit zijn vruchten af.

Draai het ook eens om en denk aan klagende collega’s, saaie taakjes, geen waardering krijgen, overwerken… Irritaties op het werk zijn niet te vermijden. Wél maakt het een wereld van verschil hoe je hiermee omgaat… want 40% van jouw geluk is maakbaar.

Ben jij gelukkig op je werk?

Je voelt je vast niet altijd gelukkig op je werk. Gelukkig zijn er 2 soorten werkgeluk. Ervaar je de ene vorm even niet, dan kan het nog wel zijn dat je de andere voelt. Met onze korte online werkgeluk-test achterhaal je hoe vaak jij momenten van werkgeluk beleeft. En?

Om vervolgens specifieker in jouw werksituatie te duiken, schrijf je op basis van deze werkgeluk-factoren de positieve en negatieve punten van jouw werk op:

  • Organisatie: directie/management, werkomgeving, werkomstandigheden, beleid, cultuur
  • Werk: taken, team, samenwerken, ontwikkeling, uitdaging, middelen om werk te kunnen uitvoeren
  • Persoonlijk: gezondheid, vitaliteit, zelfvertrouwen, werk/privé balans, sociaal

Hieronder vind je tools om zoveel mogelijk negatieve punten om te zetten naar een positief punt. In geval van positieve punten: kan je er nóg meer uit halen om gelukkiger te zijn op je werk?

10 tools om jouw werkgeluk te vergroten

Door zoveel mogelijk van deze 10 tools regelmatig in je werk op te nemen, kan je jouw werkgeluk vergroten.

  1. Knipogende secretaressePositief denken
    Schrijf aan het eind van je werkdag 3 tot 5 dingen op die goed zijn gegaan of waar je een goed gevoel over hebt. Op deze manier train je jezelf om positief te denken: hallo optimist!
  2. Wees aardig
    Doe eens iets extra’s voor iemand, geef een compliment, verras mensen en help collega’s. Maak hier een gewoonte van en je krijgt er gegarandeerd veel voor terug.
  3. Wees sociaal
    Goede relaties met collega’s zorgen voor vertrouwen en gezelligheid. Maak af en toe tijd vrij om met collega’s bij te praten. Sociaal zijn verlaagt stress en creëert verbondenheid op je werk.
  4. Stap uit jouw comfort zone
    Grijp eens een taak aan die je anders niet zou uitvoeren. Het gevoel van gezonde spanning en je grenzen verleggen zorgt voor meer voldoening in je werk. Ook maakt het jou als persoon gelukkig en flexibeler.
  5. Durf te dromen
    Noteer voor jezelf waarin je wilt groeien, wat je wilt bereiken en spreek dit ook uit naar mensen. Door het op te schrijven en erover te praten, ga je meer in jouw droom geloven.
  6. Wees zelfverzekerd
    Vertrouw op je eigen kracht en vergelijk jezelf niet met anderen. Jij weet als geen ander waarin je goed bent. Benut je beste eigenschappen! Ben je ergens minder goed in? Vraag een ander met goede ervaring om hulp. Door te leren van iemand anders, stijgt je zelfvertrouwen in het uitvoeren van deze taak.
  7. Verbeter jezelf met feedback
    Vraag om feedback. Krijg je ongevraagd feedback? Ontspan, laat het bezinken en bedenk eerst hoe je deze feedback kan toepassen. Vraag na jouw beoogde verbetering of degene dit ook zo ervaart.
  8. Wees actief
    Blijf actief gedurende een werkdag, zowel mentaal als fysiek. Gun jezelf een aantal minuten pauze tussendoor naast je reguliere pauze. Het is bewezen dat je door korte pauzes te nemen productiever werkt. Organiseer bijvoorbeeld een creatieve brainstorm, maak een kleine wandeling, bekijk een nuttige video of beluister je favoriete lied.
  9. Geniet
    Sta stil bij wat je hebt en doet, geef extra aandacht aan de werkzaamheden die je leuk vindt, heb plezier met je collega’s en vier je successen. Wanneer je even stil staat bij bepaalde momenten, geniet je meer van de reis die je doormaakt.
  10. Wees trots
    Bekijk jouw persoonlijk behaalde resultaten ook over een langere periode. Iets wat veel tijd en moeite heeft gekost, blijkt later een mooie en zinvolle prestatie. Volg dit op met een evaluatie: dit biedt weer perspectief voor de toekomst.

Door de bovenstaande tools regelmatig toe te passen, verandert jouw manier van werken en mate van werkgeluk. Natuurlijk kan je jezelf niet van de een op de andere dag verbeteren of gelukkiger maken, dit vergt tijd en aandacht. Je bent in ieder geval niet meer bezig met puur en alleen het uitvoeren van taken, maar geeft ook aandacht aan jouw gevoel en gedrag daarbij.

Bedenk altijd dat je jouw functie niet alleen uitvoert voor je manager(s), maar ook voor jezelf. Blijf realistisch en doe wat jou gelukkig maakt!

Tip: lees ook de blogs 3 Tips voor meer werkgeluk als secretaresse door Vréneli Stadelmaier en Vervul zelf deze 5 belangrijkste werkbehoeften voor werkgeluk door Itamar Sharon. Deze experts vertellen je meer tijdens het Nationaal Secretaresse Congres 2019.

Werkgeluk: Nationaal Secretaresse Congres 2019

Nationaal Secretaresse Congres 2019Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres 2019 ga je verder op zoek naar geluk en plezier in jouw werk. Ook hoor je diverse tips van Wendy van Dijk, John van den Heuvel, Merel Westrik en diverse experts uit het vak. Je ontmoet circa 300 secretaresses en gaat naar huis met vernieuwende ideeën en verfrissende inzichten voor jezelf en jouw collega’s.

En… schrijf je voor 1 januari 2019 samen in en ontvang € 200,- collegakorting!

Bekijk het volledige programma van het Nationaal Secretaresse Congres 2019

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *