Hét blog voor de ervaren assistant

Vervul zelf deze 5 belangrijkste werkbehoeften voor werkgeluk

Daar zit je dan; in de file met de auto, in een stilstaande trein door de herfstbladeren of op je fiets in de plenzende regen. De herfst is begonnen. Het is donker, nat en guur buiten en veel mensen zijn moe. Om je heen zie je sombere mensen die met een zwaar gevoel naar hun werk gaan…

Blije secretaresse

Maar jij niet! Oké, het naar kantoor gaan is nu even iets minder plezierig dan twee maanden geleden. Maar je weet dat het voelt als een warm bad wanneer je daar aankomt. Je bent gelukkig in je werk als assistant. Gefeliciteerd, je behoort tot de ongeveer 30% gelukkigen van Nederland!

Misschien herken je dit en vraag je je af hoe het komt dat je zoveel plezier ervaart in het werk en (velen) anderen niet… Of, misschien ben jij juist één van die ongelukkigen in het werk en ben je benieuwd wat je kunt veranderen. Via dit blog probeer ik jou inzicht te geven in hoe je jouw geluk op de werkvloer kan vergroten.

Werkgeluk hangt af van jouw leidinggevende…

Allereerst blijkt een leidinggevende veel invloed te hebben op het geluk van medewerkers. Leidinggevenden die succesvol geluk vergroten(/brengen) zijn vaak mensen die écht aandacht hebben voor de mens (en niet ‘de werknemer/secretaresse’) en ook daadwerkelijk contact maken. Ze bieden je de vrijheid om jezelf te zijn en geven je de ruimte om jouw talenten te benutten. Maar gelukkig hangt jouw werkgeluk niet volledig af van een leidinggevende.

… én deze vijf belangrijkste werkbehoeften

Hieronder zie je de vijf belangrijkste behoeften in het werk die een zeer positief effect hebben op geluk. En je kunt ze zelf vervullen:

 1. Werkgeluk secretaressePersoonlijk contact
  Net zoals dat contact met die leidinggevende, blijkt goed persoonlijk contact met collega’s ook essentieel. Een goede en positieve werksfeer is één van de meest genoemde behoeften van werknemers.
 2. Waardering
  Het lijkt zo logisch, maar deze werkbehoefte wordt toch schrikbarend weinig vervuld. Wij Nederlanders zijn nou eenmaal niet zo scheutig in het geven van complimenten. Toch blijkt een directe en oprechte vorm van (intrinsieke) waardering cruciaal voor geluk in het werk.
 3. Vrijheid
  De mogelijkheid hebben om je werk op jouw manier te doen waarbij je gebruik kan maken van jouw talenten is niet alleen positief voor je werkgeluk, maar ook nog eens voor de resultaten die je behaalt!
 4. Zingeving
  Nee… niet waartoe je hier op aarde bent. Dat zou wel heel ver gaan. Maar wel een gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat je daadwerkelijk aan iets bijdraagt!
 5. Persoonlijke ontwikkeling
  Een werknemer wil groeien, leren en ontwikkelen. Niet alleen door hier en daar een cursus te volbrengen… maar dagelijks, in het werk en in de praktijk!

Op deze vijf punten heb je zelf als assistant veel invloed. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af wat vaker een compliment te geven. Of regelmatig een kopje koffie te drinken (buiten de deur) of eens te borrelen na werk. Geef aandacht aan elkaar. Kijk hoe je elkaar kunt uitdagen en hoe je elkaars talenten beter kunt benutten. Ga op zoek naar datgene waaraan je echt kunt bijdragen, en bedenk welke waarde jij biedt voor je organisatie. Wees trots op het werk dat je levert en op je collega’s. Je zult direct voelen hoe goed dat voelt!

Itamar Sharon - Nationaal Secretaresse Congres 2019Geschreven door Itamar Sharon, schrijver van het boek ‘Happyholics | Leidinggeven aan mensen die het niet doen voor de poen’. Hij geeft managers én medewerkers inzicht in hoe je geluk op de werkvloer kan vergroten. Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres 2019 spreekt hij hierover!

Ga zelf op zoek naar geluk en plezier in jouw werk

Nationaal Secretaresse Congres 2019Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres 2019 neemt Itamar Sharon je mee in zijn lezing ‘Op zoek naar geluk en plezier in het werk’:

 • Waarom is geluk zo belangrijk in jouw werk?
 • Wie en wat zijn happyholics?
 • Welke behoeften hebben happyholics?
 • Hoe kan jij zelf die behoeften vervullen in jouw werk om (nog) gelukkiger te worden?

Ook hoor je nog meer over werkgeluk van Wendy van Dijk, John van den Heuvel, Merel Westrik en Vreneli Stadelmaier. Je ontmoet circa 300 collega’s uit het secretaressevak en gaat naar huis met vernieuwende ideeën en verfrissende inzichten voor jezelf en jouw collega’s.

Bekijk het volledige programma van het Nationaal Secretaresse Congres 2019

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *