Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Secretaresse Tips » Secretaressedag: verdiende waardering of commerciële onzin?

Secretaressedag: verdiende waardering of commerciële onzin?

SecretaressedagOp 20 april 2017 is het Nationale Secretaressedag: de dag waarbij de managementondersteuner extra aandacht krijgt én verdient. Over deze dag lopen de meningen nogal uiteen:

 • ‘Leuk voor de commercie.’
 • ‘Waarom moet er een secretaressedag zijn? Ik heb liever dat ik zomaar een keer word verrast!’
 • ‘Mijn manager vergeet het om soms wat extra aandacht te geven, dus dan vind ik dit wel handig als reminder.’
 • ‘Deze dag is echt een cadeautje voor mij.’

Steeds meer secretaresses vinden er iets van en de contrasten worden groter. Sommigen zijn een beetje kwijt waarom deze dag in het leven is geroepen. Wij leggen het je uit.

De oorsprong en het doel van secretaressedag

Wij vieren in Nederland secretaressedag vanaf 1989. Het fenomeen komt uit Amerika. Omdat er destijds een groot tekort was aan secretaresses, wilden ze door deze dag extra aandacht voor het vak. En voor degenen die al secretaresse waren, was het doel ze in het zonnetje te zetten.

Ook in Nederland vragen we hiermee extra aandacht voor het vak. En dat vinden wij goed! De inhoud van de functie is zo ontzettend veranderd. De secretaresse treedt meer en meer op de voorgrond.

Mag het wat hipper, meeromvattend en op een hoger niveau?

Jazeker, in die transformatie zitten we. En dat kunnen we niet alleen. Want niet alleen de secretaressefunctie verandert, ook de manager en organisatie gaan hierin mee. De meesten dan…

Wat is in en wat is out/oud?

Een paar verschillen:

Wat is OUT/OUD?

 • De secretaresse die reactief is en handelt in opdracht van haar manager
 • MBO werk- en denkniveau
 • Werken voor één manager
 • Agendabeheer, telefoon afhouden en werkzaamheden volgens het gebruikelijke

Wat is IN?

 • Werken vanuit kwaliteiten en werken aan talent
 • Je eigen functie uitbreiden met neventaken
 • Opkomen voor jezelf en je salaris
 • HBO werk- en denkniveau. En als je hieraan twijfelt, een opleiding volgen om jezelf (of je manager) hiervan te overtuigen. Wist je dat maar liefst 80% van de secretaresses op een hoger niveau werkt dan de daadwerkelijk gevolgde opleiding?

What’s in a name?

secretaressedagSommigen storen zich ook aan het woord ‘secretaresse’. Maar of jouw officiele functienaam nu ‘secretaresse’, ‘management assistant’, ‘directieassistent’ of ‘office manager’ is, het gaat om de binnenkant, de inhoud. De werkzaamheden zijn steeds veelomvattender, complexer, strategischer en meer adviserend.

De inhoud verandert, de naam niet. Steek je energie in je kwaliteit en maak iets van je functie, creëer hem, bouw hem uit. En maak je niet druk om de naam. Je hebt er weinig invloed op, dus laat gaan.

Steek jezelf in een nieuw jasje, zorg dat die comfortabel gaat voelen

Wist je dat de Nederlandse secretaresse (jij dus) veel assertiever is in vergelijking met buitenlandse collega’s? En dat is positief! Geen haren op je tanden, maar assertief zijn op de juiste toon.

De managementondersteuner trekt steeds meer naar zich toe, ze eist de verantwoordelijkheid op. Veel managers juichen die proactiviteit en zelfsturing toe: jouw ruimte wordt groter om breder te functioneren. Hierdoor groei je en krijg je meer lef.

De focus ligt op verandering en ontwikkeling. Belangrijk is dat jouw kennis- en vaardigheden ook meegroeien. Een opleiding op HBO-niveau versnelt dit proces aanzienlijk. Jouw toegevoegde waarde stijgt en je laat zien dat je meer waard bent voor je manager(s) én je organisatie. Laat ze zien en horen dat jouw ambities en jouw kunnen hoger liggen dan je huidige werkzaamheden. Hier ben ik!

En zo is secretaressedag dus niet zomaar een dag: het is jouw dag

Geef zelf inhoud aan je veranderende rol, jij hebt de lead. Word chauffeur en bepaal jouw route. Stap dus niet in als passagier, pak het stuur en bepaal zelf waar de volgende halte is.

Natuurlijk is een bos bloemen ook een blijk van waardering. Maar als je écht iets anders wilt doen op Nationale Secretaressedag, waar ook jouw manager en organisatie van profiteren, besteed deze dag dan aan jouw ontwikkeling als ondersteuner van de toekomst. Of assistant van de toekomst. Of office manager van de toekomst. Vul zelf maar in!

Nationale Secretaresse Dag 2017Tip: volg twee van de tien krachtige en inhoudelijke workshops op HBO-niveau tijdens Nationale Secretaresse Dag. Denk aan: slimmer werken met Outlook, positief beïnvloeden, persoonlijke profilering, Onenote en meer.

Je sluit de dag indrukwekkend af met een inspirerend verhaal ‘blind vertrouwen’ door Esther Crombach waar je nog lang over na blijft denken. Esther is afgelopen jaar beoordeeld als één van de beste sprekers van ons land. Haar motto: ‘Kan niet bestaat niet; durf te geloven in je eigen kunnen’.

Bekijk alle workshops van Nationale Secretaresse Dag

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Beoordeling secretaresse

Waarom wachten totdat je gewaardeerd wordt?

Zo eens per jaar worden we beoordeeld op ons functioneren. Tenminste, dat is de planning …

5 Reacties

 1. Margriet Dijkstra

  Secretaressedag is inderdaad klinkklare onzin, jullie verklarende artikel ten spijt. Het is gewoon een beroep, een beroep waarvoor je als het goed is, net zo als iemand anders die zijn beroep uitoefent, waardering krijgt.
  Graag afschaffen die secretaressedag: het is een ongeemancipeerd fenomeen. Ik wil graag waardering ontvangen door een baas die me faciliteert om het beste uit mezelf te halen: door vertrouwen, goede feedback en ontwikkelingsmogelijkheden. Bloemen krijg ik graag van mijn partner.

  • Greetje van Vroonhoven, National Chairman EUMA Nederland

   Ik heb aan deze reactie van Margriet weinig toe te voegen. Helemaal mee eens. We nemen onszelf en de waarde van ons vak serieus en worden daarin ook door anderen graag serieus genomen. Daar horen geen bonbons of bloemen bij. Wel een passende salariëring. De functie-eisen gaan omhoog, de beloning juist omlaag. Ook dit jaar zeg ik het dus maar weer: Raises, not Roses. Dat is namelijk een blijk van erkenning en waardering waar ‘ de secretaresse van nu’ echt iets aan heeft.

 2. Waardering komt inderdaad beter tot uiting in zaken als salaris en emolumenten. En daaraan mankeert nog heel wat. Werkgevers komen met een waslijst aan eisen, maar stellen daar vaak maar een mager salaris tegenover.

 3. Afschaffen!!!
  Dan kun je voor ieder beroep wel een dag in het leven roepen.
  Tot een paar jaar geleden kregen mijn mede secretaressecollega’s en ik bloemen en ik voelde me dan altijd heel erg opgelaten tegenover de administratieve medewerkers die ook op de afdeling werkten. Ik gaf mijn bos meestal aan één van hen.
  Tegenwoordig wordt er iets lekkers bij de koffie gehaald voor iedereen en waarom ook niet? Iedereen doet zijn/haar best iets van zijn/haar baan te maken en er het beste uit te halen.
  Een dag voor alleen één doelgroep vind ik onzin!!!!

 4. Wij ontvangen de waardering ook graag door het jaar heen en dat hoort ook zo voor iedereen. Complimentje geven doe je spontaan dan komt het ook veel meer binnen. Het is wel een goede reden om deze dag te gebruiken om aan jezelf te werken en jezelf een cadeautje te geven in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *