Hét blog voor de ervaren assistant

De kern van Nationale Secretaresse Dag: échte waardering

Al ruim 30 jaar worden secretaresses en management assistants op de derde donderdag van april in het zonnetje gezet. De aanleiding hiervoor was dat er destijds een groot tekort aan secretaresses was… Dat is inmiddels wel anders.

De – terecht – kritische vraag is dus: doet deze feestdag nog wel recht aan jouw ondersteunende vak, aangezien het de laatste jaren zo enorm is ontwikkeld?

De meningen zijn (sterk) verdeeld. De één vindt het commerciële onzin en oneerlijk voor collega’s in andere functies, de ander ziet deze jaarlijkse waardering erg graag tegemoet. Sommigen storen zich daarnaast aan het woord ‘secretaresse’. We kunnen dus eindeloos discussiëren over de zin en onzin van Nationale Secretaresse Dag…


Tip: focus op jouw talent

Je druk maken om de naam of de traditionele gewoontes heeft geen zin. Wat je mening ook is, benut deze jaarlijkse kans om je eigen talent centraal zetten.

We weten intussen allemaal dat je toekomstbestendig bent wanneer je je specialiseert als ondersteuner. Dus grijp die waardering voor professionaliteit: bepaal jouw eigen koers! Stap niet in als passagier, maar pak het stuur en bepaal zelf waar de volgende halte is.

Nationale Secretaresse Dag: versterk jezelf en je talenten

Ontwikkel vaardigheden zoals:

 • Aardig én assertief zijn
 • Je mailbox slimmer de baas zijn
 • Projectmatig werken
 • Krachtig communiceren
 • Efficiënt werken met digitale tools
 • Stressmanagement

Een gedeelte van deze vaardigheden vang je automatisch op met jouw werkervaring. Maar: wat doe je met de écht nieuwe vaardigheden die je niet tijdens je werk onder de knie kunt krijgen?

Dit zijn vaak de zaken die juist zo hoognodig zijn in jouw organisatie. En cru gezegd: dit zijn de vaardigheden waarmee jij jouw toegevoegde waarde laat zien en dus jouw baan behoudt. De vraag is dus: waar krijg jij energie van?

Ps. Natuurlijk is een bos bloemen ook een goedbedoelde blijk van waardering. Maar als je écht iets anders wilt doen, waar ook jouw manager en organisatie van profiteren, besteed deze dag dan aan jouw ontwikkeling als ondersteuner van de toekomst. Of assistant van de toekomst. Of office manager van de toekomst. Vul zelf maar in!

Idee: volg 3 workshops op 20 april 2023Nationale Secretaresse Dag 2023 - kies 3 workshops

Mocht je jouw toekomstige koers nog niet onder de loep genomen hebben, dan zijn de Nationale Secretaresse Dag workshops één van de vele kansen om hier eens bewust bij stil te staan. Samen met andere assistants krijg je volop nieuwe inzichten en ontdek je van welke oude gewoonten je afscheid kunt nemen.

Kies uit deze 18 workshops

Zijn workshops niks voor jou? Google eens wat er nog meer voor leuks wordt georganiseerd op deze dag. Of ga meer de diepte in en volg een verdiepende assistant opleiding. Ga ervoor!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

6 Reacties

 1. Margriet Dijkstra

  Secretaressedag is inderdaad klinkklare onzin, jullie verklarende artikel ten spijt. Het is gewoon een beroep, een beroep waarvoor je als het goed is, net zo als iemand anders die zijn beroep uitoefent, waardering krijgt.
  Graag afschaffen die secretaressedag: het is een ongeemancipeerd fenomeen. Ik wil graag waardering ontvangen door een baas die me faciliteert om het beste uit mezelf te halen: door vertrouwen, goede feedback en ontwikkelingsmogelijkheden. Bloemen krijg ik graag van mijn partner.

  • Greetje van Vroonhoven, National Chairman EUMA Nederland

   Ik heb aan deze reactie van Margriet weinig toe te voegen. Helemaal mee eens. We nemen onszelf en de waarde van ons vak serieus en worden daarin ook door anderen graag serieus genomen. Daar horen geen bonbons of bloemen bij. Wel een passende salariëring. De functie-eisen gaan omhoog, de beloning juist omlaag. Ook dit jaar zeg ik het dus maar weer: Raises, not Roses. Dat is namelijk een blijk van erkenning en waardering waar ‘ de secretaresse van nu’ echt iets aan heeft.

 2. Waardering komt inderdaad beter tot uiting in zaken als salaris en emolumenten. En daaraan mankeert nog heel wat. Werkgevers komen met een waslijst aan eisen, maar stellen daar vaak maar een mager salaris tegenover.

 3. Afschaffen!!!
  Dan kun je voor ieder beroep wel een dag in het leven roepen.
  Tot een paar jaar geleden kregen mijn mede secretaressecollega’s en ik bloemen en ik voelde me dan altijd heel erg opgelaten tegenover de administratieve medewerkers die ook op de afdeling werkten. Ik gaf mijn bos meestal aan één van hen.
  Tegenwoordig wordt er iets lekkers bij de koffie gehaald voor iedereen en waarom ook niet? Iedereen doet zijn/haar best iets van zijn/haar baan te maken en er het beste uit te halen.
  Een dag voor alleen één doelgroep vind ik onzin!!!!

 4. Wij ontvangen de waardering ook graag door het jaar heen en dat hoort ook zo voor iedereen. Complimentje geven doe je spontaan dan komt het ook veel meer binnen. Het is wel een goede reden om deze dag te gebruiken om aan jezelf te werken en jezelf een cadeautje te geven in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

 5. Ruim 25 jaar ben ik werkzaam geweest in diverse secretariële functies en ik denk dat ik me dus best wel een oud gediende mag noemen.
  Toen ik net begon als tweede medewerkster op een coördinatiebureau bij een overheidsinstelling bestond secretaressedag dus al. Nog niet zo lang hoor, het was een paar jaar daarvoor in het leven geroepen door een groot professioneel blad en een bloemenleverancier. Toentertijd was het een speciale dag voor de directiesecretaresse. Zij kreeg dan een bosje bloemen en vaak werd ze dan ook vrijgemaakt om die dag ook naar de Nationale Secretaressedag in Utrecht te gaan, waar voornamelijk directiesecretaresses uit diverse bedrijfstakken bij elkaar kwamen. Dit was natuurlijk nog in het stenen tijdperk. Internet bestond wel maar werd in de administratie nog niet echt toegepast, dus het was voor een (directie)secretaresse een van de weinige momenten dat ze interactie had met vakgenoten.

  Toentertijd roerde alle andere administratieve krachten zich al. “Waarom zij wel!” Zelf vond ik het vrij logisch. Het was een waardering voor de functie. In plaats van te zeuren zag ik het eerder als een recht, een bonus wat bij die veel zwaardere functie hoorde. Helemaal met alle zaken die zij onder ogen kreeg en de verantwoordelijkheid die daarbij hoorde. Het was iets om naar toe te groeien.

  Bij al mijn werkgevers (en dat zijn er in de loop der jaren aardig wat geweest!) is het altijd een issue geweest. Als ik al iets kreeg was het omdat het ‘moest’, niet vanuit de waardering die daarbij hoorde. En meestal was ik dan niet de enige. Iedere vrouw op kantoor kreeg dan iets. Dat vond de desbetreffende baas dan wel zo eerlijk. Nooit heb ik op deze dag de waardering gekregen omdat Ik de secretaresse was!
  Inmiddels zoveel jaar verder stelt dus die hele secretaressedag niets meer voor en is het inmiddels nationale werkende vrouwendag, wat ik eerlijk gezegd nog veel schandelijker vind dan specifiek die éne belangrijke functie voor één dag per jaar een keer in het zonnetje te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *