Hét blog voor de ervaren assistant

Heb jij de juiste secretaresse skills voor de toekomst?

Dit blog is geschreven door teamleiders Githa Reulen en Ysabel Meppelink.

De veranderingen gaan snel. In onze baan als secretaresse merken we dat bijna dagelijks. Werkzaamheden zien we veranderen door onder andere digitalisering. We vragen ons dus af welke kwaliteiten de secretaresse over een paar jaar nodig heeft om van toegevoegde waarde te blijven.

Juiste secretaresse skills

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we diverse gesprekken gevoerd met hr-managers, de algemeen directeur van ManpowerGroup en vakgenoten. Daarnaast hebben wij ook gesproken met de sales manager van Schoevers over de toekomst van ons secretariële vak. Deze kennis hebben wij samen met het onderzoek naar de Skills Revolution 2.0 van ManpowerGroup gebundeld.

Verandering neemt alleen maar toe

“We bevinden ons midden in de skills revolution. Organisaties transformeren door technologie. Vaardigheden die nodig zijn, veranderen snel.” – Jonas Prising, CEO ManpowerGroup

Uit het onderzoek onder 20.000 werkgevers in 42 landen blijkt dat er een grote afname is van administratieve functies in de komende twee jaar. De traditionele taken van een secretaresse verschuiven of komen te vervallen door digitalisering en robotisering. Verandering gaat nooit meer weg en neemt de komende jaren alleen maar toe. Heeft de secretaresse van vandaag de juiste skills om hiermee om te gaan?

Juiste mix van secretaresse skills

Voor de functie van secretaresse is de juiste mix van persoonlijke kwaliteiten, technische kennis en digitale knowhow van groot belang. En zeker ook de kwaliteit om out of the box te denken. Soft skills – zoals communiceren en probleemoplossend vermogen – zijn én blijven belangrijk om te groeien naar de toekomstige secretaresse functie.

“Er gaat een tweedeling ontstaan in de functie van secretaresse” – José Brenninkmeijer, voormalig algemeen directeur ManpowerGroup

De huidige secretaresse zal zich of ontwikkelen naar een (zware) PA rol of naar een rol die meer inhoudelijk specialistisch is (monitoren/sturend). Marieke Verboord, Manager Learning & Development ManpowerGroup, stelt dat de functiebenaming van secretaresse snel de lading niet meer gaat dekken. Kortom; de traditionele secretaresse verdwijnt.

Ook onze vakgenoten voelen deze veranderingen aankomen. We zijn natuurlijk benieuwd of jij deze veranderingen ook herkent binnen jouw bedrijf in jouw functie.

Sta open voor persoonlijke én digitale ontwikkelingen

Waar de secretaresse voorheen vooral dienstbaar was, ligt haar kracht in de toekomst bij dienstverlenend zijn en draait het om het tonen van leiderschap en initiatief. Kennis van IT is een must en deze kennis zullen wij in de organisatie in moeten gaan zetten. Kunstmatige intelligentie helpt ons bij het uitvoeren van taken en hier een adviserende rol in pakken is een must (luister eens deze podcast). Openstaan voor al deze ontwikkelingen en stilstaan bij je eigen persoonlijke ontwikkeling is wat er gevraagd gaat worden.

Robotisering en digitalisering gaan heel veel traditionele taken wegnemen. De secretaresse op MBO-niveau moet de handschoen oppakken en zich verder ontwikkelen om de nieuwe functies binnen het secretariaat aan te kunnen. Volgens onze vakgenoten en hr-experts is de verwachting dat HBO werk- en denkniveau steeds meer van ons verlangd gaat worden.

Robot kan secretaresse niet vervangen

De directie- en managementfuncties van tegenwoordig worden steeds zwaarder belast en vragen om een systeem dat hen daarin faciliteert. Door bijvoorbeeld slimme plan-tools in te zetten, kunnen directieleden steeds makkelijker zelf plannen en zijn wij als secretaresse (bijna) niet meer daarvoor nodig.

De juiste skills en de persoonlijke touch maakt dat wij (in welke vorm of functie dan ook) van toegevoegde waarde blijven. Wil je meegaan met de robotisering en digitalisering? Richt je juist op de gebieden die niet te automatiseren zijn. Denk aan sociale/communicatieve, empathische, creatieve, probleemoplossende en organisatorische vaardigheden. En pak de leiding bij de taken die wel te automatiseren zijn. Blijf in ieder geval jezelf ontwikkelen in de juiste skills.

Tot slot

Als het je lukt om de vaardigheden in kaart te brengen en te ontwikkelen waar nu of in de toekomst behoefte aan is, dan is er zeker een rol voor je weggelegd. Iedereen ondergaat de skills revolution, het is de keuze die je maakt hoe je ermee omgaat. Stilstaan is geen optie!

Dit blog is – als opdracht tijdens de opleiding Teamleider Secretariaat – geschreven door teamleiders Githa Reulen en Ysabel Meppelink.

Zijn deze toekomstgerichte secretaresse opleidingen iets voor jou?

Als opleider worden wij zo gemotiveerd door deze rake woorden van Githa en Ysabel. Want welke functie je ook hebt, deze ontwikkelingen raken vrijwel iedere werknemer. Als jij ook nú verder wilt, bekijk dan eens deze future proof opleidingen voor de secretaresse:

Vraag de secretaresse opleidingsgids 2019 aan

Tip | Lees ook het blog: Mijn veranderende secretaresserol in de afgelopen 24 jaar

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *