Hét blog voor de ervaren assistant

De 7 onmisbare secretaressecompetenties van de toekomst

In de nabije toekomst heeft iedere werknemer andere competenties nodig. De secretaresse dus ook, dat is duidelijk. Door de 4e industriële revolutie verandert er nogal wat… in steeds sneller tempo. Denk aan bijvoorbeeld robots, kunstmatige intelligentie en autonoom transport. In dit blog lees je welke secretaressecompetenties (al best snel) van jou worden gevraagd.

Welkom, leven lang leren!

Secretaressecompetenties

Als secretaresse of assistant zul jij je vaker aan gaan passen om te voldoen aan de gevraagde vaardigheden in de steeds veranderende wereld. Permanent blijven leren wordt dus steeds belangrijker. Ja, dit klinkt spannend, maar… het komt je persoonlijke ontwikkeling alleen maar ten goede en je werk wordt er leuker door! Minder sleur en meer positieve uitdagingen.

7 Veel terugkomende – en dus onmisbare – secretaressecompetenties

 1. Probleemoplossend denken
  Computers automatiseren standaard processen, daar zijn ze goed in. Waar ze niet goed in zijn, is het standaardiseren van complexe processen. Daar ben jij voor nodig. Bij het oplossen van problemen, signaleer en analyseer de problemen dan tijdig . En in de steeds complexer wordende wereld komen steeds complexere vraagstukken…
 2. Samenwerkend vermogen
  In een volledig globaal verbonden wereld dien je in elke omgeving te kunnen functioneren. Dit vergt aanpassingsvermogen, en vooral het vermogen om goed samen te werken. Misschien is het wel handig om meer te weten over verschillende culturen, of nieuwe communicatievormen. Er wordt steeds meer in projecten gewerkt, dus moet je ook sneller en beter met elkaar communiceren.
 3. Sociale intelligentie
  Wat een computer ook niet kan, zijn emoties tonen (of het moeten vooraf geprogrammeerde emoties zijn). Het ontwikkelen van je sociale intelligentie en het begrijpen van emoties worden steeds belangrijker. Sociale intelligentie is begrijpen wat de ander wil, wat de wensen en behoeften van de ander zijn. Vang de signalen, het gedrag en emoties van de ander op en reageer op een juiste manier.
 4. Creativiteit
  Creativiteit wordt alleen maar belangrijker in de toekomst. Creativiteit helpt je bij het bedenken van nieuwe werkwijzen, verbeteringen en originele ideeën. Het zorgt dat je opvalt in de menigte. Je denkt buiten de bestaande kaders. Hierdoor ontstaan verrassende oplossingen die sterk afwijken van de gebruikelijke benadering. En dat is juist waar organisaties behoefte aan hebben.
 5. Digitaal vaardig
  Ook wel tech-savvy genoemd. Kunstmatige intelligentie, algoritmes, cloud, platforms: slechts een paar van de vele termen die hun intrede al hebben gedaan. Wat betekenen deze termen en wat moet jij ermee als secretaresse? Waar liggen bedreigingen op de loer? Waar liggen kansen? Als tech-savvy assistant weet je wat er komen gaat en ben je nieuwsgierig naar nieuwe technologische mogelijkheden. Wat past goed bij de organisatie waar je werkt, waar is het MT mee geholpen? Hoe kun jij zelf gemakkelijker en beter werken?
 6. Zelfleiderschap
  Dit gaat over zelf de regie in handen nemen, niet afwachten. Waarin ben jij goed, waarin blink jij uit? Zoek dat uit en onderscheid je daarmee van de rest. Hierbij hoort ook duidelijke keuzes kunnen maken en wellicht nieuwe wegen bewandelen. Uit je comfort zone stappen om verder te komen…
 7. Veel en complexe informatie
  Er komt een oneindige stroom informatie op je af. Deze informatie optimaal verwerken is bijna onbegonnen werk (open je mailbox maar eens) en de hoeveelheid informatie neemt alleen maar toe. De juiste informatie moet gefilterd worden. Focus management is daarbij het sleutelwoord.

Spannend? Ja. Maar ga gewoon beginnen…

Het is best een transformatie om vanuit andere vaardigheden je functie als secretaresse uit te oefenen. Het begint ook met een stapje, en dan nog een, en nog een. En uiteindelijk ben je waar je zijn moet.

Het hoeft niet in één keer en het hoeft ook niet in één keer goed. Het is wel verstandig om te starten. Nu zitten we nog in een overgangsfase, zou je kunnen zeggen. Nu kom je nog weg met een gebrek aan bepaalde competenties, over een paar jaar is dat anders. Zorg dat jij voorop loopt!

Beschik jij over deze ‘Future Work Skills’?

Opleiding Future Work Skills: download brochureBeschik jij al over deze 7 secretaressecompetenties voor de toekomst? Ben je ermee bezig of denk je: ‘Het zal mijn tijd wel duren…’ Wacht niet (te lang) en pak zelf de verantwoordelijkheid over jouw toekomst. Met de 5-daagse opleiding Future Work Skills voor de management assistent zet jij de eerste stap in de goede richting.

Lees meer over de opleiding Future Work Skills

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Efficiënt thuiswerken met Outlook, OneNote en Teams

Outlook, OneNote & Teams: laat ze samen vóór je werken

Outlook, OneNote en Teams; het zijn drie super handige tools die je werk een stuk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *