Hét blog voor de ervaren assistant

De mythe van het multitasken

Mannen kunnen het niet, vrouwen wel: multitasken. Een populaire misvatting. Niet omdat mannen wél kunnen multitasken, maar omdat vrouwen het -helaas- ÓÓk niet kunnen.

Maar hoe zit het dan met die ene collega die e-mails beantwoordt terwijl ze een telefoongesprek voert? Die collega voert die taken niet tegelijkertijd uit, maar schakelt razendsnel tussen de verschillende taken. Set shifting, noemen we dat in de psychologie. En daarin zijn vrouwen beter dan mannen.

Psychologen van de Universiteit van Glasgow hebben dat onderzocht. Ze lieten mannen en vrouwen verschillende taken uitvoeren. Ze kregen acht minuten voor een aantal rekensommen, het opzoeken van restaurants op een kaart en ze moesten uittekenen hoe ze sleutels zouden zoeken op een open veld. De onderzoekers hadden het onderzoek zo opgezet, dat je de taken niet kon uitvoeren in acht minuten. De deelnemers moesten dus presteren onder druk en vooral: plannen en prioriteiten stellen. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen dat beter kunnen dan mannen. Vooral de verschillen in het zoeken naar sleutels leverde interessante verschillen op.

Onderstaand plaatje laat zien hoe een man zoekt naar sleutels (links) en hoe een vrouw dat doet.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar als ik mijn sleutels kwijt ben, laat ik ze zoeken door mijn vrouw.Geschreven door Erik Scherder, bekend van zijn optreden bij De Wereld Draait Door. Hij is hoogleraar neuropsycholoog op de Universiteit van Nederland.

Wil je meer weten over de werking van het brein? En hoe je, met slimme tips, het meeste uit je brein haalt? Kom dan naar de Secretary Power Class op 30 oktober 2014.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *