Hét blog voor de ervaren assistant

En de secretaresse, zij ploegde voort….

Ik woon in Friesland. Een land van boeren, water en gras. Een land van weidse vergezichten en prachtige wolkenluchten. Een land van nuchtere mensen en vette klei. In de nazomer fiets ik graag door de weilanden. De boeren zijn dan druk met de laatste oogsten. De rispmoanne, noemen ze dat hier: de oogstmaand. De tractoren ronken vaak tot diep in de nacht en de enorme lampen op de machines geven de mensen die op het land werken licht. De boeren weten dat er geen oogst is zonder arbeid vooraf. Het land moet worden verzorgd, je moet er in investeren. Dat doen ze door te ploegen, de aarde om te gooien, regelmatig bijzaaien en soms ook door een stuk land een tijd met rust te laten. Zo kan de grond als het ware weer op adem komen, zich herstellen van de inspanning die het laten groeien van het gewas is. Investeren in groei, dat is wat de boeren van mijn Friese land doen. En ieder jaar weer betaalt het land zich terug in stralend groene oogsten, in wuivend koren en in vrachtwagens vol aardappelen.

En wat heeft dat met het vak van secretaresse te maken, zul je misschien vragen? Je ziet een goed geklede management ondersteuner toch niet op haar hakken in het land om haar investeringen te oogsten? Wat investeert ze dan? Welke oogst wil ze binnenhalen?

De oogst binnenhalen
In de opleidingen die ik voor Secretary Management Institute mag geven ontmoet ik tientallen investerende secretaressen. Hun managers investeren mee. En ook zij willen resultaat zien, zij willen na afloop van de cursus kunnen oogsten. Wat is het resultaat, de oogst van een opleiding bij Secretary Management Insitute? Dat hangt af van wat je er als persoonlijke investering in hebt gestopt. Wij bieden het land, de machines, het zaaigoed. We zorgen dat de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Dat doen we door met ons hart te trainen, door iedere cursist in haar unieke talenten te zien.

Investeren in je vak is investeren in jezelf
Werken aan je professionaliteit kan inhoudelijk zijn, maar ook op het gebied van houding en gedrag liggen. De secretaresse van vandaag is net als de moderne boer met de tijd meegegaan. De boer ploegt niet meer met het paard, maar zet geavanceerde machines in. De secretaresse doet niet domweg wat haar gevraagd wordt, ze zet haar eigen kennis, kunde en vaardigheden in. Ze neemt initiatief, ze beheert informatie, ze neemt deel en laat zo nodig haar licht over kwesties schijnen. Ze zorgt ervoor dat anderen hun werk goed kunnen doen. Ze is niet onzichtbaar, maar verschijnt goed toegerust op het speelveld dat de haar organisatie biedt.

En dat vraagt om voortdurende investering
Zodat je kunt oogsten als de tijd daar is. En meestal komt die tijd veel sneller dan gedacht. Onderdeel van ontwikkeling is namelijk ook dat je ontdekt dat je er zelf over gaat. Dat je concreet en aantoonbaar invloed kunt hebben op de oogst die binnen gehaald kan worden. Zon en regen zijn niet door ons beïnvloedbaar. En zo zijn er altijd zaken die ook in organisaties een eigen dynamiek kennen, die buiten ons bereik liggen. Maar er zijn heel veel zaken waar je direct invloed op kunt hebben, op voorwaarde dat je er in investeert. Eerst zaaien, dan oogsten. Nieuwe dingen leren, nieuwe manieren ontdekken om je manager en zijn omgeving tegemoet te treden. Wedden dat je na afloop kunt zeggen dat je goed geboerd hebt?

Dat weten boeren, dat weten onze cursisten ook.

Geschreven door: Titia Huisman, docent Secretary Management Institute

Wil jij investeren in jezelf?
Titia verzorgt de opleiding Hoger Management Support www.secretary.nl/support. Daarnaast is ze één van de docenten van de opleiding Senior Management Assistent www.secretary.nl/senior. Neem eens een kijkje bij één van deze opleidingen.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *