Hét blog voor de ervaren assistant

Uit je comfort zone: waarom dit zo lastig én waardevol is

Je comfort zone is als een warm nest. Het voelt fijn en veilig. Logisch dat je er – als het even kan – lekker in blijft hangen en verder onder je dekentje kruipt. Deze safe zone zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je niet geprikkeld wordt. Want alles gaat zoals het altijd ging. Je doet wat je makkelijk afgaat. Lekker veilig dus.

The Comfort ZoneMag het wat spannender, gevarieerder of gewoon anders? Dan zul je de touwtjes uit handen moeten geven en met beide benen in de ‘fear zone’ stappen. Want leren – en uiteindelijk groeien – kan eng zijn.

Uit je comfort zone = eng

Maar waarom? Wat maakt het dan eng? Of Lastig? Stel, je bent secretaresse en hebt besloten om je te gaan specialiseren in digitale tools. Als je heel eerlijk bent, wordt je al zenuwachtig van het idee alleen al, want je hebt geen idee wat het is en wat het eindresultaat exact gaat zijn. Wat je wel weet, is dat je nieuwsgierig bent en meer wilt weten over de digitale tools die jouw werk kunnen versimpelen of juist gaan beïnvloeden.
Voordat je het weet zijn ze er.. belemmerende gedachten:

  • Ik mag geen fouten maken;
  • Ik ben afhankelijk van anderen, ik kan het niet alleen;
  • Alles moet precies gaan zoals ik wil.

Dat helpt niet echt hè, die gedachten? Onthoud 1 ding: van fouten kun je leren en vertrouw op jezelf! Deins dus niet te snel terug en stap de learning zone in!

Hieraan herken je of je in de learning zone zit:

  1. Je vindt de taak uitdagend. De comfort zone en fear zone worden nog wel eens door elkaar gegooid. Stel je zit op muziekles en je vraagt je af waarom je niet beter wordt, terwijl je week in week uit nummers oefent die je al kent. Dus, als je de taak saai of makkelijk vindt, betekent dat dat je niet in de learning zone zit.
  2. Je bent gefocust en staat open voor nieuwe ideeën. De fear zone en learning zone worden ook vaak met elkaar verward. Want, no pain no gain toch? Nou niet helemaal dus. Als je kijkt naar iemand die leert zwemmen, begint ze vaak paniekerig en wordt ze langzaam de learning zone ingepraat totdat het haar lukt haar hoofd boven water te houden. Terwijl de fear zone en learning zone beide een vorm van ‘pijn’ en uitdaging vragen, is de panic zone de plek waar je je verloren voelt. Daarentegen, ben je gefocust en sta je open voor nieuwe ideeën in de learning zone. Ook al word je soms flink op de proef gesteld.
  3. Je hebt plezier. Want leren is bovenal leuk.

Jouw (ver)nieuw(d)e stip aan de horizon

En, zit jij in de learning zone? Of zit je al in de grow zone en heb je van een verandering je nieuwe standaard gemaakt? Dat betekent dat collega’s, zakenrelaties, vrienden, familie jou nu gaan (h)erkennen om je nieuwe skill.

Van comfort naar groei en weer terug

De zones veranderen steeds. Nu ben je bijvoorbeeld aan het leren hoe je jouw projectmanagement skills vergroot. Terwijl je aan het leren bent, gaat het je steeds gemakkelijker af. Totdat het uiteindelijk weer thuishoort in je comfort zone, want het gaat je intussen makkelijk af. Tijd voor een nieuwe prikkel dus. Een verdieping, verbreding of misschien wel heel iets anders.

Een leven lang leren

Spring uit Comfort ZoneJouw – toekomstige – werkgever gaat zeer waarschijnlijk nieuwe of andere vaardigheden van je vragen in de toekomst. Eerder schreven wij al over de 7 secretaressecompetenties van de toekomst om je een beeld te geven van welke vaardigheden belangrijker worden en waarom. Om boven het maaiveld uit te blijven steken is het belangrijk hier bij stil te staan. Want in jouw toekomstige rol staat continue leren centraal.

Dus. Met welke vaardigheden schiet jij uit je comfort zone de grow zone in?

The comfort zone is the great enemy to creativity; moving beyond it necessitates intuition, which in turn configures new perspectives and conquers fears – Dan Stevens 

Weet je nog niet goed waar te beginnen of waar op te focussen? 

Marjan of Niehk geven je graag advies en denken graag met jou mee. Zij weten precies wat er speelt in jouw vak en kunnen je de juiste vragen stellen om jouw potentiële leercurve te verhelderen. Neem vrijblijvend contact op met één van onze opleidingsadviseurs: 040 – 2 974 947.

Bekijk alle secretaresse opleidingen

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *