Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom het essentieel is om digiwise te zijn als assistant

Tech savvy secretaresse

‘Als je kijkt naar de vacature waar ik 9 jaar geleden op solliciteerde, zijn deze taken nog maar 20% van mijn huidige werkzaamheden’, aldus Erika van den Bosch, management assistant bij BAM Bouw en Techniek.

Je rol als assistant wordt steeds digitaler, helemaal in deze tijd. Misschien merk je het al. Zo niet, dan merk je het binnenkort. Is dat eng? Ja, wellicht. Maar met een vleugje natuurlijke nieuwsgierigheid, kun je er juist enorm van profiteren door je NU voor te bereiden. Hoe? Door:

  • digiwise te zijn;
  • kennis te hebben van jouw toekomstige rol en de daarbij behorende kansen.

1. Word digiwise: verbeter je digitale vaardigheden

Bedrijven gebruiken massaal Office 365 (Outlook, OneNote, Teams, SharePoint) en steeds meer nieuwe digitale tools. Hierin verwachten ze ook wat van jou; dat je digiwise bent en bij de tijd blijft. Digiwise zijn betekent dat je weet hoe je digitale tools efficiënt en effectief gebruikt en collega’s stimuleert hetzelfde te doen.

Digiwise word je echter niet van vandaag op morgen. En dat is helemaal niet erg, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Je hebt wel motivatie, inzicht, kennis en overtuiging nodig. Merk je dat je niet zo geïnteresseerd bent, voeg er bijvoorbeeld een leuk competitief element aan toe: maak er een wedstrijd van om elke week een nieuw feitje te leren over een van jouw tools.

Jouw kansen:

  • Bedenk met welke type tools jouw organisatie gebaat is. Zijn het tools om efficiënt samen te werken, om creatieve creaties mee te maken of om verhalen te vertellen?
  • Verdiep je vervolgens in welke specifieke tools dat kunnen zijn. Leer hoe je efficiënter hiermee werkt (ken de ins and outs). Denk dan aan bovenstaande Office 365 tools, maar ook aan social media of video editing tools.
  • Leer hoe je jouw kennis het beste inzet binnen jouw organisatie om ook jouw collega’s mee te krijgen om de tool efficiënter te gaan gebruiken. Dit levert de organisatie geld op, doordat de vaak dure software nu veel beter benut wordt. Dit klinkt helemaal niet zo’n ver-van-je-bed-show, hè? Wees dus niet bang om als ambassadeur, digicoach of user adoption specialist van een specifieke tool op te staan. Jouw organisatie staat hier juist om te springen! Lees ook het blog: Haal bedrijfsbreed meer uit Microsoft Teams: 5 tips

2. Ontdek hoe je je positie blijft versterken in een digitale wereld

Naast de tools waar je nu mee werkt, of waar je op korte termijn mee aan de slag gaat, is het essentieel om kennis te hebben van jouw toekomst van werk. Dat je assistantrol verandert, weet je nu wel. Maar hoe fijn is het als je op tijd op de hoogte bent van de ontwikkelingen? Alleen zo kun je je nieuwe rol kneden naar de gewenste rol.

Jouw kansen:

  • Heb kennis en inzicht van wat er op je af komt door de digitalisering en de jonge generaties die de werkvloer betreden. Stuk voor stuk beïnvloeden ze jouw toekomst van werk. Zorg dus dat je weet welke digitale ontwikkelingen jouw rol (gaan) beïnvloeden en hoe je hier je voordeel mee doet, welke nieuwe werktechnieken worden geïntroduceerd en hoe je ze toepast en wat je kunt leren van de nieuwe generaties zodat je minder frustratie ervaart.
  • Ken de tools die je helpen je werk digitaal efficiënt in te richten. Denk dan aan tools voor digitaal vergaderen, archiveren en notuleren. Hiermee bespaar je tijd, die je kunt besteden aan andere, waardevolle projecten – die jij leuk vindt!

Cursus Tech-Savvy Assistant

Het is wel duidelijk: andere manieren van denken en samenwerken zijn nodig. Ben jij al klaar voor deze digitale revolutie? Of ben je nog niet voldoende wegwijs in de digitale tools die er voor jou en je organisatie toe doen?

In de 2-daagse cursus Tech-Savvy Assistant behandelen we 9 competenties, waarmee je langzaamaan wordt meegenomen in jouw nieuwe digitale wereld.


Flexibele studie Toekomstgericht Werken

Tijdens de flexibele zelfstudie Toekomstgericht werken als assistant leer je zelfstandig: je bepaalt zelf jouw leertempo. Je leert jezelf aan om toekomstgericht te gaan werken. Dit bestaat uit twee soorten vaardigheden die in jouw vak van belang zijn én blijven:

  • Digitale vaardigheden
  • Menselijke vaardigheden (die technologie dus niet kan vervangen).

Door deze studie ontwikkel en versterk je acht onmisbare digitale én menselijke vaardigheden. Dit doe je met je 6 schriftelijke modules en twee online workshops, waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Assistant, dit is de impact van AI op je werk

AI dit, AI dat. We horen er steeds meer over en met name dat het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *