Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom het essentieel is om digiwise en tech savvy te zijn

Tech savvy secretaresse“Als je kijkt naar de vacature waar ik 9 jaar geleden op solliciteerde, zijn deze taken nog maar 20% van mijn huidige werkzaamheden”, aldus Erika van den Bosch, tech savvy assistant bij BAM.

Je rol als assistant verandert, helemaal in deze tijd. Misschien merk je het al, zo niet, dan ga je het binnenkort merken. Is dat eng? Ja, wellicht. Maar met een vleugje natuurlijke nieuwsgierigheid, kun je er juist enorm van profiteren door je NU voor te bereiden. Waarin je je moet voorbereiden lees je hier.

1.Verbeter je digitale vaardigheden

Bedrijven stappen massaal over op Office 365 en/of maken gebruik van nieuwe digitale snufjes en tools. Hierin verwachten ze ook wat van jou, assistant. Namelijk dat je digiwise bent. Digiwise zijn betekent niets anders dan dat je gedegen kennis hebt van digitale tools, zodat je deze tools efficiënt en effectief gebruikt en collega’s stimuleert hetzelfde te doen.

Hier ligt een nieuwe rol verscholen voor assistants: de user adoption specialist. Een kans voor de assistant om je collega’s, het team, de afdeling of zelfs de hele organisatie digiwiser te maken. Dit klinkt helemaal niet zo’n ver-van-je-bed-show, hè?

Wat moet je hiervoor doen?

  • Verdiep je in de tools die jouw organisatie gebruikt of zou moeten gaan gebruiken. Leer hoe je efficiënter werkt met deze tools. Ken de ins and outs. Denk dan aan tools als: Outlook, SharePoint, Teams, PowerPoint, maar ook social media en video editing tools, die steeds vaker gebruikt worden.
  • Leer hoe je jouw kennis het beste inzet binnen jouw organisatie om ook jouw collega’s mee te krijgen. Dit levert de organisatie geld op, doordat de vaak dure, aangeschafte software programma’s, nu veel beter benut worden. Wees dus niet bang om je als ambassadeur of digicoach van een specifieke tool aan te melden. Jouw organisatie zou hier juist om moeten staan te springen!

2. Ontdek hoe je je positie blijft versterken in een digitale wereld

Naast de tools waar je nu mee werkt, of waar je op korte termijn mee aan de slag gaat, is het uiterst essentieel om kennis te hebben van jouw toekomst van werk. Dat je rol als assistant verandert weet je nu wel, maar hoe fijn is het als je op tijd op de hoogte bent van de ontwikkelingen? Alleen zo kun je je nieuwe rol kneden naar de gewenste rol.

Kies je ervoor om nu afwachten en stop je je kop in het zand, dan wordt er over een tijdje een nieuwe rol, of misschien zelfs wel helemaal geen rol…, in je schoenen geschoven waar je niet blij van wordt. Eeuwig zonde! Zorgt dus dat je goed voorbereid bent, zodat je je toekomst (digitaal) veilig stelt!

Wat moet je hiervoor doen?

  • Heb kennis en inzicht van wat er op je af komt door de digitalisering en de jonge generaties die de werkvloer betreden. Stuk voor stuk beïnvloeden ze jouw toekomst van werk. Zorg dus dat je weet welke digitale ontwikkelingen jouw rol (gaan) beïnvloeden en hoe je hier je voordeel mee doet, welke nieuwe werktechnieken worden geïntroduceerd en hoe je ze toepast en wat je kunt leren van de nieuwe generaties zodat je minder frustratie ervaart.
  • Ken de tools die je helpen je werk digitaal efficiënt in te richten. Denk dan aan tools voor digitaal vergaderen, archiveren en notuleren. Hiermee bespaar je tijd, die je kunt besteden aan andere, waardevolle projecten – die jij leuk vind! Ten minste, als je hierin het voortouw neemt.

Zowel de vaardigheid om digitaal vaardig te zijn als kennis hebben van jouw toekomstige rol en de daarbij behorende kansen, heb je nodig om zowel nu als morgen klaar je rol te claimen.

Cursus Tech-savvy assistant

Het is wel duidelijk: andere manieren van denken en samenwerken zijn nodig. Ben jij al klaar voor deze digitale revolutie?

In de 2-daagse cursus Tech-savvy assistant behandelen we 9 competenties, waarmee je langzaamaan wordt meegenomen in jouw nieuwe digitale wereld.

Lees meer over de cursus Tech-savvy assistant

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Stappenplan: hoe word je digiwise?

Het is een must voor jou als managementassistent om digiwise te zijn. Dat word je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *