Hét blog voor de ervaren assistant

Projectmanagement assistent of PMO’er, wat is het verschil?

Je kent de term projectmanagement assistent. Wellicht werk je zelf in deze rol. Er is ook een functie in projectmanagersland, dat is de PMO’er; de Project Management Officer. Wat is het verschil?

De projectmanagement assistent…

  • heeft (meestal) geen achtergrond of opleiding projectmanagement.
  • is van huis uit secretaresse en werkt in projecten. Dit kan vanaf de zijlijn zijn als ondersteuner, maar ook als projectleider.
  • leert door doen en van anderen.

De Project Management Officer…

  • is de rechterhand van de projectleider.
  • is verantwoordelijk voor de inrichting, uitvoering, bewaking, samenhang, documentatie en rapportage van projecten. Dit kan zowel op project-, programma- als portfolioniveau.
  • fungeert als de sparringpartner van de projectmanager.

Om projecten op een transparante manier ten uitvoer te brengen, maakt de Project Management Officer gebruik van projectmanagementmethodieken en stelt deze op een begeleidende manier ter beschikking aan de projectteamleden en stakeholders.

In de praktijk

Het niveau van de werkzaamheden van Project Management Officers kan in de praktijk sterk verschillen. Veelal is er een onderscheid te maken tussen secretariële, operationele en strategische taken.

  • De secretariële PMO-er, junior niveau, ondersteunt de projectmanager met administratieve en secretariële taken (notuleren, organiseren van bijeenkomsten, vergaderruimtes boeken, urenregistratie bijhouden).
  • De operationele PMO-er, medior en senior niveau, beheerst alle vaardigheden voor het succesvol uitvoeren van de rol van project management officer (bijwerken van (financiële) planning, issue- en risk logs, resource planning en signaleren en adviseren van de projectmanager bij projectissues).
  • De strategische PMO-er is in staat om zelfstandig een PMO-organisatie op te zetten en hieraan sturing te geven. Daarnaast is hij in staat om meerdere PMO’ers te begeleiden en de PMO-organisatie binnen de organisatie te positioneren.

PMO, dat kan ik ook!

Steeds meer secretaresses werken in projecten en zijn een kei hierin. Voor de rol van Project Management Officer kom je echter niet in aanmerking zonder het IPMA PMO diploma. En dat is jammer, want het is een veelgevraagde én uitdagende functie met een andere salarisschaal. Het IPMA PMO diploma is niet alleen een papiertje; de theorie biedt een grote meerwaarde voor het leiden en ondersteunen van projecten. Je wordt serieuzer genomen omdat je precies weet hoe projecten in elkaar steken en je kunt verantwoordelijkheden naar je toe trekken. Iets voor jou?

Ga jij voor dat IPMA PMO certificaat?

Secretary Management Institute biedt met de opleiding ‘Projectmanagement voor de secretaresse’ de mogelijkheid om je te certificeren voor het internationaal erkende IPMA PMO certificaat. Een opleiding die je alle vaardigheden biedt op het operationele niveau van de PMO-er.

Grijp die kans! Zo heb je een gecertificeerde erkenning waarmee je jouw niveau aantoont. Daarnaast kun je ook doorgroeien in jouw functie of buiten jouw functie.

Meer weten? Bekijk het programma of neem contact op met onze opleidingsadviseurs Niehk Senders of Marjan Muller: 040 – 2 974 947.

Lees meer over de opleiding Projectmanagement voor de secretaresse

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Improving business assistant

7 kenmerken van een goede coach. Heb jij het in je?

Je collega’s coachen is een belangrijke competentie van de toekomst. Want heb je deze vaardigheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *