Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Podcast » Waarom je als secretaresse best iets meer van een uil weg mag hebben

Waarom je als secretaresse best iets meer van een uil weg mag hebben

Titia Huisman, toptrainer bij Hoger Management Support, neemt je mee in de politieke dierentuin en vertelt je waarom je als secretaresse meer zou moeten uilen, om zo je professionele identiteit te ontwikkelen en verzilveren.

Althans, zijn eigenschappen dan. Ga op eigen benen staan en zeg ook eens: “ik zit op mijn tak en doe even niets”. Of, “ik heb nog niet genoeg te zien om er iets van te kunnen vinden, dus ik kijk nog even verder”. Ontwikkel en verzilver je professionelen identiteit en leer uilen, aldus Titia.

Oké, wacht even. Leren uilen, wat is dat?

Uilen komt voort uit de politieke dierentuin. Daar zit een uil met een bepaald kenmerkend gedrag. Naast de uil kom je hier ook de vos, muilezel, schaap en de krab in de krabbemand tegen.

Wat kenmerkt de uil?

De uil staat bekend als wijs, rustig, ziet veel, observerend, nachtdier, roofdier die op een tak of in een toren woont. De wijsheid van de uil betekent niet dat hij alles weet. Nee, dat niet. Het betekent dat hij onderzoekend van aard is en vragen stelt. De uil woont op hoogte want “daar heeft hij overzicht en is hij geen onderdeel van gedoe”.

Belangrijk voor secretaresses: hoe hoger je zit, weet dat je altijd terug kunt naar je tak. Vanaf die tak, dat overzicht, kun je de juiste vragen stellen in de chaos op de vloer. Leer uilen, en dus: observeren en de juiste vragen te stellen.    

Het addertje onder het gras

Dat is: heel snel ergens iets van vinden. Oordelen. Zodra je er iets van vind, kun je de waardevrije vragen, de wijsheid van de uil, moeilijker stellen. Het is daarom niet altijd wijsheid om overal meteen op te reageren.

Waardevrije vragen stellen, hoe doe je dat?

Werk aan de rol die je dat oordeel geeft, stelt Titia. Het lijf reageert en wordt gespannen, ons hoofd geeft ons gelijk of niet. Met oordelen werkt het net zo. Ons lijf geeft het oordeel en ons lijf respondeert erop. De kracht is om dit oordeel even te parkeren. Overzie je eigen gedachten. Dat is een leerproces.

Een voorbeeld. Een collega brengt een casus in en jij springt er direct in. Want tja, dit is echt een stom idee! Binnen 1 minuut heeft die collega een oordeel aan zijn broek hangen en de hele groep is het ermee eens. Wat schiet je daar mee op? Niks dus.

Stel, dat je geen partij hoeft te kiezen. Welke vraag zou je dan stellen? Daar zit het leermoment. Dan komen mensen met vragen die bijdrage aan verheldering – de kwaliteit van de observatie.

Het secretaresse-reflex

De kwaliteit van veel secretaresses is oplossingsgericht denken. Er doet zich iets voor en onmiddellijk komt het reflex, hoe moet ik dit oplossen? Soms moet je gewoon even wachten. Niet ingrijpen, maar denk: wat gebeurt hier eigenlijk?

Beluister nu de podcast van Titia:

Maak die stap: van rechterhand naar adviseur!Download de brochure

Tijdens deze 5-daagse opleiding Senior Management Assistent leer je vaardigheden waarbij je breder leert kijken en werken. Beoordeeld met een 9,1!

  • Werk aan je persoonlijke groei en laat dit zien
  • Nu mét online coaching en vernieuwd programma!
  • Persoonlijke aandacht van topdocenten Titia Huisman en Astrid Kies
  • De meest gevolgde opleiding | Met diploma | Maart 2019 beoordeeld met een 9,6
Lees meer over deze cursus

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Persoonlijk leiderschap voor secretaresses

Persoonlijk leiderschap, hoe begin je?

Persoonlijk leiderschap leidt tot krachtig leiderschap, aldus Astrid Kies. Daarvoor heb je kennis en kunde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *