Hét blog voor de ervaren assistant

Coach jezelf: wat houdt het in?

Coachen is een begrip dat de afgelopen jaren steeds bekender is geworden. In de meeste gevallen ga je naar een coach als er iets is wat je wilt onderzoeken of uitwerken. Maar wat als je kunt leren om jezelf te coachen?

In dit blog gaan we in gesprek met Miek Crouzen: coach, psycholoog en docent bij Secretary Management Institute. Wat houdt ‘coach jezelf’ in? Aan tafel schuift ook Monique Biemans aan, bestuurssecretaresse in de zorg. Wordt er actief gecoacht op het secretariaat?

assistant coach jezelf, spiegel, animatie

‘Even’ jezelf coachen?

Het klinkt makkelijk, maar zo eenvoudig is het niet. Vaak hoor je in je omgeving dat mensen niet tevreden zijn met hun baan, functie of baas. Dan wordt het tijd om de koe bij de horens te vatten: een verbeterde wereld begint namelijk bij jezelf. Zelfcoaching is daarbij een manier om de regie over je eigen leven te krijgen. Het vergt echter oefening en doorzettingsvermogen. “In workshops zie ik dat mensen snel onder de indruk zijn van hoe ze zichzelf kunnen helpen.” Aldus Miek.

Coach jezelf, is dat niet paradoxaal?

Wellicht denk je nu: om jezelf te kunnen coachen, moet je toch eerst weten hoe je dit stapsgewijs doet? De informatie hiervoor haal je immers niet bij jezelf op, maar eerst extern. Miek: “Het is begrijpelijk dat mensen eerst naar een externe coach gaan voordat ze zelf verdergaan. Tijdens mijn trainingen bied ik geen duwtje in de rug, maar de tools om dat duwtje te kunnen accepteren.”

Wat zijn die tools?

Je leert de basisbeginselen van coaching, o.a.:

  • Niet oordelen
  • Terughoudend zijn in het geven van adviezen
  • Een spaceholder* te zijn

*Een spaceholder bewaakt de ruimte en luistert op een liefdevolle manier naar iemand, zonder gelijk in te springen. “Mensen fronsen vaak bij de term spaceholder, maar je kunt het zo zien: als je naar een coach gaat, is diegene er de gehele tijd enkel voor jou. Daardoor kun je laten zien wat je wilt laten zien. Dat zorgt voor een veilige omgeving, waarin je ook op emotioneel vlak veilig bent.”

Coaching op het secretariaat

Ook managementassistent Monique ziet de waarde van coaching in. “Het is waardevol om te leren om beter je grenzen te bewaken, doelen te stellen op werk, een nieuwe functie te verkrijgen of om te werken aan relaties.” Monique ziet dat veel collega’s moeite hebben met ‘nee’ zeggen. “Nee zeggen is een keuze, maar veel mensen vinden dat moeilijk en raken vervolgens in de knoop. Die eerdergenoemde tools, die gun je iedereen.”

Valkuilen voor de ondersteuner

We hebben een innerlijke stem die we allemaal kennen: die ene kritische stem die vooral bij moeilijke thema’s naar boven komt. Het valt Miek op dat deze stem prominenter aanwezig is bij ondersteuners: “managementassistentes zijn het schakelpunt, ervaren een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn streng voor zichzelf en bieden een oor voor anderen.” Monique herkent zich hierin: “de assistant signaleert, lost problemen van de ander op en zorgt voor de ander.” Om dan vervolgens ook nog aandacht te schenken om jezelf te coachen is een lastige. Miek: “juist daarom doe ik het zo graag voor deze doelgroep, zij verdienen die aandacht.”

Aandacht voor jezelf

Tijdens dit gesprek ontstond een typerend dialoog, waarin precies de karaktertrekken van de ondersteuner naar voren kwamen:

Miek: “zorg dat je nieuwsgierig naar jezelf bent en blijft. Vaak denken we al te weten hoe we in elkaar zitten. Laat je verrassen in het onderzoek naar jezelf.”
Monique: “inderdaad, als je daar een stap in kunt zetten, kun je ook een betere ondersteuner, collega of vriendin zijn. Het helpt je enorm.”
Miek: “Mooi dat je dit zo benoemt, want alle voorbeelden die je nu geeft, gaan over een ander, niet over jezelf.” 😉

Dus: gun jezelf de tijd voor introspectie. Neem eigenaarschap over je leven. Heb compassie voor jezelf. Het leven is geen ponykamp!

Meer over zelfcoaching? Beluister de podcast

Dit blog is onderdeel van aflevering 16 van onze Managementondersteuners podcast. Benieuwd hoe je door jezelf te coachen sneller je doelen kunt behalen? Beluister hieronder het volledige gesprek. Ook mogelijk via Spotify of Apple Podcasts.

Opleiding Persoonlijk LeiderschapOpleiding Persoonlijk Leiderschap voor assistants

Je hebt de afgelopen jaren allerlei keuzes gemaakt. Past je gekozen richting nog wel bij jou?

Met de opleiding Persoonlijk Leiderschap neem je bewust de regie terug: je ontdekt jouw échte koers en laat – met goed zelfinzicht – de productiviteit op de werkvloer stijgen. Concreet, je maakt een uitgewerkt persoonlijk stappenplan voor jouw toekomst.

Handig overzicht? Download de brochure

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Productiever werken door rust

Word productiever door… rust

Je brein kan niet continu aan staan. Je lichaam is er niet op ingesteld om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *