Hét blog voor de ervaren assistant

Zakelijk beter functioneren met psychologie? Zo werkt het…

Om zakelijk beter te functioneren, is psychologie een erg belangrijk onderdeel. Maar hoe zit dat dan? We vroegen trainer Manon Bongers én deelnemer Carla Holtus om het grootse effect van de opleiding Psychologie voor de management assistent te omschrijven.

Trainer Manon Bongers: meer zelfvertrouwen voor betere werkrelaties

Manon Bongers

Het dienende karakter van jouw vak vraagt volgens Manon om een dosis zelfinzicht, een positief zelfbeeld en constructieve communicatie.

“Door je bewust te worden van je manier van denken, de omgang met je gevoelens en het effect van je gedrag, ga je keuzevrijheid ervaren in de omgang met jezelf en anderen.”

Wat zijn de meest voorkomende leerdoelen voor assistants tijdens de opleiding?

Het vergroten van het zelfvertrouwen en krachtiger overkomen zijn veel voorkomende leerdoelen. Deelnemers die de opleiding volgen en zich onzeker voelen, identificeren zich nogal eens met dit gevoel. Ik vind het belangrijk om te kijken naar de deelaspecten waarover iemand onzeker is en de aspecten waarin iemand wél zelfvertrouwen heeft.”

“Als je alleen kijkt naar wat je niet goed (genoeg) doet, word je ontevreden over jezelf. Zo ook als je de feedback die je krijgt uit je omgeving negatief-kritisch filtert. Je bevestigt jezelf dan in het negatieve beeld wat je van jezelf hebt. Door je bewust te worden van deze mechanismen gebeurt er al iets in de manier waarop je tegen jezelf aankijkt.”

Hoe speel jij hierop in?

“Ik werk vanuit een Persoonlijk Ontwikkelplan, waarbij ik met de deelnemers stil sta bij hun kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten. Tijdens de onderdelen van het programma leg ik steeds een link naar het Persoonlijke Ontwikkelplan, dit is de rode draad.”

“Die ontwikkeling is voor iedereen anders. De één wil bijvoorbeeld leren om grenzen aan te geven, zodat diegene niet altijd alle klusjes aan ’t opknappen is. De ander wil leren om zichzelf uit te spreken en de ander aan te spreken.”

Ik houd mensen een spiegel voor, waardoor ik onbewust gedrag naar het bewustzijn trek. Bij het opstellen van het Persoonlijke Ontwikkelplan treedt er al een bewustwording op. Zo groeit iemand van onbewust incompetent naar bewust (in)competent. Daarbij werk ik voornamelijk met ervaringsgerichte oefeningen. En volgens het zogenaamde H.E.M.A.-principe. Dit staat voor Herkennen, Erkennen, Mindful aanwezig zijn, Actie.”

Teamleider democratische organisatie

Welke stromingen komen in jouw opleidingen aan bod?

“Ik werk integratief; vanuit verschillende psychologische theorieën, zoals Transactionele Analyse (TA), Neuro Linguїstisch Programmeren (NLP), Gestalt, Rationele Effectiviteits Training (RET) en Systemisch Werk. TA is de basis van waaruit ik werk. Ik koppel TA aan verschillende persoonlijkheidstypen, zodat mensen het gedrag van zichzelf en anderen beter gaan begrijpen en positief kunnen beïnvloeden.”

Welke oefeningen hebben het meeste impact?

De oefening die veel impact heeft, gaat over je zelfbeeld en het beeld dat anderen van jou hebben. Hierbij krijgen de deelnemers van mij, andere deelnemers en mensen uit hun omgeving terug hoe ze op verschillende gebieden gezien worden.”

“Het mooie hiervan is dat ze aan de ene kant leren om in gesprek te gaan over zichzelf met anderen. Ze stellen zich kwetsbaar op en merken dat die ander zich dan ook opener opstelt, waardoor de werkrelatie verbetert. Aan de andere kant ontstaat er veelal een realistischer zelfbeeld. Zo levert deze oefening op verschillende vlakken veel op.”

Wat wil je bereiken bij de assistants met het betreffende leerdoel?

“Ik vind het vooral belangrijk dat het zelfinzicht, bewustzijn en zelfvertrouwen groeit. Dat ze keuzevrijheid gaan ervaren in de omgang met zichzelf, hun leidinggevende en hun collega’s. Hierdoor zie ik dat de deelnemers in staat zijn om effectiever te communiceren en samen te werken.

“Het maakt niet zoveel uit hoeveel progressie er wordt gemaakt, als er maar progressie in hun ontwikkeling is, uiteraard gerelateerd aan hun Persoonlijke Ontwikkelplan.”

Deelnemer Carla Holtus: door meer zelfvertrouwen wordt de binnenkant steeds meer de buitenkant

Carla Holtus was directiesecretaresse bij AmbulanceZorg Limburg-Noord toen ze de 5-daagse opleiding Psychologie voor de Management Assistent volgde bij Manon Bongers. Door te investeren in zelfkennis, krachtig overkomen op anderen, en bewustwording en het doorbreken van gewoontepatronen wilde Carla meer zelfvertrouwen en zelfzekerheid vergaren.

Carla Holtus

Wat is je leerdoel?

“Voor mij was het leerdoel om echt te kijken naar mezelf en om een betere communicatie met anderen te bewerkstelligen. Ik wilde leren om krachtiger over te komen in mijn communicatie en meer zelfvertrouwen krijgen.”

Welk deel van de opleiding was voor jou echt een eye-opener?

“In die 5 dagen wordt je echt een spiegel voorgehouden. Het is een leuke interactieve manier van werken aan jezelf. Het kan ook heel confronterend zijn. Vooral het deel of je overkomt op mensen zoals je het bedoelt. Normaalgesproken als ik binnenkom, dan komt er echt iemand binnen. Ik kom heel zelfverzekerd over terwijl ik me van binnen best wel onzeker voel.”

“Wat ik echt heb geleerd is om me niet meer zo te spiegelen aan anderen. Je bent wie je bent.”

Wat is het verschil met de Carla van voor de opleiding en die erna?

“Als je meer in jezelf gelooft en je meer bewust bent van jezelf, gaan mensen ook anders naar je kijken. Ik kom bijvoorbeeld meer voor mezelf op en ben me er vooral van bewust niet meer alles voor de ander in te vullen.”

Wat is je grootste les geweest of wat was het beste advies waar je nu dagelijks nog iets mee doet?

Blijf bij jezelf. Dat is wel de belangrijkste. Door meer zelfvertrouwen wordt de binnenkant steeds meer de buitenkant. Ik heb heel wat handvaten gekregen in de opleiding. In de manier van feedback geven bijvoorbeeld gebruik ik nog steeds dagelijks de GEGA techniek:

  • Wat zie ik?
  • Wat ervaar ik?
  • Wat is mijn gevoel?
  • Wat is de afspraak? Wat gaan we eraan doen?

Deze techniek helpt eigenlijk bij alle communicatie.”

Merken je collega’s, partner of je manager het verschil?

“Ja, mijn vorige baas vindt mij heel erg veranderd. Ik was eerst wat explosiever en ben nu een stuk rustiger. Ik sta meer open voor discussies. Daardoor komen mensen eerder naar je toe en ben je een stuk toegankelijker. En dit versterkt merkbaar de werkrelaties.

Wat vond je van de opzet van de training?

“Manon werkt met een kleine groep, zodat er veel aandacht is voor iedereen. Het programma is echt goed doordacht en je werkt via een duidelijk stappenplan. Het zijn hele intensieve dagen die veel energie kosten maar ook veel energie geven en heel inspirerend zijn.”

Je krijgt echt veel handvaten mee waar je meteen iets mee kunt en het zijn allemaal ervaringsgerichte oefeningen. Doordat je zo intensief met elkaar werkt in een kleine groep heb je na de eerste dag al een fijne band met elkaar.”

Wat vond je van Manon als trainer?

“Ik vind Manon een fantastische vrouw. Ze komt rustig maar zeer krachtig over. Je krijgt tijdens de opleiding intense persoonlijke aandacht van haar. Het eerste uur is best spannend. “Wat gaat er gebeuren?” gaat er door je heen. Manon pakt dat zo goed aan. Ze zorgt voor een veilige sfeer.”

“Ze kan je echt raken en de vinger op de zere plek leggen. Het zijn echt dagen met een lach en een traan. Manon is heel duidelijk en dat vind ik heel prettig. Ik zou het iedereen in ons vakgebied en daarbuiten aanraden.”

Wil je meer weten over de opleiding Psychologie voor de management assistent?

Opleiding Psychologie voor de Management AssistentZoals Manon en Carla hierboven al hebben verteld, leer je de ander én jezelf beter kennen. Je schat situaties beter in waardoor je direct komt met de oplossing. Je werkt met veel zelfvertrouwen en dat straal je uit! Je oefent jouw functie met meer plezier en professionaliteit uit.

Tijdens de opleiding Psychologie voor de management assistent wordt je een spiegel voorgehouden en dat kan best confronterend zijn. Het geeft vooral heel veel inzichten. Hoe meer je je open durft te stellen des te meer effect heeft de opleiding op jouw ontwikkeling. De dagen zijn intensief, dynamisch, interactief en erg leerzaam. Je staat versteld van het resultaat!

Opleiding Psychologie voor de Management Assistent

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *