Hét blog voor de ervaren assistant

Word productiever door… rust

Je brein kan niet continu aan staan. Je lichaam is er niet op ingesteld om de hele dag stil te zitten. Je weet het allemaal, maar handel je er ook naar?

Op een dag wilde ik gaan wandelen…

Op de vroege ochtend van een zonnige werkdag neem ik me voor een wandeling te maken. Ik ga douchen en ontbijt op mijn gemak. Daarna kruip ik achter mijn laptop, want ik heb inspiratie om een column te schrijven. En ik denk: die strandwandeling maak ik halverwege de ochtend.

Top 10 uitdagingen Personal Assistant

Na het schrijven van mijn blog, check ik mijn mail. Ik zie dat we een aanvraag hebben binnengekregen voor een teamprogramma. Yes, wat een gave klus! Als ondernemer bel ik natuurlijk eerst de klant en ga ik aan de slag met de offerte. Tussentijds begeleid ik een individuele coachsessie. Daarna zie ik nog een aantal appberichten van collega’s. Voordat ik het in de gaten heb, zit ik een half uur te appen. En mijn strandwandeling? Die komt vanmiddag wel…

Na mijn lunch achter de laptop rond ik de offerte af en lees ik reflectieverslagen van coachees. Inmiddels is het gaan regenen en is mijn voornemen om een strandwandeling te maken naar de achtergrond verdwenen: morgen weer een dag!

Resultaat? Ik zit bijna de hele dag op mijn bureaustoel achter mijn laptop. Herken je dit verloop van de werkdag?

Ik kan best doorgaan!

Jaren geleden verliep mijn werkdag op deze manier. Onbewust haalde ik te veel erkenning uit mijn werk. Ik ‘moest’ van mezelf doorwerken. Ook als ik moe was, vond ik dat ik best nog even door kon. Maar daardoor onderdrukte ik mijn gevoelens en mijn mentale, emotionele en lichamelijke behoeften. Ik ging over mijn grenzen heen, met hoofd-, nek- en schouderpijn tot gevolg.

Tijd voor verandering

Stap voor stap heb ik hier verandering in aangebracht. Hoe? Door een ander levensritme aan te nemen, bewust te vertragen, met aandacht te voelen. Door te doen waar ik echt behoefte aan heb.

Zo heb ik een programma per maand, per week en per dag met balans tussen in- en ontspanning. Ik start mijn ochtend met ademhalingsoefeningen en yoga. Ontbijten doe ik met aandacht. Ik zit maximaal anderhalf uur achter mijn laptop en doe tussentijds oefeningen, bijvoorbeeld voor mijn schouders. Tussen de middag wandel ik een half uur in de natuur. Rond acht uur ga ik offline. Ik doe mindfulness-oefeningen of ga in bad. Rond tien uur slaap ik.

Soms betrap ik mezelf er nog weleens op dat ik langer doorwerk dan goed voor mij is. Dan merk ik dat ik minder scherp word en dingen over het hoofd zie. Als je de hele dag – vooral online – doorwerkt, word je minder productief. Dan is het tijd om op de rem te trappen.

Neem die time-out

Hersteltijd nemen zorgt ervoor dat je productiever bent. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen in de natuur, tuinieren, mediteren, lezen of je omgeving waarnemen. Vertraag om jezelf waar te nemen, maak contact met je lichaam en bekijk je werk en privéleven van een afstandje. Maak tijd voor je hobby. Zo geef je je hersenen een korte vakantie. Opgaan in een offline hobby geeft je een mentale time-out: heel gezond voor je brein.

Lean werken secretaresse

Dit zijn allemaal dingen die je ook of juist in coronatijd kunt doen om je batterij op te laden. Balans tussen inspanning en ontspanning. Jezelf ont-moeten. Hierdoor ontstaat inzicht en creativiteit. Unplug!

Dit blog is geschreven door Manon Bongers, trainer en expert op het gebied van gedrag van mensen in organisaties.


Gewoontepatronen doorbreken en zakelijk beter functioneren?

Manon Bongers is trainer van de opleiding Psychologie voor de managementassistent. Ze geeft je advies om bijvoorbeeld gewoontepatronen zoals hierboven te doorbreken, waarmee je jouw functie als assistant met nog meer professionaliteit en plezier uitoefent.

Deze opleiding gaat nog vele stappen verder: je optimaliseert de communicatie en samenwerking met anderen en straalt veel meer zelfvertrouwen uit.

Opleiding Psychologie voor de managementassistent

Je productiviteit verhogen en je werkdruk verlagen?

Cursus Focusmanagement voor de assistant

Heb je behoefte aan meer rust, overzicht en controle in je werk? Wil je beter kunnen focussen, niks meer vergeten en efficiënter werken? Ontdek tijdens de 2-daagse cursus Focusmanagement hoe jij je concentratie verhoogt en gemakkelijker schakelt tussen verschillende taken.

Je leer de juiste technieken om je geheugen blijvend te verbeteren. De cursus is super praktisch en heeft een hoog energiegehalte. Met inspirerende braingames en voor- en nametingen, zodat je écht ziet dat deze technieken werken!

Bekijk het programma van de cursus

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Jezelf profileren als managementassistent

De kracht van zichtbaarheid: jezelf profileren als assistent

Als managementassistent weet je dat een goede dosis Nederlandse nuchterheid ons niet vreemd is. Je …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *