Hét blog voor de ervaren assistant

7 tips voor de toekomstgerichte assistant

Wil jij mee in jouw veranderende secretaresserol? Met onderstaande tips kun je vandaag al beginnen.

1. Weet wat er speelt in je organisatie…

…en kijk waar de kansen liggen. Welke softwareprogramma’s gebruiken jouw collega’s? Zijn ze daar tevreden mee? Zijn er problemen of inefficiënte processen, die eventueel met IT opgelost kunnen worden? Je bent immers de ondersteuner. Hiermee voeg jij waarde toe aan jouw organisatie.

2. Google staat altijd voor je klaar

Vraag het aan Google: ‘Hoe kan ik…’ of ‘Wat is de beste manier om…’. Krijg je niet het gewenste resultaat? Probeer het eens in het Engels of zoek naar een instructievideo op YouTube.

3. Laat je niet gek maken

Technologie, tech-savvy, future proof: neemt jouw stress al toe? Probeer op één onderwerp tegelijk te focussen.

4. Maak jezelf zichtbaar

Iets nieuws geleerd? Deel het met je collega’s. Ondersteun ze met het aansluiten van die zoom-meeting op het presentatiescherm.

5. Omarm de IT-ontwikkelingen

Een inkoppertje. Want noem eens een beroep dat niet door IT beïnvloed wordt?

6. Verzamel de juiste personen in jouw netwerk

Als ondersteuner ben jij de verbindende schakel. Gebruik deze eigenschap om de hersenbrekers van collega’s te achterhalen. Zonder hen wordt het vaak lastig om je verder te ontwikkelen. En, hoe meer mensen je kent en hoe meer je met mensen praat over jouw wensen, des te sneller gaan er deuren open voor je. Een goed netwerk is goud waard!

7. Durf te veranderen

Veranderingen in organisaties verlopen het best als de nadruk hiervan wordt gelegd op emotie. Pas het See-Feel-Change principe van John Kotter toe:

  • Zien (See); er wordt een situatie gecreëerd om het probleem daadwerkelijk te laten zien. De realiteit wordt getoond.
  • Voelen (Feel); door die situatie worden anderen geraakt op een dieper niveau dan via rationeel denken. Er ontstaat een emotionele reactie. Het toejuichen van verandering wordt hierdoor versterkt.
  • Veranderen (Change); er ontstaan ideeën door die emoties. En ideeën die emotioneel beladen zijn, veranderen het gedrag.

Schroom niet om fouten te maken, daar leren we allemaal van. Dit geldt ook voor IT-gebruik. Wist je dat 80% van de gebruikers maar 20% van de mogelijkheden van een applicatie benutten?

Don’t be afraid of change. It’s going to happen anyway.


Meer leren over de toekomst van jouw vak?

Tijdens de flexibele studie Toekomstgericht werken als assistant leer je slim omgaan met verandering, vergroot je je digitale vaardigheden en maak je jouw persoonlijke power kenbaar. Studeer waar en wanneer het jou uitkomt.

Future Work Skills voor de managementassistent

Future Work Skills voor ondersteuners

Wil je ’toekomstbestendig’ worden en heb je daarbij een steuntje in je rug nodig? Tijdens de 5-daagse opleiding Future Work Skills op HBO-niveau leer je 7 toekomstcompetenties kennen en toepassen in je werk.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Constructief samenwerken met verschillende karakters: 5 tips

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Als je een functie hebt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *