Hét blog voor de ervaren assistant

Jij zit ook in de selectiecommissie

Geschikt ongeschiktSoms heb je misschien het gevoel alsof het je overkomt. Weer een reorganisatie… Misschien moet je wel op je eigen functie solliciteren? Misschien wordt er ineens iets heel anders (of meer) van je verwacht? Of je verliest je baan en daarom mag je opnieuw nadenken over wat je überhaupt wilt?

Ik zeg dan: ‘Hé, jij zit ook in de selectiecommissie’. Jij bent onderdeel van het selectieproces. Het gaat er niet alleen maar om of dat bedrijf of die afdeling jou aanneemt, voor jou kiest. Jij hebt ook wat te kiezen. Je hoeft namelijk niet voor iedereen te werken en je hoeft ook niet overal goed in te zijn.

Denk na over wat jij wilt

En dat weet je natuurlijk wel. Maar als het aankomt op jezelf, dan is het toch ineens spannend om te gaan staan voor wat JIJ wilt. Als je al weet wat dat precies is trouwens. Want als je al een tijdje hetzelfde werk doet, is dat niet iets waar je nou dagelijks over na hoeft te denken.

En toch is dat wel handig om daarover na te gaan denken. Want als jij niet voorsorteert, dan doet je werkgever het wel. Je collega’s die zichzelf wél durven laten zien, die wél zichtbaar durven zijn, die wél durven kiezen, die hebben een streepje voor. Want ze worden gezien. Kortom… het is tijd om ook voor te gaan sorteren!

Wat zijn nou jouw opties?

Krachtige secretaresseJe kunt ervoor kiezen om dichtbij jezelf te blijven en te vertellen dat je in a,b,c goed bent en in x,y,z niet (en als je dat niet weet: zorg dat je erachter komt). En vertel er dan ook meteen even bij dat het slim is dat je werk doet wat daarmee in lijn ligt, dat je werkgever op die manier jou optimaal benut. En mocht dat nou niet lukken, dan gaan jullie elkaar niet happy maken. Dan is het wellicht tijd voor nieuwe wegen.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen bij een bedrijf te gaan werken waar je iets mee hebt, als dat voor jou belangrijk is. Of je kiest ervoor om selectief te zijn met wie je werkt, omdat dat essentieel voor jou is om lekker te werken. Of je kiest ervoor om voor jezelf te beginnen, omdat dat goed voor je voelt.

Wat voor jou maar belangrijk is. Het komt erop neer dat je daadwerkelijk kiest. Kortom: ernaar handelt.

Wees eens eerlijk: voel je nu weerstand?

Als je nu wat weerstand voelt in de trant van ‘Ik mag in deze tijd al lang blij zijn dat ik überhaupt werk heb, dit kan ik me niet veroorloven’, die heb ik natuurlijk ook al vaker gehoord.

Mijn antwoord: natuurlijk kun je blij zijn met iedere klus, opdracht of baan. Maar bepalen hoe jouw ideale werk eruit ziet, kan nooit kwaad. Je beschrijft namelijk simpelweg wat JIJ wilt. En dan zou het zomaar eens kunnen dat dat de waarheid wordt… Want: als jij jezelf laat zien, dan word je gezien! Kies en ze kiezen jou…

Geschreven door: Judith Webber | PureHuman | Prototype van ‘het kan wel’

Assistant Power Class 2017Assistant Power Class 2017: 100% puur jij

Passie, vertrouwen en echtheid worden steeds belangrijker. Tijdens de Assistant Power Class  2017 vertelt Judith Webber hoe je dúrft te kiezen voor wie je bent. Dat betekent leiderschap durven pakken, gaan staan voor jouw boodschap, jouw drive, jouw stijl. En ja, dit betekent ook durven stoppen met waar je niet goed in bent. Met als effect: werk dat helemaal bij jou past.

Haar interactieve lezing om 9.40 uur zet je in beweging om ook te kiezen voor 100% puur jij!

Bekijk haar lezing in het programma van de Assistant Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *