Hét blog voor de ervaren assistant

Winnen, ook als je verliest…

Onze toptrainer Titia Huisman werd in april 2017 ‘overvallen’ door Winston van de Postcode Loterij Miljoenenjacht. Wat ging er door haar heen? Lees haar persoonlijke verhaal.


Titia Huisman thuiswinnaar Postcode Loterij MiljoenenjachtPoeh, werd ik zo maar even een winnaar. Geen marathon gelopen, geen 10 kilometer geschaatst, geen nationaal dictee zonder fouten afgeleverd. Nee, gewoon, al jarenlang maandelijks een bedrag van mijn rekening afgeschreven en toen stond opeens een postcode-cameraploeg voor de deur.

En dan zit je er in. Dan ben je winnaar. Oh ja, blij, overdonderd. Het filmpje gaat viraal en jan en alleman heeft een mening over mij en mijn lief die net zo overdonderd was als ik. Ik heb honderden berichten gehad van mensen die mij kennen, ik ken ze lang niet allemaal zelf. Heel veel lieve felicitaties, heel veel mensen die mij mijn winnen gunnen. Het is een achtbaan die over me heen is gedenderd.

En denk maar niet dat het een keuze is, je zit er in. Ik had al eens geleerd dat je stil moet zitten als je geknipt en geschoren wordt. Nou, het was knippen en scheren met een gouden mes, maar ik heb echt wel even stil gezeten. Na een week moest ik een hele dag huilen. Een soort kraamtranen, maar dan anders.

En op enig moment heb ik mijn autonomie teruggehaald. Door hier en daar wat duidelijke grenzen te stellen aan al te persoonlijk(e) vragen of commentaar. En door helder te zijn over wat ik wel en niet wil delen met anderen. Ik ben een mens die altijd over mij wil blijven gaan.

Momenten van verlies doen pijn, maar…

Ik moet zo vaak denken, deze dagen, aan de momenten waarop ik verloren heb. Die zijn rijkelijk aanwezig, om maar een beeldspraak te gebruiken. Mijn verliezen liggen op allerlei vlak: liefde, baan, bedrijf. Ik heb ervaren dat in het verliezen van dat wat mij dierbaar was, of het nou een baan was, mijn bedrijf of mijn grote liefde, mijn verzet tegen dat verlies groot en groots is. Een mens wil niks verliezen.

We zijn van nature behoudend. We willen houden wat we hebben, of het nou positief is of niet. We willen die baan houden omdat we denken dat we geen andere kunnen vinden. We willen onze relatie behouden omdat we er van overtuigd zijn dat we oud en lelijk zijn inmiddels. En soms verliezen we dat wat ons werkelijk zo dierbaar was en hebben we er helemaal niets over te zeggen.

Verlies doet pijn. Maar in verlies kan ook rijping besloten liggen. Ik zie me nog bij mijn coach op de bank zitten: ‘Ik wil dit niet meer voelen!’. ‘Nou’, zei ze,’wen er maar aan, je leert ervan leven’. Ik verwenste haar om die opmerking, maar ik heb er zo veel van geleerd. Later pas, later. En inderdaad: in de kwaliteit van mijn diep ervaren omgaan met verlies heb ik rijping en volwassenheid leren kennen. Daarmee heb ik geleerd om:

  • teleurstellingen te incasseren zonder dat het mijn zelfvertrouwen kostte;
  • met kritiek om te gaan, om onterechte kritiek rustig te parkeren;
  • te accepteren dat iemand een andere mening heeft en dat dat ook goed kan zijn.

Ik heb ervaren dat verlies mij op een bepaalde manier rijk heeft gemaakt. En ik heb vooral geleerd om te durven verliezen.

Een andere manier van winnen

Ik denk niet dat ik een gemakkelijke trainer voor onze SMI-cursisten ben. Wel een doorleefde trainer én een trainer die kan laten verliezen om de cursist uiteindelijk te leren winnen. Soms is het nodig om afstand te doen van een bepaald denk- of zelfbeeld, om er rijper, rijker uit te komen. Ik zeg bijvoorbeeld vaak tegen oudere cursisten dat ze hun senioriteit moeten verzilveren. En ach, dat gaat helemaal niet over geld. Dat gaat over de veelzijdigheid van het leven leren inzetten. Over weten dat onze kwetsbaarheden ook onze schatten zijn.

En nee, die schatten zijn nooit op mijn postcode gevallen. Die schatten zijn meegemaakt, doorgemaakt en doorgeleefd. Reken maar dat ze zorgvuldig gekoesterd worden.

Toen die cameraploeg bij mij voor de deur stond, voelde ik me totaal overdonderd. In een paar minuten werd ik winnaar, tijdelijk ten koste van mijn privacy. Natuurlijk is het fijn om zoiets in de schoot geworpen te krijgen. Maar het is nog veel fijner om krachtig genoeg te blijken hier mijn eigen beslissingen over te kunnen nemen. Me los te kunnen maken van verwachtingen van anderen zonder bruut te zijn. Ik hoef niets uit te leggen, het is goed zo.

De verliezen in mijn leven hebben ervoor gezorgd dat ik hiermee kan dealen. Dat ik rustig bij mezelf uit kom. In alle stormen van het leven die voorbij gekomen zijn, ben ik het meest blij met het feit dat ik kennelijk heb leren zwemmen. Dat had ik nooit kunnen zeggen als ik niet ooit, en misschien wel meerdere keren, in het diepe was gesprongen.

Geschreven door: Titia Huisman, docent van Secretary Management Institute
(Lindanieuws.nl: Nog nooit eerder reageerde een thuiswinnaar zo verrast bij ‘Miljoenenjacht’)


Spring jij ook in het diepe (met Titia)?

Dit persoonlijke verhaal is tevens de kern van wat Titia in haar secretaresse trainingen te zeggen heeft: ‘doe maar, ga maar. Ga aan wat je aan te gaan hebt. Neem de steun aan die zeker beschikbaar is. En word de winnaar die je bent’.

Titia laat zich met liefde uitdagen door assistants met dilemma’s, secretaresse teams die zich willen ontwikkelen en organisaties in verandering. Ze werkt met een sterk Noordelijke inslag: nuchter, met humor, uit de klei en betrokken. Bekijk deze secretaresse opleidingen op HBO-niveau:

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *