Hét blog voor de ervaren assistant

Een jaar na de opleiding Management Assistent Master

Studerende secretaresse

We vroegen naar de ervaringen van twee cursisten en de docent over de Management Assistent Master. Waarom hebben zij voor deze jaaropleiding gekozen en wat heb je eraan, nu een jaar na afronding? Lees hun verhaal…


Cursist Marja van Roon over de opleiding:

Voor het eerst sinds een lange periode heb ik ervoor gekozen een jaaropleiding te gaan volgen. En dan ook nog een waar een scriptie aan vast zit. Om daar niet te lang bij stil te staan heb ik mij, na overleg met mijn leidinggevende (die meer vertrouwen in mijn kennen en kunnen heeft dan ikzelf), nog diezelfde dag ingeschreven. Onder het mom ‘ik worstel en kom boven’ heb ik de jaaropleiding Management Assistent Master met veel plezier doorlopen. Ik ben dan ook zeer trots op mijn scriptie.

Een scriptie schrijven, ik?

De eerste lesdag was al gelijk een eye-opener omdat ik niet de enige ben die nog nooit een scriptie heeft gemaakt. De docent, Hanneke Steenbekkers, heeft mij en de andere cursisten ervan overtuigd dat wij dat voor elkaar gaan krijgen. Vanaf dag één ben ik, door de manier van lesgeven, de uitleg en de humor waarmee dit gebracht wordt, de opleiding leuk gaan vinden. De docent is in staat om in te spelen op de individuele wens van elke cursist waarbij het niet alleen gaat om de zakelijke kant maar ook om aandacht voor de mens erachter.

Sparringpartner voor mijn manager

Ik heb met volle overgave mijn opdrachten vervuld en mijn scriptie geschreven. In de loop van de tijd ben ik mij bewust geworden van het feit dat ik meer in mij heb dan ik zelf voor mogelijk heb gehouden. Daarnaast vond ik het delen van ervaringen en informatie met mijn medecursisten heel waardevol. De diversiteit aan onderwerpen maakt dat ik nu heel anders naar onze organisatie kijk. Ik heb me de organisatie meer eigen gemaakt waardoor ik mijn manager in de toekomst nog beter kan ondersteunen.

Keuzes maken die voor mij goed voelen

De opleiding heeft mij inzicht gegeven aan de hand van de theorie en praktijkvoorbeelden van de docent en de medecursisten. Het meeste heb ik geleerd over mezelf. De mate van mijn onzekerheid heeft mij regelmatig parten gespeeld: kan ik het wel, weet ik wel, waar gaat het over? Uiteindelijk heeft het ertoe geleid dat ik naast meer inzicht in de organisatie ook meer inzicht heb gekregen in mijn eigen kennen en kunnen.

Om mezelf verder te ontwikkelen in een nog stabielere persoonlijkheid ga ik mijn eigen gedrag bewust inzetten om het gedrag van de ander te beïnvloeden. Ik zal reflecteren op de effecten die het heeft waardoor ik leer om nog effectiever te zijn. Hiermee wil ik het voor mezelf makkelijker maken keuzes te maken die voor mij goed voelen.

Ik heb een fantastisch jaar gehad!

Marja van Roon, 49 jaar, secretaresse voor de districtsmanager Uitkeren bij UWV
De docent aan het woord: Hanneke Steenbekkers

De Management Assistent Master is een bedrijfskundige jaaropleiding op bachelor niveau, speciaal voor de ervaren secretaresse die wil excelleren in haar vak. Het is een unieke opleiding die afgesloten wordt met een examen in de vorm van een scriptie. Niet zomaar een scriptie: op basis van opdrachten die de cursisten de eigen organisatie in sturen.

De cursisten zijn verzekerd van een stevige begeleiding en een diploma wat de moeite waard is en waar de organisatie ook profijt van heeft. De doelgroep zijn de toppers uit het vak, minimaal vijf tot zeven jaar werkervaring en werkend op directieniveau, Raad van Bestuur, College van Bestuur en dergelijke.

Binnen no time is de eerste opleiding vol

De eerste lesdag. Iedereen is vol verwachting maar ook gespannen: de voorbereidende lesstof was niet makkelijk en zeker niet weinig! En; die scriptie, ja, die scriptie… Iedereen vraagt zich af; kan ik dat wel? Ja, iedereen die zich ingeschreven heeft, kan het, want je hoeft het niet alleen te doen: je manager is je coach, je docent is je coach, je medecursisten zijn jouw coach. We gaan er een mooi jaar van maken.

Soms is het even worstelen

Eén van de cursisten is Marja van Roon, werkzaam bij UWV Uitkeren Utrecht. Marja twijfelt of ze wel een goede scriptie kan maken. Geeft niet; stuur je opdracht maar in, ik geef je feedback waar je vooruit mee kunt. Dit is het begin van een bijzondere band met één van ‘mijn’ cursisten, zoals ik 15 bijzondere banden heb met 15 bijzondere, speciale en vooral krachtige vrouwen. Marja en ik hebben veel, heel veel gemaild, over de opleiding en dan met name de worsteling: hoe verwoord ik dit? Hoe zit ’t hier mee? Sorry Marja, maar deze opdracht kan op dit en dit punt beter, maar ook gewoon: hoe gaat het?

We hebben ook oefeningen in de les uitgevoerd, over performance, over feedback geven, over presenteren, over kernkwadranten, over de Roos van Leary, over …, och waar hebben we ’t niet over gehad? Maar we hebben ook heel veel gelachen, elkaar vooruit geholpen, ik heb voor en na de les één op één sessies gehouden, soms ook cursisten ’s avonds thuis gebeld. Alles met één doel: haal het beste uit jezelf.

Het gevolg?

Marja heeft een prachtscriptie afgeleverd die beloond is met een even prachtig cijfer: een 8! Maar bovenal is Marja gegroeid en heeft ze de ambities van de opleiding waar gemaakt: een excellente sparringpartner voor haar manager, een managementondersteuner die sterker in haar schoenen staat door de opgedane kennis, ervaringen en ook door de bijzondere band tussen 15 bijzondere cursisten.

In december is de volgende groep gestart en wie is één van mijn cursisten? Chris Helweg, Marja’s directe collega. Zij is enthousiast geworden door de verhalen en de groei van Marja en ze neemt ook de sprong naar het zijn van een excellente sparringpartner voor haar manager! Het wordt weer een mooi jaar!

Hanneke Steenbekkers, docent van de jaaropleiding Management Assistent Master


Cursist Chris Helweg (en collega van Marja van Roon)

Assistant hogerop

Wat is mijn motivatie om ook de opleiding Management Assistent Master te gaan doen? Het verhaal Marja of toch weer anders? Mijn eerste motivatie was: ik wil een opleiding doen om mijzelf weer meer te ontwikkelen op mijn vakgebied. Wat zal ik eens gaan doen?

Tijdens mijn zoektocht naar de juiste en leukste opleiding heb ik veel informatie van diverse aanbieders opgevraagd en ontvangen. Ondertussen zag ik de ontwikkeling die Marja doormaakte terwijl zij bezig was met de opleiding Management Assistent Master.

Resultaat

Belangrijkste ontwikkeling die ik heb gezien in Marja:

  • Meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben de moeite waard/ mijn mening telt
  • Gegroeid in rol van secretaresse
  • Doet aanbevelingen
  • Zegt wat ze wil zeggen in haar team
  • Neemt zichzelf serieus en cijfert zichzelf niet (meer) weg
  • Ze staat er!

Marja’s enthousiasme over deze opleiding maakte dat ik ook enthousiast werd en heb besloten om mij in te schrijven.

Energie en motivatie

Inmiddels heb ik twee lesdagen gehad en al heel wat stof gelezen uit het boek Organisatie en Management en opdrachten gemaakt. Dat lezen ter voorbereiding op elke les valt nog niet mee. Maar tijdens de les wordt de gelezen stof zo behandeld dat het wel duidelijk wordt. Hanneke geeft voorbeelden, zelfs vanuit de bedrijven waar de deelnemers werken, waardoor de stof echt gaat leven. De lesdagen geven mij energie en veel motivatie!

Chris Helweg, secretaresse en collega van Marja van Roon

Lees ook het blog Management Assistent Master: de ontdekkingsreis van Tanja Dijk


Meer weten over de jaaropleiding Management Assistent Master?

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

De jaaropleiding Management Assistent Master stoomt je klaar om jezelf te professionaliseren en (een deel van) de taken van je manager over te nemen. Een uitstekende aanvulling op je CV én de mogelijkheid om jezelf nog beter op de kaart te zetten. Je maakt keuzes die goed voelen.

Lees meer over de Management Assistent Master

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *