Hét blog voor de ervaren assistant

Weg met die barrière; weg met jouw onzekerheid

De grootste barrière die talentvolle vrouwen tegenkomen bij het realiseren van hun dromen, is hun eigen onzekerheid. Herken je bijvoorbeeld het gebrek aan zelfvertrouwen op cruciale momenten? Rationeel weet je dat je capabel en geschikt bent. En toch vrees je door de mand te vallen: het impostor syndrome. Goed nieuws: je kunt er wat aan doen!

Onterechte angst

Dat gevoel (niet capabel te zijn) overvalt je, het overkomt je, een onterechte angst voor ontmaskering. Je weet misschien niet hoe je met dat gebrek aan zelfvertrouwen kunt omgaan. Als gevolg daarvan leg je de lat voor jezelf heel hoog, of heel laag.

Je ontwikkelt barrières voor succes. Beantwoord deze vragen eens in jezelf:

  • Hoe vaak heb je iets niet gedaan, omdat je niet zeker wist of je het kon?
  • Hoe vaak wil je het iedereen naar de zin maken?
  • Praat je wel eens over je eigen competenties en prestaties? En vlak je ze af of laat je juist merken dat je er trots op bent?

Loopbaancoach Vreneli Stadelmaier heeft zicht intensief verdiept in dit impostor syndrome. Ze heeft onderzoek gedaan onder circa 600 hoogopgeleide Nederlandse vrouwen: zo’n 65% wordt in haar carrière belemmerd door haar eigen onzekerheid. Ook Michelle Obama heeft er last van:

Zo voel jij je weer zeker… en gelukkig

Ben jij je wel bewust van hoe goed jij bent in je werk? Je werkt er hard voor en je kan ook mega veel, maar soms komt die vervelende onzekerheid de kop op steken. ‘Kan ik het eigenlijk wel? Wat nou als ze er achter komen dat ik helemaal niet zo goed ben?’ zegt een zeurend stemmetje in je hoofd.

Jij kan deze gedachten de baas worden, bijvoorbeeld door je bewust te zijn van waar de kritische stemmetjes vandaan komen en bewijs te zoeken voor wat ze zeggen. Je zal zien dat ze meestal helemaal geen bewijs hebben – de stemmetjes zeggen maar wat.

Assistant Power Class: F*ck die onzekerheid

Tijdens de Assistant Power Class 2020 geeft Vreneli Stadelmaier je concrete tips voor meer zelfvertrouwen en hoe jij je op cruciale momenten herpositioneert. Deze lezing op 5 november levert een belangrijke bijdrage aan het plezier dat je in je werk hebt. Het helpt je in jouw persoonlijke groei en ambities. En: het helpt je te genieten van jouw succes!

Bekijk het blended programma

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *