Hét blog voor de ervaren assistant

Wat verdient een secretaresse op hbo-niveau?

salaris secretaresseHet verschil tussen mbo & hbo

Bijna de helft van de secretaresses heeft een mbo-opleiding, 1 op de 3 secretaresses heeft een HBO opleiding. Echter, de opleiding zegt tegenwoordig lang niet alles over het niveau van de functie. Over het algemeen geldt de regel: hoe meer werkervaring je hebt en eventuele opleidingen je naast je baan volgt, des te hoger is de kans dat je een functie uitoefent op HBO denk- en werkniveau.

Tegenwoordig werkt maar liefst 80% van de secretaresses op een hoger niveau dan de daadwerkelijk gevolgde opleiding!

Het salaris van een secretaresse op hbo-niveau is logischerwijs vaak hoger dan voor een secretaresse met een mbo-functie. Los van het feit dat met een aangetoond hbo-niveau jij je positie in de toekomst versterkt, wil je ook weten wat het schuift, toch? Dus: wat verdient een (directie)secretaresse/management assistent op hbo-niveau?

Een knallende start

Als startende, hbo-geschoolde secretaresse of management assistent stap je best goed in. Zeker als je het vergelijkt met andere afstudeerders. Gemiddeld is je salaris namelijk € 2.200,-.

Jij bent dan verantwoordelijk voor o.a.:

 • Agendabeheer;
 • E-mailafhandeling;
 • Overige administratieve en organisatorische taken.

Lekker op weg

Ondertussen ben je 2 à 3 jaar werkzaam. Je hebt dus al een stap gemaakt en zit daarom nu op een gemiddeld salaris van € 2.700,-. Uiteraard betekent het maken van een stap in salaris, ook het maken van een stap in productiviteit. Door jouw ervaring krijg je nu simpelweg meer gedaan in dezelfde tijd.

Een stap omhoog

Je klimt een stap omhoog, wat inhoudt dat niet alleen je salaris toeneemt, maar ook je takenpakket zich uitbreidt. Jij bent vanaf nu assistent van één of meerdere managers die werkzaam zijn voor één of meerdere afdelingen. Naast de taken die je al volbracht, worden er nu nieuwe vaardigheden gevraagd. Denk aan:

 • Complex agendabeheer;
 • Excellente projectmanagementvaardigheden;
 • Uitstekende communicatie skills.

Jouw salaris, niet geheel onbelangrijk, ligt dan rond de € 3.000,-

Als afgestudeerd hbo’er kun je direct op dit niveau instromen, mits je de juiste vaardigheden beheerst en motivatie hebt.

Crème de la crème

Je hebt je seniorenlevel behaald. En dat heeft niks met grijze haren te maken, maar alles met bakken aan werkervaring. Wil jij je salaris verder laten plussen? Dan is de rol van Executive Assistant of Personal Assistant de functie waar je op moet focussen. Jij bent nu sparringpartner van een directielid (C-niveau). Door jouw werk kan ‘jouw directeur’ zonder moeite zijn of haar taken uitvoeren. Alle randzaken? Daar heb jij al aan gedacht!

Belangrijk in deze rol is dat jij:

 • Proactief meedenkt;
 • Je weet wat er speelt in de organisatie;
 • Je in staat bent prioriteiten te stellen (voor ‘jouw directeur’);
 • Jezelf durft te presenteren en anderen brieft.

Jouw salaris zit nu ergens tussen de € 3.500,- en € 5.000,-.

Niet slecht toch?

Uiteraard zijn salarissen altijd afhankelijk van de tijd, economie, grootte van de organisatie, ervaringsjaren, cao en verantwoordelijkheden.

Het spreekt voor zich dat je bij een bedrijf waar de nood hoog is aan goed personeel, makkelijker een stap maakt in je salaris. Je moet vaak wel zelf de onderhandeling aan durven gaan. Nu dat de bedrijven (over het algemeen) op volle snelheid draaien en veel successen vieren vanwege goede economische omstandigheden, zijn je kansen groter. En toch, valt of staat alles – nog steeds – met hoe jij jezelf presenteert en wat jij als salarisindicatie afgeeft. Dus: hoe ‘verkoop’ jij jezelf?

Heb je het felbegeerde diploma – waarmee je laat zien een HBO werk- en denkniveau te hebben – nog niet bemachtigd? Neem dan eens de tijd om daar over na te denken. Je weet nu dat het je positie verstevigt en je salaris doet groeien. Maar, weet je ook al welke richting je op wilt en waarin je je wilt specialiseren? Voor de één is dat een simpele vraag, voor de ander een raadsel.

Voel je vrij om ons om advies te vragen, geheel vrijblijvend. Onze opleidingsadviseur Marjan helpt je graag! Tel: 040-2 974 947.

Lees ook het blog: Wat verdient een secretaresse?

Bron: VDH Recruitment ”Wat verdient een Management Assistant?”


Wil jij een stap maken in jouw ontwikkeling én salaris?

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

Toon jouw niveau aan met de Management Assistent Master. Een opleiding van één jaar met diploma op HBO+ niveau. Een uniek groeitraject voor de senior assistent! Je werkt o.a. aan:

 • Managementvaardigheden
 • Professionele communicatie en persoonlijke kracht
 • Organisatiekunde en strategisch management
Lees meer over de Management Assistent Master

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

2 Reacties

 1. Voor mijn gevoel wordt hier een beeld geschetst dat als je maar een HBO opleiding hebt, de secretaresse salarissen’vanzelf’ zullen stijgen. Mijn ervaring is dat er vaak HBO niveau wordt gevraagd maar dat a) veel managers niet weten hoe ze daar optimaal mee kunnen samenwerken en b) organisaties vaak roepen dat ze ondersteuning willen op HBO-niveau, maar verder niets doen aan de salarissen. Met andere woorden: we verwachten wel dat je functioneert op dat niveau, maar we houden vast aan de bestaande salarisschalen.

  • Secretary Management Institute

   Dankjewel voor je reactie Willemijn. Salarissen zullen bij weinig mensen vanzelf stijgen 🙂 dus zeker niet de bedoeling dat het zo overkomt! Het blijft vaak een onderhandeling waarbij je stevig in je schoenen moet staan. Juist dat aantoonbare hbo-niveau (d.m.v. een opleiding bijvoorbeeld) kan daarbij net dat beetje helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *