Hét blog voor de ervaren assistant

Wat ik heb geleerd van het Nationaal Secretaresse Congres 2018

Een persoonlijk verslag van deelneemster Kathy Oudhof, management assistant.

In de nacht van 5 op 6 februari slaap ik onrustig. Morgen vroeg op en ik mag me niet verslapen, want ik ga met de trein naar Utrecht. Om 9.00 uur heb ik afgesproken met negen collega’s bij de Jaarbeurs voor het Nationaal Secretaresse Congres. Leuke dag met het thema ‘Uit je comfortzone’, maar misschien toch spannender dan ik aan mezelf wil toegeven?

Ben ik een Pippi, Annika of Sally?

Titia Huisman bijt de spits af en vertelt ons over drie types: Pippi, Annika en Sally.

 • Oh makkelijk, ik ben Pippi: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan en heb geen hulp nodig.
 • Maar meteen knaagt er een stem. Het congres is nog geen 5 minuten bezig en realiseer me dat ik toch net iets meer Annika ben. De stem zegt mij dat ik geen hulpvraag wil stellen; dit valt juist buiten mijn comfortzone. ‘Wat zullen anderen van mij vinden?’
 • Titia vertelt een verhaal uit een door haar gelezen boek over Sally de doorzetter. En meteen klaart mijn humeur  op. Kijk dat ben ik ook. Ik vraag echt wel hulp als ik er niet meer uitkom. Maar ik realiseer me: dit is toch een aandachtspunt. Oeps, stond dat ook niet in mijn PMC van twee jaar geleden?

Toch pak ik mijn kansen. Heb heerlijk werk, ook al was dat best een uitdaging. Opleiding DMS, Engels en Recht & Rechtstaal, alles heb ik binnen één jaar geleerd. En ik heb alle nieuwe mensen leren kennen op een afdeling. Maar ik ben een Sally de doorzetter. Ik wil groeien en dan moet ik mijn grenzen opzoeken.

Praat ik als een koning of knecht?

SecretaresseJe kan het aan jezelf merken als je weer zeker wordt en een nieuwe grens hebt bereikt. Dan wordt het weer tijd om uit je comfortzone te stappen en verder te groeien.

Als je jezelf zeker, rustig en ontspannen voelt, stel je een vraag en geef je ook uitleg als een koning: met sterke stem, opgeheven hoofd. Dus niet als een knecht, met zachte stem en ineengedoken, zoals de tweede spreker Pacelle van Goethem ons bijbrengt.

Blijf goed op de balans letten

Sophie Hilbrand gaat verder met een voor mij best heftig onderwerp: ze praat over haar burn-out. Iets waar ik ook ben geweest en waarnaar ik nooit meer terug wil. Daar ontdek ik wel wat verbeterpunten:

 • Ik kom altijd op de laatste plaats. Stiekem vind ik het niet erg, maar anderen kunnen hier ook misbruik van maken en dat moet ik scherp in de gaten houden.
 • Waar ik de fout inga, is dat ik alles leuk vind. En van huis uit heb meegekregen: ‘Als je het leuk vindt, moet je het doen’. ‘Niet zeuren, doorgaan, schouders eronder’.

Ik moet toch goed op de balans blijven letten, realiseer ik me. Soms verwacht je teveel van jezelf.

Even tijd voor een luchtige lunchpauze: broodjes, koffie en kletsen met de meiden (en de enige man bij dit congres met 349 dames: onze eigen Thierry).

Uit de comfortzone, wat heb je eraan?

Beau van Erven Dorens is een beetje bal, maar zo gek nog niet. Hij zoekt zijn grens op en adviseert ons dit ook te doen. Als je de grens opzoekt in jouw leven, is het leven heerlijk. Uit je comfortzone brengt je altijd iets nieuws.

Daar houd ik van. Avontuurlijk, nieuw, spannend. Maar dan moet ik nog wel even de hulpvraag durven te stellen. En goed op mijn grens letten. Dan weet ik dat ik altijd doe wat ik leuk vind en daar gaat het toch om in het leven! Ik droom even weg…

Nee, je hebt niets onder controle

Ik schrik wakker van Karl Raets die roept: ‘geen paniek allemaal, vooral geen paniek, we hebben niets onder controle’. Hij heeft gelijk. Heb ik na alle ervaring in mijn leven nog niet in de gaten dat je niets onder controle hebt?!

Van Karl ontvangen we een ‘Ja-cheque’. Dat gun ik mezelf ook: ‘ja’ zeggen tegen alles wat binnen mijn grenzen valt. Ik wil graag nog 40 jaar leuke, interessante, creatieve dingen doen, zowel zakelijk als privé.

Wat een interessant congres, ik heb geleerd en energie gekregen. We weten allemaal dat het lastig is om uit je comfortzone te komen, maar ik blijf het doen. Ik zoek m’n grenzen op!

Bekijk de nieuwe editie van het Nationaal Secretaresse Congres op 12 februari 2019

Nationaal Secretaresse Congres 2019

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

3 Reacties

 1. Beste,

  Eerder werkte ik als Doktersassistente in een medisch detacheringsbedrijf genaamd Medical Groep, ik ben doorgegroeid als accountmanager en tegenwoordig werk ik als PA to CEO. Omdat ik dit beroep nooit eerder heb beoefend en mijn baas nooit een PA heeft gehad ben ik benieuwd of we een afspraak kunnen maken om te leren over de tips en trucs van dit beroep. Ik hoor graag of jullie hier open voor staan.

  Alvast dank voor de tijd en moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Lisa Hoekstra

  • Dag Lisa, we hebben zeker alvast wat tips voor je in dit blog: https://blog.secretary.nl/executive-assistant-pa-andere-dynamiek/. Komt dat in de buurt van wat je zoekt? We hebben ook diverse praktijkopleidingen voor waarin je jezelf versterkt als PA’s/assistants. Je kunt hierin al jouw vragen kwijt en komt zo tot een goede aanpak tussen jou en je manager. Bel zeker even met ons hierover (040-2974947), dan kunnen we je beter informeren over de mogelijkheden die goed bij jou passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *