Hét blog voor de ervaren assistant

Digitaal Darwinisme geldt ook voor secretaresses

Wat maakt jou tot een goede secretaresse?

  • Je bent punctueel. Check.
  • Je schrijft in drie talen een perfecte uitnodiging. Check.
  • Je collega’s roemen je om je ijzersterke geheugen. Check.
  • Je hebt realtime alle benodigde reisinformatie bij de hand. Check.

Super hoor. Voor de komende vijf jaren dan. Daarna is het niet meer nodig.

Er is een nieuwe ideale assistent…

Bovenstaande is namelijk een hele kleine opsomming van wat IBM’s supercomputer Watson allemaal kan. Wie? Watson. Het scant duizenden pagina’s per minuut. Schrijft geautomatiseerde nieuwsberichten sneller dan de scherpste journalist. Foutloos. Herkent stemmen. Verzint de lekkerste recepten. Heeft het hele internet in het geheugen zitten en bestelt een gepersonaliseerd cadeau voor ieders verjaardag…

Oftewel, Watson is dé ideale assistent. Die weet waar en wanneer jouw leidinggevende iets nodig heeft, vertaalt realtime ‘closing deals’ en blijkt een ninja in het afstemmen van agenda’s. Facturen doorsturen en door vier mensen laten accorderen, daar doet Watson niet aan. Wel aan blockchain technologie.

Winnen van Watson

Waarmee win jij het van Watson? Dat is de ‘million dollar question’. Voor iedere beroepsgroep hoor. Elke dag staat er wel ergens in Nederland een trendwatcher aan een zaal vol professionals te vertellen dat hun baan verdwijnt. Poef! Alsof jouw functie zomaar oplost in een wolk van big data en kunstmatige intelligentie. Bullshit natuurlijk. Net zo’n onzin als de oproep dat iedereen moet leren programmeren.

Maar wat kan je dan wél doen? Laat technologie vóór je werken, zodat je tijd overhoudt voor die zaken waarmee jij je onderscheidt van Watson. Dat lukt alleen als je op de hoogte bent. Abonneer je op nieuwsfeeds van The Verge en Wired. Bekijk Ted Talks over wat er allemaal mogelijk is. Bezoek Meet-Ups over Slack, Alexa, Watson en andere namen die je leven gemakkelijker kunnen maken. Check?

Werk aan jouw onmisbare skills

Zo, je weet wat er speelt. Dan is het nu tijd voor deel twee in dit digitale Darwinisme. Leg na al die software, gadgets en technologie je eigen zijn eens op de onderzoekstafel. Wat maakt jou jou? Wat heeft een supercomputer niet?

Vraag aan collega’s waarom uitgerekend jij hun dag fijner maakt. Bedenk hoe je jezelf presenteert, zowel online als offline. Laat jezelf zien. Combineer technologische kennis met die andere onmisbare skills: menselijkheid, oprechte interesse en humor. Google dat maar eens, Watson.

Geschreven door: Marijke Roskam, dagvoorzitter Tech Savvy Assistant Event

Secretaresse podcastsTech Savvy Assistant Event: 6 juni 2019

Het Tech Savvy Assistant Event focust op jouw (digitale) toekomst van werken als assistant. Het geeft je veel nieuwe (laagdrempelige) inzichten over technologische kansen. Voor zowel jezelf als jouw organisatie. We zijn druk bezig met het programma…

Bekijk ook de 2-daagse cursus Tech-Savvy Assistant: leer digitaal denken een draag slimme oplossingen aan.

Tip: beluister de podcasts die tijdens de vorige editie zijn opgenomen

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *