Hét blog voor de ervaren assistant

Executive Assistant/PA: do’s en don’ts

De naam zegt het al: werken voor de top in het bedrijfsleven. En daar hoort een top assistant naast te staan als een strategisch sparringpartner. Zij heeft te dealen met de visie, missie en uitgezette koers van het bedrijf. Zij werkt aantoonbaar mee aan het bedrijfsresultaat.

Do's en Don'ts - Executive AssistantEn daar zit juist het verschil met andere assistants. De executives krijgen een target wat gehaald moet worden. Zo niet, dan is verantwoording verschuldigd aan de directie of de Raad van Bestuur.

Wat vergt deze functie van je?

De meeste executive assistants hebben een HBO+ of WO opleiding. In de huidige tijd is het ook essentieel dat deze PA’s blijven investeren in zichzelf door continue nieuwe dingen te leren zodat zij nu en in de toekomst interessant blijven. Interessant voor de huidige organisatie en voor de bedrijven die behoefte hebben aan de opgedane specifieke kennis en haar persoonlijkheid.

De tijden veranderen en het lijkt wel alsof het allemaal steeds sneller gaat. Ontwikkelingen volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat snelheid, alertheid en lef de sleutel tot succes is. Wie nu niet instapt, mist de boot. Wie dat wel doet, heeft lef en durf. Het is geen garantie dat dat altijd goed gaat, het brengt je wel ergens!

Het werken in organisaties vergt veel van je constitutie. Het is dan ook van belang dat er een goede balans is tussen inspanning & ontspanning, intuïtie & ratio. Dus ga daar actief mee aan de slag om dit te vinden en/of te houden!

Do’s en don’ts voor de Executive Assistant

Do’s:

 • Blijf jezelf, wees eerlijk!
 • Om begrepen te worden, moet je eerst begrijpen.
 • Stel persoonlijke kaders/grenzen en houd je eraan.
 • Neem kritiek niet persoonlijk. Het gaat over wat je doet, niet over jou als mens.
 • Vraag door totdat je de kern weet van hetgeen waarover het gaat. Ga dan pas werken aan mogelijke oplossingen.
 • Om te leren, moet je ontleren.

Dont’s:

 • Niet in jezelf investeren, want dat weerhoudt je om nu en in de toekomst leuke en interessante jobs te vervullen.
 • Niet lezen, of jezelf informeren over ontwikkelingen in de wereld en in de markt waarin je opereert. Dan beperk je jezelf als sparringpartner en adviseur van degene waarmee je werkt.
 • Niet investeren in het netwerken met anderen.
 • Je negatief uitlaten over anderen.
 • Alles laten wijken voor je baan. Juist in de balans ligt de kracht!

Opleiding Executive Assistant/PA

Download brochure Executive AssistantHet vak verandert van een meer uitvoerende en plannende rol in een veel meer strategisch georiënteerde bijdrage aan de uitvoering van de taken van je opdrachtgever. Dit vergt andere persoonlijke kwaliteiten en kenmerken, die natuurlijk ontwikkeld moeten worden.

De Opleiding Executive Assistant/PA draagt bij aan de stabiliteit van jou als mens en tegelijkertijd het ontwikkelen van inzicht in processen en jouw bijdrage hierin. Er zijn heel weinig opleidingen voor deze groep PA’s op dit niveau: dat maakt het zo uniek.

Lees meer over de opleiding Executive Assistant/PA

Topdocent Anita de Groot

Anita de Groot

Anita heeft jarenlange ervaring binnen grote organisaties in zeer diverse functies. Na deze ervaringen is ze haar eigen bedrijf gestart, waarin ze wereldwijd organisaties en mensen begeleidt als sparring partner en trainer in het realiseren van hun persoonlijke – en bedrijfsambities.

Ze kent als geen ander het spanningsveld waarin de Executive Assistant en Personal Assistant opereren vanuit haar eigen ervaringen in dit vak en haar ervaringen in het werken met de leidinggevenden waarmee de sssistants werken.

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Stappenplan: hoe word je digiwise?

Het is een must voor jou als managementassistent om digiwise te zijn. Dat word je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *