Hét blog voor de ervaren assistant

Executive Assistants: do’s en don’ts

De naam Executive Assistant zegt het al: werken voor de top in het bedrijfsleven. Daar staat een top assistant naast als een strategisch sparringpartner. Hij/zij heeft te dealen met de visie, missie en uitgezette koers van het bedrijf en werkt aantoonbaar mee aan het bedrijfsresultaat. Executive Assistant in meetingEn daar zit juist het verschil met andere assistants. De executives krijgen een target wat gehaald moet worden. Zo niet, dan is verantwoording verschuldigd aan de directie of de Raad van Bestuur.

Wat vergt deze functie van je?

De meeste executive assistants hebben een HBO+ of WO opleiding. Ook is het essentieel dat ze continu nieuwe dingen leren zodat zij nu en in de toekomst interessant blijven. Interessant voor de huidige organisatie en voor de bedrijven die behoefte hebben aan de opgedane specifieke kennis en persoonlijkheid. Alles gaat steeds sneller: ontwikkelingen volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat snelheid, alertheid en lef de sleutel tot succes zijn. Wie nu niet instapt, mist de boot. Wie dat wel doet, heeft lef en durf. Het is geen garantie dat dat altijd goed gaat, het brengt je wel ergens. Het werken in organisaties vergt veel van je. Het is dan ook van belang dat er een goede balans is tussen inspanning & ontspanning, intuïtie & ratio. Dus ga daar actief mee aan de slag om dit te vinden en/of te houden.

Do’s en don’ts voor de Executive Assistant

Do’s:

 • Blijf jezelf, wees eerlijk.
 • Om begrepen te worden, moet je eerst begrijpen.
 • Stel persoonlijke kaders/grenzen en houd je eraan.
 • Neem kritiek niet persoonlijk. Het gaat over wat je doet, niet over jou als mens.
 • Vraag door totdat je de kern weet van hetgeen waarover het gaat. Ga dan pas werken aan mogelijke oplossingen.
 • Om te leren, moet je het oude ‘ontleren’.

Don’ts:

 • Op je huidige kennisniveau blijven: dat weerhoudt je om nu en in de toekomst leuke en interessante jobs en nieuwe taken te vervullen.
 • Ontwikkelingen in de wereld en in de markt waarin je opereert links laten liggen (en jezelf er dus niet verder over de informeren): je beperkt jezelf als sparringpartner en adviseur. Heb jij bijvoorbeeld al eens Chat GPT uitgeprobeerd?
 • In je eigen bubbel blijven, zonder te investeren in het netwerken met anderen.
 • Je negatief uitlaten over anderen.
 • Alles laten wijken voor je baan. Juist in de balans ligt de kracht!

Opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partner

Opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partnerHet ondersteunersvak verandert in een veel meer strategische bijdrage aan de taken van de directie en het management. Dit vergt het ontwikkelen van andere persoonlijke kwaliteiten en kenmerken. De opleiding Executive Assistant/PA als strategisch partner draagt bij aan de stabiliteit van jou als mens en tegelijkertijd het ontwikkelen van inzicht in de organisatieprocessen en jouw bijdrage hieraan.

Lees meer over de opleiding Executive Assistant/PA

Executive Assistant in an International Workplace

Developing and improving your cultural intelligence impacts both your professional growth and the success of your organization. Do you want to know how? Take a look at the program Executive Assistant in an International Workplace. Anita* will happily enlighten you about the impact of cultures on work and how to use it to your advantage.Read more about the program

*Topdocent Anita van Oijen-Hanegraaf

Anita de Groot Anita heeft jarenlange ervaring binnen grote organisaties in zeer diverse functies. Na deze ervaringen is ze haar eigen bedrijf gestart, waarin ze wereldwijd organisaties en mensen begeleidt als sparring partner en trainer in het realiseren van hun persoonlijke – en bedrijfsambities.

Ze kent als geen ander het spanningsveld waarin de Executive Assistant en Personal Assistant opereren vanuit haar eigen ervaringen in dit vak en haar ervaringen in het werken met de leidinggevenden waarmee de assistants werken.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *