Hét blog voor de ervaren assistant

De strategisch ondersteunende assistant: stap 1

Secretaresse

Eén van de belangrijkste veranderingen in het vak van de managementassistent is dat jouw bijdrage steeds strategischer van aard wordt. Je ontwikkelt jezelf hierin door:

 • enerzijds je eigen strategie en visie te verhelderen; hoe ontwikkel jij je de komende tijd en hoe lever je een bijdrage aan je manager en organisatie?
 • anderzijds te bij te dragen aan de strategie van de organisatie en je manager; wat hoor ik op de werkvloer en waar is iedereen mee bezig? Past dat in de strategie, of juist niet?

De eerste stap naar strategisch werken is jezelf laten horen en zien: letterlijk en figuurlijk.

Stap 1: krijg de aandacht in een gesprek

 • Houd het bondig en makkelijk om te begrijpen
  Houd je boodschap kort en eenvoudig. Gebruik levendige woorden, die gevoelens bij mensen oproepen in plaats van tientallen ‘moeilijke’ woorden (waarmee je denkt indruk te maken).
 • Gebruik beelden en verhalen en verhoog zo je geloofwaardigheid
  Als je iets belangrijks vertelt, koppel dit dan aan een anekdote of aan iets wat je hebt meegemaakt, zodat je de aandacht vasthoudt. Veel praktische voorbeelden helpen ook.
 • Luister
  Goed luisteren is de sleutel tot succes. Aangezien werknemers vaak door elkaar spreken, zal diegene die luistert het meest opvallen. Luister, verduidelijk én bevestig nadien wat de ander net heeft gezegd. Het toont dat je oprecht geïnteresseerd bent.
 • Geef tips
  Help je klanten of collega’s door ze af en toe tips te geven of een informatief artikel. Mensen herinneren jou als een behulpzaam iemand en richten zich in de toekomst sneller tot jou.
 • Spreek niet te luid
  Probeer je geluidsvolume te variëren. Ook als je een boodschap iets stiller en kalmer brengt, trek je de aandacht.
 • Doe wat je belooft
  Dit is waarschijnlijk heel vanzelfsprekend voor je. Beloof niets waarvan je al in het begin weet dat je het toch niet kunt nakomen. Aanvankelijk zal je bewonderd worden om je werkethiek, maar wanneer blijkt dat je de zaken maar moeilijk afgehandeld krijgt, verdwijnt je geloofwaardigheid én andermans aandacht voor jou.
 • Wees niet té overweldigend
  Overmatige informatie en te veel contact schrikt veel medewerkers af. Maak regelmatige korte, scherpe boodschappen en houd het hierbij. Verspil de tijd van anderen niet met een uitgebreid betoog dat ook in één zin kan worden samengevat.


 

Opleiding Senior Assistant op strategisch niveau

Groei je in je nieuwe strategische rol?

De 5-daagse opleiding Senior Assistant op strategisch niveau stelt jou in staat om nóg beter op het hoogste niveau te kunnen sparren, meebewegen en functioneren.

‘Ik had niet verwacht om in 5 dagen zo’n bewustwording en verandering te ontdekken bij mezelf. Het is heel waardevol voor me, zowel zakelijk als privé. Daarnaast is Kristine Ates een bijzonder inspirerende en empathische coach en trainer. Ik had deze opleiding voor geen goud willen missen!’

Lees meer over de opleiding Senior Assistant op strategisch niveau

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *