Hét blog voor de ervaren assistant

6 Kenmerken van persoonlijk leiderschap bij secretaresses

Persoonlijk leiderschap bij secretaresses? Jazeker! Het is een erg belangrijk (nieuw) aspect van je functie. Als je jouw persoonlijk leiderschap ontwikkelt én effectief inzet, werk je niet alleen aan jezelf, maar vergroot je ook de productiviteit en efficiency van jouw manager, team en/of organisatie.

Dé 6 kenmerken van persoonlijk leiderschap bij secretaresses

Het is dus tijd om jouw functie uit te breiden en meer toegevoegde waarde te creëren! Maar hoe? Dit zijn 6 kenmerken van effectief persoonlijk leiderschap bij secretaresses.

1. Samenwerken

Goede assistants zijn een business partner en gericht op samenwerking. Je begrijpt de business, interne politiek en de motivaties van jouw leidinggevende. Je bent er om verschil te maken, denk aan brandjes blussen, hiaten opvangen en anticiperen op behoeften van jouw manager. Kortom: je werkt vanuit een strategisch ondersteunende rol.

Wanneer je dat niveau nog niet hebt bereikt, betekent dat zeker niet dat je niet met dezelfde ideeën en hetzelfde intellect werkt. Het betekent gewoon dat jullie werkverhouding meer taakgestuurd dan relatiegericht is. Lees ook het blog: Van tactisch naar strategisch werken.

2. Persoonlijke verantwoordelijkheid

Als betrokken secretaresse focus je op jouw eigen werk en neem je verantwoordelijkheid voor jouw eigen resultaten. Het is belangrijk om diplomatiek te werken en met goed inzicht om te gaan met allerlei soorten (on)voorspelbare situaties. Zo ben je beter in staat om te helpen wanneer dat nodig is en verminder je stress bij tegenslagen.

Persoonlijke verantwoordelijkheid herken je aan een sterke intuïtie, goed beoordelingsvermogen, kennis van zaken en motiverende technieken. Deze assistants zie je vaak als integraal onderdeel van het management functioneren.

3. Continu verbeteren

Bezit je de motivatie om continu te verbeteren? Denk, handel en werk je samen met anderen om crises te minimaliseren, beslissingen te nemen en jouw leidinggevende tijd te besparen? Denk ook aan het verwerken van doelen in een actieplan en de uitvoering hiervan. Geef aan wat je gaat doen, manage verwachtingen en vertel wat je denkt. Technologische vaardigheden helpen je ook om tijd te besparen en continu te verbeteren. Lees ook het blog: Secretaresse, zonder enige IT kennis ben je nergens.

4. Zeggen wat je kunt en wilt

CommunicerenVertel jij jouw leidinggevende wel eens wat je goed doet, of het nu binnen jouw rol ligt of daarbuiten? Vaak weten ze niet wat jij allemaal wél weet. Het is dus aan jou om te vertellen waar je capabel in bent. Uiteindelijk gaat het erom dat je zijn of haar werkzaamheden vermindert of beheert om meer tijd op te leveren.

Heb jij een manager die niet alle werkzaamheden delegeert? Sommigen hebben nu eenmaal volledig vertrouwen nodig voordat ze dit doen. Dat geeft jou wat meer uitdaging: probeer iets delicater te zijn. Zoals: ‘ik heb dat telefoontje al afgehandeld, ik wist welk antwoord je wilde geven omdat we dat besproken hebben, ik hoop dat dat ok is’.

5. 24/7 mentaliteit

In de huidige wereld is het steeds minder acceptabel dat je ‘afgesloten’ bent. Wees dus flexibel, beschikbaar en bewust van alles wat er gebeurt, continu…

We horen het je denken: en mijn privé situatie dan?! Uiteraard moeten werk en privé in balans zijn, dat maakt je het meest productief! Maar ook dat moet je communiceren. Zorg dat jouw manager weet wanneer je ‘off duty’ bent of regel een backup (eventueel via tools). Lees ook het blog: 12 Tips voor een goede balans tussen werk en privé.

6. Nee zeggen

Dit is misschien wel het moeilijkste kenmerk. Weet jij hoe je ‘nee’ zegt als je niet kunt doen wat wordt gevraagd? Of als je een betere oplossing of idee hebt? Geef duidelijk aan waarom je niet aan een verzoek kunt voldoen. Is het een kwestie van prioriteiten of gaat het over persoonlijke grenzen heen? Nee zeggen met respect getuigt van sociale intelligentie. Lees ook het blog: 3 Belangrijke feiten over grenzen stellen.

Kortom, als jij persoonlijk leiderschap effectief toepast in jouw werk, ben je erg waardevol. Elke keer dat je jouw rol uitbreidt, creëer je steeds meer toegevoegde waarde voor jezelf, het management én de organisatie.

Dit blog is gebaseerd op het artikel van Dania van Damme.

Aan de slag met jouw persoonlijk leiderschap?

Download brochure Persoonlijk Leiderschap

Wil jij als managementassistent richting geven aan jouw loopbaan en leven? En jouw ijzersterke professionele ‘ik’ verder ontwikkelen, om vanuit daar ook jouw manager(s) en organisatie beter te ondersteunen?

Tijdens de unieke jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap voor de senior managementassistent werk je vanuit verschillende invalshoeken en 10 masterclass thema’s aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Binnen een jaar ben je klaar om op het hoogste niveau te presteren.

Lees meer over deze jaaropleiding en de 10 masterclasses

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

assistant blij telefoon

Vijf vaardigheden voor een overstap van junior naar medior secretaresse

Je bent al een tijdje aan het werk als junior secretaresse. Praktische vaardigheden, zoals plannen, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.