Hét blog voor de ervaren assistant

Organisatieverandering met weerstand? 3 Tips voor assistants

Leren omgaan met verandering is een vaardigheid voor je leven. De enige constante ís immers verandering. Dit geldt ook voor de organisatie waarin jij werkt.

Verandermanagement: tips voor assistants

Als managementassistent sta je vaak midden in zo’n organisatieverandering. Je ziet met eigen ogen dat de communicatie en opvolging van deze veranderingen niet altijd toereikend zijn…

Dit is jouw uitgelezen kans om te bemiddelen en te zorgen voor een betere aansluiting. Jij weet ten slotte waarom de verandering in gang wordt gezet en kent de organisatie als geen ander. Deze drie tips helpen jou om je organisatie goed te begeleiden in tijden van verandering.

Tip 1: Verdiep je in de psychologie achter verandering

Als ‘gewoontedieren’ hebben we behoefte aan veiligheid, structuur en patronen. Onze reactie op verandering (en dus bedreiging) kan dan ook vele interessante vormen aannemen, die soms lastig bij jezelf en elkaar te herkennen zijn. Wanneer je deze reactie onderzoekt, kom je veel te weten over onze angsten, behoeftes en verlangens.

Hierin ligt vervolgens een mogelijkheid tot het openen van de situatie: behoeftes uitspreken, verbinding making en in beweging komen. Zo verbeter je je eigen situatie én die van collega’s, waarin iedereen gezien en gehoord wordt.

Tip 2: Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Doe je voordeel met wetenschappelijk onderzoek naar verandering binnen organisaties. Velen gingen je voor in je rol als begeleider bij organisatietransities. Leer over bestaande modellen, om bijvoorbeeld te ontdekken waar en waarom een veranderingsproces stagneert. Of wat de drijvende en belemmerende factoren zijn in tijden van verandering.

Tip 3: Focus op het individu

Vaak willen we vooral dat de verandering in zijn geheel zo snel mogelijk realiteit wordt. Maar als werknemers in de onderlaag de hakken in het zand zetten – om welke reden dan ook – komt de transitie nooit tot een goed eind. Door middel van coaching en intervisie kun jij collega’s bijstaan in het onderzoek naar hun weerstand en wensen. Zo zorg je voor een voorwaartse beweging waarbij iedereen zich goed voelt.

Dit blog is geschreven door Miek Crouzen, psycholoog/coach en docent.
Lees ook haar blog: Waarom verandermanagement juist nú zo belangrijk is: 3 redenen


Wil je jouw organisatie goed begeleiden bij verandering?

Opleiding MBA-tools voor de senior managementassistent

En daarbij niet alleen op gevoel afgaan, maar ook beschikken over de juiste vakkennis?

Verandermanagement is onderdeel van de 5-daagse opleiding MBA-tools voor de senior managementassistent. Je krijgt o.a. inzicht in de psychologie van verandering, alle veranderprocessen en krijgt weer beweging in vastgelopen zaken. Wie omgaat met verandering, leert omgaan met het leven.

Liever op eigen tempo een complete kennisupdate?

Zelfstudie Managementassistent

Wellicht is de zelfstudie Managementassistent iets voor jou. Ontwikkel jezelf naar een hoger niveau als managementassistent:

  • Ga goed om met veranderingen en weerstand
  • Versterk je rol binnen de organisatie
  • Werk slimmer door aandachtsmanagement
  • Scherp projectmanagement- en digitale vaardigheden aan
  • Communiceer, schrijf en beïnvloed effectiever

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *