Hét blog voor de ervaren assistant

Hét leerdoel van assistants: communiceren met zelfvertrouwen

Krachtige secretaresse

Als je de antwoorden op de vraag ‘Wat wil ik leren?’ verzamelt, dan is – met stip op één – het meest genoemde leerdoel van de assistant: ‘Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen door:

  • te zeggen wat ik écht bedoel;
  • mijn grenzen wél aan te geven;
  • mijn mond open te doen tijdens vergaderingen;
  • mij niet te laten overrompelen door een ander.’

Als je wilt communiceren en adviseren met zelfvertrouwen, dan moet je werken aan je eigen ‘IK-essentieel’. Dit betekent dat je vrijer wordt in je eigen denken en handelen.

Vastzitten in gedachtenvalkuilen

Weet je wat het zo lastig maakt om écht te adviseren vanuit zelfvertrouwen? Dat is dat we te vaak bezig zijn met wat een ander mogelijk van je vindt. Je zit dus vaak vast in bepaalde denkpatronen (ik noem deze ook wel gedachtenvalkuilen).

Is dat gek? Nee, want als we terugkijken naar de oertijd, dan was het groepsbelang erg belangrijk voor ons om te kunnen overleven. Door de eeuwen heen hebben we dus een enorm aanpassingsvermogen ontwikkeld in groepsverband.

En als het niet oké is wat anderen (volgens jou) van je vinden, dan stuur je bij om niet buiten de boot te vallen. Dit gebeurt vrijwel onbewust. Bijvoorbeeld: je geeft je mening niet, omdat je bang bent voor de reactie van je manager of collega’s (te overdreven, te dom, niet goed genoeg, wie denkt zij wel niet dat ze is als ondersteuner). En misschien denk je zelf: ‘Tja, ik heb geen universitaire opleiding’. Hiermee doe jij jezelf en de ander tekort en geef je de regie uit handen.

Op je werk ‘bij de groep horen’

Ook op je werk zit het ‘bij de groep horen’ verstopt in kleine dingen, zoals:

  • langer (thuis)werken;
  • altijd 200% willen leveren;
  • je eigen belang ondergeschikt maken aan het belang van de ander.

Misschien herken je het wel. Het gevolg hiervan is dat het op de lange duur ten koste gaat van jezelf. Burn-out en overspanning liggen op de loer. Of je houdt gewoon een rotgevoel over aan jezelf…

Veel meer zelfvertrouwen

Onze gedachten hebben een enorme impact op wat wij doen en laten.

  • Tijdens de tweede dag van de populaire opleiding Senior Management Assistent ontdek je naast de gedachtenvalkuil ‘het goed willen doen voor een ander’ ook de overige vier gedachtenvalkuilen. En: je pakt ze aan. Na deze dag weet jij wat jouw dominante gedachtenvalkuil is en wat je anders kan doen om deze valkuil te dichten.
  • Na de cursus krachtig en effectief communiceren maak je indruk door krachtig te adviseren en zelfverzekerd aan tafel te gaan. Je bent weer eigen baas over je werk en resultaten. Je bespaart meer tijd en werkt effectiever (samen).

Dit blog is geschreven door docent Astrid Kies, gecertificeerd NLP trainer. Ze zorgt ervoor dat het inzicht in je eigen gedrag wordt vergroot en dat je zelf verantwoordelijkheid durft te nemen voor je succes.


Download brochure Senior Management Assistent

Opleiding Senior Management Assistent

Na de opleiding Senior Management Assistent krijg jij een extra coachsessie, ontvang je feedback en word jij extra ondersteund in jouw leerproces. Door de combinatie van trainen en coachen beklijft het geleerde namelijk nog meer. Hierdoor ben jij langer bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling en dit levert altijd betere resultaten op.

Cursus Krachtig en Effectief Communiceren

Hoe communiceer jij? En hoe kom je over? Wil je helderder communiceren, zichtbaarder worden en de regie houden in gesprekken? Beter omgaan met lastige situaties of (rode) personen en ‘nee’ zeggen zonder dat je er last van hebt?

Na deze 3-daagse cursus Krachtig en Effectief Communiceren beïnvloed en stuur je jouw eigen communicatie en daarmee ook het effect op anderen. Deze cursus verandert jou van binnenuit en dat merken zowel jij als je omgeving.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *