Hét blog voor de ervaren assistant

10 Vaardigheden voor de future proof assistant

Ben jij klaar voor jouw toekomstige rol? Weet je waarmee je nu al kunt beginnen? Dit zijn dé 10 vaardigheden die steeds belangrijker worden voor de assistant en die je wilt beheersen om future proof te zijn.

1.Samenwerken (op afstand)

De manier van samenwerken is nogal veranderd, vooral nu veel via het scherm gebeurt. Leer daarom beter samenwerken met jouw collega’s. Probeer elkaar te ondersteunen en te begrijpen. Achterhaal de verwachting, zodat jullie makkelijker gaan samenwerken. Ga mee met the flow van werken en laat jouw stem horen! Denk mee bij het samenwerken en houd daarbij rekening met de verandering van technologie (zoals: samenwerken in MS Teams).

2. Effectief communiceren

Er zijn zoveel verschillende platforms waarmee gecommuniceerd wordt, waardoor ruis en chaos ontstaat. Bovendien denken we allemaal anders. De manier waarop jij communiceert, hoeft niet per se te matchen met mijn manier. Het systeem waar jij fijn mee werkt, hoeft niet per se mijn voorkeur te hebben. We zijn steeds minder fysiek aanwezig, is dat erg? En wat zijn de nieuwe lessen van digitaal communiceren?

3. Denk als een ondernemer

Denk in kansen en mogelijkheden! Je mindset tijdens het werken is enorm belangrijk. Wij hebben snel de neiging om te denken: ‘kan niet’ in plaats van ‘kan wel’. Door te denken in mogelijkheden, net zoals een ondernemer, zorg je ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en in jezelf gelooft.

4. Verantwoordelijk zijn

Daag jezelf uit door meer verantwoordelijkheden op te pakken. Creëer meer mogelijkheden door jezelf uit te dagen, advies te geven en zelf te komen met ideeën. Verdiep je in de technologie om zo met meer digitale ideeën te komen en pak dan je verantwoordelijkheid.

5. Zelfkennis

Leer jezelf goed kennen. Met meer zelfkennis ontdek je wat je écht interessant vindt. Zo beslis jij over je eigen toekomst. En ook al zijn het kleine aspecten, deze dragen bij aan jouw (werk)geluk.

6. Zelfbewustzijn

Door te onderzoeken waar je interesses liggen, prikkel je jezelf en daag je jezelf uit om groter te denken. Denk out of the box binnen en buiten de organisatie en voorkom dat je geen oogkleppen ophoudt als het gaat om interesses opdoen.

7. Empathie

Door een nuchtere kijk op de wereld verhoog je jouw empathie, want in de wereld van nu is data niet alles. Data mist namelijk empathie!

8. Word vrienden met technologie

Of je nou wilt of niet, je komt hoe dan ook in aanraking met technologie. Daarom is het belangrijk dat je technologie omarmt en er vrienden mee wordt. Stel jezelf de vraag: hoe nieuwsgierig ben jij naar technologie? Vergeet niet dat technologie de mensenkant mist. Technologie heeft jou nodig om slimmer te worden.

9. Leer om te leren

Hedendaags is het belangrijk om te blijven leren. Zorg er wel voor dat je meer trainingen volgt die over mensen gaan. Digitaal zijn is makkelijk te begrijpen, maar wij mensen kunnen nog vrij ingewikkeld zijn…

10. Disconnecting

Als laatste: gun jezelf vrije tijd. Een digital detox. Tegenwoordig is het lastig om werk en ontspanning gescheiden te houden, omdat we meer thuiswerken en dezelfde ‘kantoor’-technologie ook terugkomt in je dagelijks leven. Disconnect jezelf even van digitaal zijn om optimaal tot rust te komen.

Help! Wat als ik nog niet future proof ben?

Stel dat jij nog niet future proof bent, is er dan reden tot paniek? Je baan staat natuurlijk niet direct op het spel, maar er is wel werk aan de winkel om je baan zeker te houden in de toekomst. Bekijk eens onderstaande opleidingen en ontwikkel relevante vaardigheden voor jouw toekomst.

Dit artikel is geschreven door Liane Duit, een sterke vrouw met ontzettend veel drive, kennis en leergierigheid. In 2020 heeft zij de strijd tegen haar ziekte verloren. Wat hebben we veel van haar geleerd… Door dit blog willen we haar leerzame inzet in ere houden. Liane, dankjewel!


Opleiding Future Work Skills

Opleiding Future Work Skills voor de managementassistent

Wil je future proof worden en heb je daarbij een steuntje in je rug nodig? Tijdens de 5-daagse opleiding Future Work Skills op HBO-niveau leer je 7 toekomstcompetenties kennen en toepassen in je werk.

Bekijk deze opleiding op HBO-niveau
Cursus Tech-savvy assistant

Cursus Tech-Savvy Assistant

Wil je digitaal denken en slimme oplossingen aandragen richting jouw organisatie en collega’s? Tijdens de 2-daagse cursus Tech-savvy assistant ga je aan de slag met 9 digitale competenties. Je hebt geen voorkennis nodig, wel een nieuwsgierige houding…

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *