Hét blog voor de ervaren assistant

Interview Joseph Oubelkas: “Je eigenwaarde hangt niet af van wat je hebt. Het komt vanuit jezelf”

De Brabantse Joseph Oubelkas (1980) heeft een heerlijke jeugd. Hij komt uit een warm gezin en heeft fijne vrienden. Als hij 20 jaar is studeert hij af in Hogere Informatica en is hij één van de jongste IT-ingenieurs van Nederland. Een paar jaar later heeft hij een succesvol eigen IT-bedrijf. Alles gaat Joseph voor de wind, maar dan gaat het mis…

In 2004 gebeurt er iets wat zijn leven totaal op zijn kop zet. Een zakenreis naar Marokko loopt uit op een catastrofe met ongekende gevolgen. Hij komt jarenlang onschuldig in verschillende Marokkaanse gevangenissen te zitten.

Als hij eindelijk vrij komt debuteert hij met het boek “400 brieven van mijn moeder”. Inmiddels schreef hij ook “Gezondheid, liefde, vrijheid” en is hij een veel gevraagd spreker. Op 3 november 2015 vertelt hij zijn verhaal tijdens de Secretary Power Class.


Hoe heb jij overleefd in de gevangenis? Hoe deed je dat van dag tot dag? En vooral, hoe is het je gelukt om zo positief te blijven?

“Iedere ochtend werd je om half 9 gewekt of het nu je verjaardag was of Kerst en iedere dag was ik me er weer van bewust: “Dit is niet mijn wereld.’

Natuurlijk heb je ups en downs en betere en mindere dagen, het is een heel proces waar je doorheen gaat. Maar ik realiseerde me meteen dat ik twee keuzes had: nog meer balen en me nog ellendiger voelen of het beste ervan maken. Ik creëerde in die gevangenis een dagelijkse routine. Ik gaf sportles, Engelse les, ik werkte in de gevangeniswinkel en ik heb daar voor een kat gezorgd. Je creëert je eigen leven.

In het begin zocht ik vooral naar troost. Die brieven van mijn moeder waren mijn link met de buitenwereld.”

Wat heeft jouw moeder geïnspireerd tot het schrijven van al die brieven?

“Ze gaf me opdrachten. Ik reageerde daar heel positief op waardoor mijn moeder extra kracht en energie kreeg om door te schrijven. Dit creëerde een positieve wisselwerking en gaf ons beiden de houvast die we nodig hadden.”

Wist je altijd dat je daar weg zou komen?

“Ik werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf dus ik wist dat ik dan vrij zou komen. Die datum heb ik meteen helemaal losgelaten. Ik zie het niet als een prestatie maar als een vanzelfsprekendheid. Je kunt winnen of verliezen. Dat heeft ook te maken met mijn achtergrond en opvoeding. Je kunt wel een bepaalde negatieve houding aannemen en excuses daarvoor zijn makkelijk te vinden. Maar ik wilde geen zelfmedelijden hebben en er het beste van maken.”

Wat is er nodig om positief te blijven in moeilijke omstandigheden? Want wat heb je werkelijk als bijna alles tegen zit? Heeft religie je geholpen?

“Ik ben moslim en christen. Maar ik ben ook Jood en boeddhist. Het grootste geloof voor mij is: ben jezelf en als je niemand opzettelijk kwetst en iedereen in zijn waarde laat heb je het ultieme geloof.”

Wat is de meest waardevolle les die je kunt meegeven aan secretaresses? Heeft iedereen altijd een keuze?

“Je eigenwaarde hangt totaal niet af van wat je hebt. Ik zie het bij mijn leeftijdsgenoten veel dat iedereen heel veel wil, maar niet bereid is daar concessies voor te doen. Mensen zijn niet bereid om stappen terug te doen. Omdat ik dat, noodgedwongen, wel heb gedaan, heb ik nu wat ik heb.”

Heb je affiniteit met de beroepsgroep?

“Mijn moeder is jarenlang secretaresse geweest in een ziekenhuis. Secretaresses kunnen enorm waardevol zijn en veel werk uit handen nemen. Maar ook mijn moeder ervoer het soms als denigrerend wanneer ze gevraagd werd domme klusjes uit te voeren die de delegeerder prima zelf kon doen. Zij hield dan geloof en motivatie door zich in haar vrije tijd zoveel mogelijk te ontplooien en constant haar eigen ik te voeden en te ontwikkelen.

Mijn boodschap is: laat het geloof niet afhangen van je omgeving maar haal het uit jezelf.”


Wil je nog meer inspiratie van o.a. Joseph?

Tijdens de Secretary Power Class verzorgt Joseph de presentatie “Denken in mogelijkheden. Als je wilt, lukt alles.” Wil je hierbij zijn? Zorg dan dat je 3 november aanwezig bent!

Ook diverse andere sprekers – zoals Erik Scherder en Ben Tiggelaar – geven je praktische inzichten in jouw veranderende vak. En dat alles in recordsnelheid: een 100% inspirerende dag vol power. De lezingen zijn vorig jaar door 148 secretaresses beoordeeld met een 8,8!

Lees meer over de Secretary Power Class

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *