Hét blog voor de ervaren assistant

Timemanagement en energiemanagement: werk & privé in balans

Timemanagement en (vooral) energiemanagement wordt door iedereen op een andere manier ervaren. Uiteindelijk hebben wij net als een bepaalde hoeveelheid tijd ook beschikking over een persoonlijke energievoorraad. Iedere dag kunnen wij deze energievoorraad aanspreken.

Timemanagement en energiemanagement: werk & privé in balansWellicht herken je dat dit iedere dag anders is. Onze dagelijkse portie energie is onderhevig aan zowel “nog” niet te beïnvloeden factoren (onze genetische blauwdruk), als factoren waar wij direct of indirect invloed op kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld onze gezondheid en onze nachtrust.

Hoe staat het met jouw energiemeter? Een voorbeeld

Tijdens de workshop energie- en timemanagement stellen wij deelnemers de vraag om de energiemeter uit te werken voor zowel hun werk- als privéleven. Eén van de deelnemers merkte op dat zij na het invullen van de energiemeter inzichtelijk had waar haar grootste energielek lag.

Zij neemt dagelijks een behoorlijke hoeveelheid werk mee naar huis, waar zij in haar werkomgeving met de vele veranderingen die momenteel spelen, niet aan toe komt. Wanneer zij thuiskomt, ziet zij hoe haar zoon (in de puberleeftijd) een spoor van zijn activiteiten in het huis achter heeft gelaten. Schoenen, tassen, borden met resten eten, glazen, snoepzakken zonder inhoud, een tv die nog aanstaat, vul zelf maar aan.

De irritatie en de gesprekken die zij hierop heeft met haar zoon kosten haar veel energie. Met als gevolg dat zij geïrriteerd raakt over zijn houding. Na na alle taken rondom gezin en huis, heeft ze niet veel energie meer over om het werk dat zij nog op de rol heeft staan, daadwerkelijk te voltooien.

Dit levert op zijn beurt ook weer de nodige irritatie op. Zij is zich bewust dat ze haar zoon niet instant kan veranderen in een goed luisterende en zich van zijn omgeving bewuste jongere. Dat ligt niet in de lijn van de verwachting… Wat dan?

Wat gaat er precies mis?

Een perspectief oefening, bracht haar tot een nieuw inzicht. Wanneer zij veel werk mee naar huis neemt, blijft zij in het “manager gedrag”. Zij gunt zich geen tijd om uit haar werkende rol te stappen. Thuisgekomen spreekt zij met haar zoon, alsof hij een collega is en richt zij zich aansluitend op effectieve wijze op de gezinstaken.

Zij was zich bewust van haar werkritme en “manager gedrag” dat zij ook thuis inzette om zo haar doelstellingen voor het 3e dagdeel te realiseren. Met als resultaat: bewustwording van haar energielek!

Hoe pak je dit energielek aan? Een oefening

Wanneer ze nu naar huis rijdt, doet zij direct haar jasje uit in de auto. Bij thuiskomst kleedt zij zich eerst om en stapt bewust in haar moederrol. Zij richt haar aandacht en belangstelling op haar zoon. Zij stelt veel vragen en projecteert niet direct haar eigen verwachtingen op haar omgeving.

Het effect is: haar zoon reageert minder vaak vanuit “weerstand”, heeft meer belangstelling voor haar werkzaamheden en to-do-list en is eerder bereid in gesprek te blijven. Zij heeft nu meer tijd en energie, genoeg om haar avondprogramma af te ronden.

Geschreven door Sietske Hoving – van der Wiel, incompany trainer Secretary Management Institute

Herkenbaar voor jou en je collega’s? Ga zelf aan de slag met tijd- en energiemanagement!

Is jullie energie regelmatig al ‘op’, voordat de dag om is? Is het niet gelukt om alle geplande zaken af te ronden? Of lukt het sommigen van jullie wel in de werkomgeving, maar ligt de uitdaging meer in de balans werk-privé? Dan is de incompany training Tijd- en Energiemanagement ideaal.

Jullie krijgen volop handvatten om jullie tijd en energie in werk en privé in balans te krijgen. Het gaat er immers niet om dat je continue in balans bent, maar dat je weet hoe je weer in balans kunt komen wanneer je te ver uit evenwicht bent geraakt. Daarnaast ben je bewuster van de patronen in je dagelijkse leven en houd je rekening met die zaken die écht belangrijk voor je zijn. Jullie vergroten jullie effectiviteit in werk en privé!

Een incompany training heeft vele voordelen. Zo wordt de training helemaal op de wensen van jou en je collega”s afgestemd en het vindt plaats op het moment dat het jullie uitkomt.

Lees meer over de incompany training Tijd- en Energiemanagement

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *