Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe word ik een creatieve secretaresse?

Creatief idee secretaresseCreativiteit is een noodzakelijke competentie voor de secretaresse. Wanneer je creatief bent, bedenk je originele ideeën, oplossingen en methoden voor je werksituatie. Concreet: je komt met oplossingen die relevant zijn voor je bedrijf of eigen functie (al is het ‘maar’ af en toe).

Wat heb je nodig om creatief te zijn?

Enkele onmisbare onderdelen:

 • Inzet: soms moet je hard werken aan een idee of oplossing. De uiteindelijke resultaat volgt na vele aantekeningen en verbeteringen van de eerste versie.
 • Inspiratie: door een intensieve brainstorm komen er vaak veel meer nieuwe ideeën in je op. Je laat je dan niet beperken door huidige (bedrijfs)structuren en werkwijzen en je bekijkt het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken.
 • Kennis en ervaring: hiermee achterhaal je gemakkelijker de verschillende factoren die van belang zijn, waarna je alles zorgvuldig kunt analyseren.

Ook deze competenties komen hierbij kijken:

 • Inlevingsvermogen: je kunt je verplaatsen in andermans problemen of situaties. Dit helpt je bij het ontwikkelen van oplossingen.
 • Analytisch vermogen: het analyseren van problemen gaat je goed af. Je legt gemakkelijk verbanden en durft daarbij sprongen te maken naar een vakgebied of afdeling die buiten je eigen werkveld ligt.
 • Doorzettingsvermogen: je bijt je in een onderwerp vast. Je houdt net zo lang vol tot je een oplossing hebt gevonden.
 • Initiatiefrijk: je komt met veel nieuwe initiatieven aanzetten die origineel en relevant zijn.
 • Durf: je bent niet bang om ruimte voor jezelf te creëren en je zelfstandig en onafhankelijk op te stellen.

Omstandigheden waarin jouw creativiteit kan bloeien

Je kunt er veel aan doen om je creativiteit te bevorderen. Schep een gunstig klimaat:

 • Vermijd uitputting, complexe of stressvolle situaties: slaap eerst een nachtje over veel dingen, zodat je weer tot creativiteit kunt komen.
 • Neem voldoende pauzes tijdens je werk. Maak even een wandelingetje of bespreek de zaak met een collega. Tijdens dit soort rustmomenten ontspan je weer en schiet de oplossing je vaak ineens te binnen.
 • Bespreek beperkingen op de werkvloer met je baas. Je creativiteit wordt geremd door zaken als tijdsdruk, teveel afwisselende taken, onduidelijke richtlijnen of doelstellingen, concurrentie, enzovoorts.

Creativiteit secretaresseWanneer sla je door?

Blijf gedisciplineerd werken. Een regelmatige brainstorm is nuttig; je kunt daarin je fantasie de vrije loop laten. Aan de andere kant moet er vaak ook gewoon gewerkt worden en is er geen ruimte voor creatieve uitspattingen. Dat weet jij als geen ander.

Let er ook op dat jouw oplossingen en suggesties ook echt relevant zijn. Als je voortdurend met ideeën komt die als een tang op een varken slaan, is dat vermoeiend of werkt het op de lachspieren.

Zorg ervoor dat je omgevingsbewust bent. Houd rekening met collega’s en bestaande werkwijzen; niet alleen jouw inzichten doen ertoe. Blijf samenwerken in plaats van te willen scoren. Creatief zijn op de werkvloer houdt juist in dat je goed kunt omspringen met het oerwoud van richtlijnen en omstandigheden. Als je in dat stramien nieuwe oplossingen kunt bedenken, ben je werkelijk creatief.

Bron: Carrièretijger.nl

Meer horen over toekomstige secretaresse competenties?

De Assistant Power Class 2017 geeft je concrete antwoorden wat deze competenties zijn en hoe je hiermee omgaat. Je kiest één van de actie powerlezingen om jezelf te verdiepen in een competentie die het best bij je past. Topsprekers – zoals Leo Bormans, Liane Duit en Judith Webber – geven je daarnaast diverse nieuwe inzichten in jouw veranderende functie:

 • 100% PUUR jij: word superaantrekkelijk door jezelf te zijn
 • Jouw toekomst: belangrijkste ontwikkelingen & future proof zijn
 • De kracht van geluk: leer optimistisch en hoopvol denken
Lees meer over de Assistant Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *