Hét blog voor de ervaren assistant

Doorbreek de werksleur en geef je werkgeluk een boost!

Herken je dit ook? De dagen zijn druk en vliegen voorbij. Er gebeurt zo veel in de wereld en in jouw organisatie. JIJ zit daar als spil van de organisatie midden in. Wat zou het fijn zijn als jij ook daadwerkelijk toekomt aan de zaken die jij belangrijk vindt…

Spreker op de Assistant Power Class en talentcoach Wout Plevier legt uit hoe je bezieling terug krijgt en met meer plezier werkt én ontspant.

In balans met SLiM!

Wout ontwikkelde de SLiM! Methode, die staat voor Sympathiek, Luisterend, Inlevend en eMpowerend zijn naar jezelf en anderen. Het is een methode om meer vanuit rust, meer vanuit je talent, meer vanuit bezieling je werk en leven in balans te brengen vanuit een routine die je gelukkig en succesvol maakt.

Alle ballen hooghouden

Toen ik SLiM! schreef, had ik een duidelijk doel: “We zijn te veel aan het meten geweest en aan het presteren. De maatschappij, of wijzelf, verwachten dat we tegenwoordig voortdurend moeten pieken. En dat geldt niet alleen voor ons werk. ’s Avonds en in het weekend hebben we dan tijd nodig om even bij te komen. Maar ook dat lukt niet meer. Alles gaat te snel en de hoeveelheid informatie is ongenadig hoog. Het is simpelweg niet bij te houden.

Het gaat maar door…

Veel mensen nemen daardoor ook regelmatig werk mee naar huis en vullen de avond en weekenden met het zo nu en dan even openen van hun laptop. “Nog even mijn mail wegwerken” of “nog even dat rapport doorlezen”. We vergeten echter dat we een energievat hebben en die over de dag en over de week goed verdeeld dient te worden.

Het resultaat: we zijn steeds vaker ‘opgebrand’

Met thuis werken of overwerken is op zich niets mis mee, als je dan bijvoorbeeld op vrijdagmiddag kunt zeggen: ik ga vandaag eens vroeg naar huis. Dat doet echter lang niet iedereen. Zeker de mensen in dienst van een bedrijf voelen de presteerplicht vanuit zichzelf of vanuit hun manager regelmatig. En dat heeft nu geleid tot 1,1 miljoen mensen met een burn-out en 3,3 miljoen mensen die er tegenaan hangen. Dit getal stijgt nog elk jaar.

De vraag is: ben jij gelukkig op je werk?

Je hebt een 6-tal factoren die bepalen of je gelukkig bent op je werk. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Mag je zelf autonoom bepalen hoe je je werk en werkplek inricht?
  2. Word je voldoende uitgenodigd om mee te participeren in je organisatie en de koers die ze varen?
  3. Word je op maat opgeleid in wat jou interesseert?
  4. Voel je je op je werk thuis en geliefd en heb je een stimulerende leidinggevende?
  5. Kun je je talenten voldoende laten zien?
  6. Is er interesse voor de mens achter jou als professional?
  7. Voel je je energie en vitaal om het werk goed te kunnen leveren?

Werk dilemma'sHoe ‘werkgelukkig’ zijn wij in Nederland?

Slechts 12% van de Nederlanders voelt zich bezield. En slechts 26% van de werkenden is 100% gemotiveerd. En slechts 30% van de Nederlanders weet wat zijn nummer één talent is en draagt dit elke dag actief uit. “Je hoeft ook niet elke dag stuiterend van blijdschap naar je werk gaan. Ik denk dat het wel mooi zou zijn als veel meer mensen plezier en bezieling ervaren. Helaas is het voor heel veel mensen gewoon sleur.”

Met deze 4 tips krijg je meer bezieling in je werk

Wout helpt je alvast op weg met de volgende 4 tips om je werkgeluk een boost te geven

  1. Stop met uitstellen
    Vraag jezelf ook eens af: Is het nodig dat ik zo druk ben? Kan het anders? Heb ik al kunnen ontspannen? Heb ik al gelachen of een leuk of mooi gesprek gehad? En als dat niet het geval is, realiseer je dan dat je die dag nooit meer terug krijgt. Dat klinkt heel dramatisch, echter kun je er maar beter zorgen dat die dagen wél lukken. Er is alleen maar ‘nu’. Kies niet langer voor voorwaardelijk geluk ‘als… dan’: als de kinderen het huis uit zijn, als het project klaar is, als die fusie is afgerond. Maak er vandaag een mooie dag van en stel niet uit.
  2. Plan denk- en leesmomenten in
    Plan in je dag en week regelmatig bewust denk- en leesmomenten en creëer zo meer overzicht en rust voor jezelf. De volgende tips werken super:
  • Plan bij elke afspraak 20% extra tijd in en gebruik deze niet.
  • Werk in blokken van dezelfde activiteiten om meer in flow te komen.
  • Bekijk aan het begin van je dag je agenda, neem in de middag de tijd om te kijken of je goed gaat en vier aan het einde van je dag je successen.
  • Start je dag met je belangrijkste niet urgente taak, waar je op middellange termijn enorm veel tijd mee gaat besparen. Automatiseer zaken, delegeer waar je kunt, onderscheid werkelijke belangrijke zaken van niet belangrijke zaken en voed je omgeving op om zaken compleet aan te leveren.
  • Plan vergaderingen zoveel mogelijk voor de lunch en aan het einde van de dag. Iedereen wil dan effectief vergaderen, omdat ze weg willenJ.
  1. Zet jouw talenten en voorkeuren centraal
    Werk meer vanuit je levensmissie. Waarom ben je hier? Wat is jouw essentie, jouw kern? Probeer op basis daarvan je leven in te richten die past bij jouw voorkeuren en talenten. Vertrouw erop dat dit je meer succes zal geven.
  2. Beweeg regelmatig
    De beweegnorm is 2 keer per week sporten en 6 dagen per week 30 minuten per dag wandelen. Al zou je maar enkel dat laatste doen, dan ben je eigenlijk al heel goed bezig.

“Succes met de tips en ik zie je live op 31 oktober.” – Wout Plevier

Assistant Power Class 2019

Assistant Power Class 2019

Op 31 oktober 2019 spreekt Wout op de Assistant Power Class waar hij je gaat vertellen hoe je grip krijgt op talent. Als je werkt vanuit je talent, werk je met bezieling, met overgave en passie. Wout gaat je vertellen hoe je dat doet, hoe je jouw talent ontdekt en hoe je jouw natuurlijke werkroutine in de juiste flow zet.

Bekijk het programma van de Assistant Power Class

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Multitasken secretaresse

Multitasken of niet… enkele tips om je werk goed te doen

Bodiëlle Nooitgedagt geeft aan dat multitasken wel bestaat, maar dat je maar één ding tegelijk kan doen als je goed focust.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *