Hét blog voor de ervaren assistant

Betere werkfocus? Gun jezelf wat rust tussendoor

Je hebt het druk. Ook vind je je werk ontzettend leuk. Door deze druk en/of passie duw je het gaspedaal flink in. Je werkt sneller en sneller, je denkt dat je goed bezig bent.

Maar je energiepeil, werkfocus en productiviteit worden steeds lager. Het risico dat je jezelf voorbij loopt, wordt steeds groter… Deze aanbevelingen geven je wat houvast. En welverdiende rust.

Vertraag preventief

Vertraag bewust met wat rust. En dat doe je het best preventief.

Denk je: dat is toch zonde van mijn tijd?! Ja, vertragen heeft nog steeds een twijfelachtige reputatie. En dat is jammer, want door regelmatig en voldoende rust te nemen, borrelt je creativiteit en bruist je energie. Je komt dus een heel eind verder als je durft te vertragen!

  • Neem tijdens iedere werkdag een paar minuten échte rust.
  • Plan wekelijks een aantal momenten me-time in om iets te doen wat jij leuk vindt. Als je jezelf nu influistert dat je dat wel neemt wanneer je daar tijd voor hebt, dan maak je jezelf iets wijs. Er zal altijd wel iets belangrijker zijn – zeker als je een zorgzaam karakter hebt waardoor je voor iedereen zorgt, behalve voor jezelf.
  • Deconnect zo nu en dan. Denk aan een digitale detox (minder schermtijd doet wonderen), maar ook aan het loskomen van beslommeringen en projecten op het werk.

Sluit je werkdag af met een routine

Wij mensen kunnen niet efficiënt multitasken. Denk je bijvoorbeeld tijdens het laatste werkuur al aan wat je gaat koken? En denk je vervolgens tijdens het koken aan welke werktaak je graag nog had willen afronden vandaag? Dit veroorzaakt extra stress en verminderde focus. Vooral in deze tijd van thuiswerken.

Duidelijke grenzen tussen je werktijd en je privéleven helpen je brein tot rust te brengen. Bedenk hoe je dag wil indelen en bespreek dit ook met anderen in je omgeving, zodat ze hiermee rekening houden.

Om een geschikte overgang te maken én ook alle nog rondspokende gedachten te vangen, maak je aan het eind van de werkdag een lijstje met alles waar je nog aan denkt of wat je wilt onthouden voor morgen. Bepaal ook meteen wat je de volgende werkdag kookt. De ideale manier om je volle aandacht te besteden – en te genieten – van je hobby of van tijd met je familie of vrienden.

Geef je brein verwerktijd

Betere werkfocus door rust

Wanneer je van de ene (video)meeting naar de andere springt, gun je je brein niet de welverdiende pauze om de zaken even te laten bezinken en op een rijtje te zetten. Zo beperk je de creativiteit en de kracht/focus van je hersenen. Jouw grijze massa is niet blij met constante druk en to do’s. Het heeft af en toe even down time nodig om niet te oververhitten.

Gebruik daarom je kalender om ‘verwerk-pauzes’ van 10 minuten in te plannen na elke taak van 50 minuten. En wanneer het volgepropt zit (en je dus weinig keuze hebt), neem dan toch bewust even tijd voor een micro-pauze. Ga naar het toilet of neem een glas water, en pak die paar minuten om je even helemaal op je ademhaling te concentreren.

En nu? Gauw weer doorrr…?

Vind je dat je het toch te druk hebt om even rust te nemen? Neem dan juist nog wat extra tijd om hier bewust mee bezig te zijn. Probeer het gewoon eens. Dat onrustige gevoel wordt vanzelf minder. En je werkfocus stijgt des te meer…

Dit blog is gebaseerd op deze blogs van Griet Deca, Chief Happiness en co-founder van Tryangle:


Assistant Power Day 2022 – Antwerpen

Wil je ontdekken hoe je brein werkt en hoe je rust creëert én beter overzicht houdt? Tijdens de Assistant Power Day vertelt Griet Deca hier meer over:

  • De werking van het brein in 3 woorden
  • Je werkt zoals je denkt: hoe zit dat precies?
  • Krijg de controle terug over jouw eigen brein
  • Stop met multitasking, geef je brein de nodige rust
  • Tips & tricks hoe je maximaal focust en daarmee uw werkefficiëntie verhoogt

Ook hoor je met welke vaardigheden je nu en in de toekomst het verschil gaat maken. Je krijgt handige tips en handvatten van diverse sprekers waarmee je direct jouw werk efficiënter, uitdagender en leuker maakt.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *