Hét blog voor de ervaren assistant

Assistent, profileer jezelf met deze 4 tips (zonder op te scheppen)

De assistent staat bekend als de stille kracht van de manager. Je ontzorgt, regelt en levert kwaliteit. Op de achtergrond, want je hoeft niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Profileren… waarom zou je? Bescheidenheid siert de mens, toch?

Natuurlijk is er niets mis met jouw stille kracht. Maar val je wel genoeg op?

Jezelf profileren helpt je verder

Wees gerust, profileren is niet opscheppen. Het betekent niet dat je een promotieverhaal over jezelf maakt. Met jezelf (online) profileren laat jij zien wat jouw toegevoegde waarde is. Hierdoor:

 1. krijg je meer erkenning en waardering van collega’s en manager voor je werk;
 2. maak je gemakkelijker de stap van uitvoerend naar adviserend assistent;
 3. pak je duidelijker je rol in een groep;
 4. trek je de taken naar je toe die jij graag en goed doet;
 5. maak je meer kans op een eventuele nieuwe baan.

En vooral in deze tijd van thuiswerken en digitale vergaderingen zijn de voordelen des te groter. Genoeg redenen dus, om jezelf wat meer te laten zien.

Tips om jezelf te profileren

Jezelf profileren is voor de een (de extraverte collega) een stuk gemakkelijker dan de ander (de introverte collega). En het helpt ook niet mee dat we elkaar tegenwoordig veel meer digitaal zien dan eerst. Gelukkig hoef je niet schreeuwend op een tafel te staan om jezelf te laten zien. Ook op een rustige en bescheiden manier werk je aan jouw profilering. Ja, ook via (video)bellen.

Met deze tips vergroot je jouw zichtbaarheid in de organisatie:

 1. Netwerken en verbinden
  Neem de tijd om je te verdiepen in je collega’s. Toon oprechte interesse, zonder er direct iets voor terug te verwachten. Wacht niet de maandelijkse virtuele borrel af, maar grijp het moment bij het koffiezetapparaat aan (op afstand uiteraard) of bel eens met een collega die je niet zo goed kent tijdens je lunchwandeling.
 2. Houd je baas op de hoogte
  Weet jouw manager waar jij mee bezig bent? In grote lijnen? Met de veranderende en flexibele rollen is een baan steeds minder afgebakend. Stuur je manager elke week of elke 2 weken een korte mail met jouw taken.
 3. Zeg duidelijk wat je wil
  Hints geven, tussen de regels door iets laten vallen of hopen dat je manager of collega aanvoelt wat jij wilt… dat werkt niet! Is er iets wat jij wilt, stuur dan daarop aan en spreek het duidelijk uit. Doe je dat of neem je een afwachtende rol aan?
 4. Zelfkennis
  Hoe goed ken jij jezelf en ben jij je bewust van je gedrag naar anderen? Door inzicht te hebben in je eigen gedrag kan je de reactie van jouw collega of manager beïnvloeden. 

Lees ook het blog: Krachtig overkomen in een online meeting


Laat jezelf zien met de opleiding Senior Management Assistent

Als senior ondersteuner is het belangrijk dat jij weet hoe je je profileert en met de juiste kracht jouw boodschap uitstraalt. Tijdens deze 5-daagse populaire opleiding Senior Management Assistent op HBO-niveau leer je krachtige vaardigheden:

 • Jezelf profileren: ontdek wat je drijft en laat het horen
 • Effectiever en assertiever communiceren
 • Adviseren voor betere besluitvorming
 • Verschillende posities en belangen herkennen om hier goed op te anticiperen

Handig overzicht? Download de brochure

Opleiding Hoger Management Support

Vernieuw jouw persoonlijke kwaliteiten met de 5-daagse opleiding Hoger Management Support op HBO-niveau. Je zorgt dat je in jouw dagelijkse functioneren:

 • krachtig aan het roer staat;
 • je manager voorziet van goede adviezen
 • standvastigheid uitstraalt en relaties opbouwt;
 • leiderschapskwaliteiten inzet;
 • effectief omgaat met conflicten en moeilijke situaties.

Handig overzicht? Download de brochure.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *