Hét blog voor de ervaren assistant

4 effectieve tips om jezelf te profileren

Secretaresse

Assistant, val jij wel genoeg op?

De assistant staat bekend als de stille kracht van de manager.

Je ontzorgt, regelt en levert kwaliteit. Op de achtergrond, dat wel. En natuurlijk is daar niets mis mee, jij hoeft niet zo nodig in de schijnwerpers te staan. Profileren… waarom zou je? Bescheidenheid siert de mens, toch?

Jezelf profileren helpt je verder!

Wees niet bang, profileren is niet opscheppen. Het betekent niet dat je een promotieverhaal over jezelf moet maken. Met jezelf (online) profileren laat jij zien wat jouw toegevoegde waarde is, waardoor je:

 1. erkenning en waardering voor je werk krijgt van collega’s en manager;
 2. de stap maakt van uitvoerend naar adviserend assistant;
 3. duidelijker je rol in een groep pakt;
 4. de taken die jij graag en goed doet ook op jouw bordje krijgt;
 5. meer kans maakt op een eventuele nieuwe baan.

En vooral in deze tijd van thuiswerken en digitale vergaderingen zijn deze voordelen des te groter! Genoeg redenen dus, om jezelf wat meer te laten zien.

Tips om jezelf te profileren

Jezelf profileren is voor de een (de extraverte collega) een stuk gemakkelijker dan de ander (de introverte collega). En het helpt ook niet mee dat we elkaar tegenwoordig veel meer digitaal zien dan eerst. Gelukkig hoef je niet schreeuwend op een tafel te staan om jezelf te laten zien. Ook op een rustige en bescheiden manier werk jij aan jouw profilering. Ja, ook via (beeld)bellen.

Met deze tips vergroot je jouw zichtbaarheid in de organisatie:

 1. Netwerken en verbinden
  Neem de tijd om je te verdiepen in je collega’s. Toon oprechte interesse, zonder er direct iets voor terug te verwachten. Wacht niet de maandelijkse virtuele borrel af, maar grijp het moment bij het koffiezetapparaat aan (op afstand uiteraard) of bel eens met een collega die je niet zo goed kent tijdens je lunchwandeling.
 2. Houd je baas op de hoogte
  Weet jouw manager waar jij mee bezig bent? In grote lijnen? Met de veranderende en flexibele rollen is een baan steeds minder afgebakend. Stuur je manager elke week of elke 2 weken een korte mail met jouw taken.
 3. Zeg duidelijk wat je wil
  Hints geven, tussen de regels door iets laten vallen of hopen dat je manager of collega aanvoelt wat jij wilt… dat werkt niet! Is er iets wat jij wilt, stuur dan daarop aan en spreek het duidelijk uit. Doe je dat of neem je een afwachtende rol aan?
 4. Zelfkennis
  Hoe goed ken jij jezelf en ben jij je bewust van je gedrag naar anderen? Lees in deze proefles maar eens hoe je met jouw gedrag de reactie van jouw collega of manager kunt beïnvloeden. 

Laat jezelf zien met de opleiding Hoger Management Support

Download brochure Hoger Management Support

Als senior ondersteuner is het belangrijk dat jij weet hoe je je profileert en met de juiste kracht jouw boodschap uitstraalt. Blijf groeien en jezelf ontwikkelen met de 5-daagse opleiding Hoger Manager Support.

 • Krijg inzicht in jouw persoonlijke presentatie en profilering
 • Benut de kracht van netwerken, zowel voor het uitoefenen van je functie als voor jezelf
 • Leer overtuigen met uitstraling

Bekijk het programma of download direct de brochure.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Lean secretariaat

Lean secretariaat: wat houdt dit in?

Steeds meer ondernemingen streven naar een leane bedrijfsvoering. Er worden productiehallen verbouwd en voorraden opgeruimd en overal wordt gesproken over waardestromen, spaghettidiagrammen, acceptabele kwaliteitsniveaus en dergelijke. Maar hoe staat het met de kantoorfuncties, meer specifiek het secretariaat? Wat betekent lean? Buiten de context van werkorganisaties denk ik, met mijn ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *