Hét blog voor de ervaren assistant

ZZP ’er worden, hoe pak je dat aan?

Het is nooit te laat om je leven een andere wending te geven. Veel mensen willen voor zichzelf beginnen, of willen een carrièremove maken. Zo zijn er ook veel secretaresses die al hun kennis en kunde als ZZP”er (Zelfstandige Zonder Personeel) in dienst van organisaties willen stellen. Hoe pak je dat aan en waar begin je?

Het voordeel is dat werken als ZZP”er enerzijds veel vrijheid kan geven, aan de andere kant heb je ook veel verplichtingen en ben je zelf helemaal verantwoordelijk. Je “mag” alles zelf doen van A tot Z:

  • bijhouden van je administratie
  • werven van opdrachten
  • sparen van je pensioen
  • factureren en verwerven van inkomen

Uitkeringen bestaan niet voor ZZP”ers. Met die onzekerheid moet je kunnen omgaan.

Netwerken
Het is belangrijk om een (groot) netwerk te hebben, omdat – als je het goed doet – je veel opdrachten uit je netwerk kunt halen. Dat maakt je minder afhankelijk van detacheringsbureaus. Zij kunnen je weer veel werk uit handen kunnen nemen op het gebied van acquisitie. Ook in je contacten met bureaus is netwerken van groot belang!

Als je de droom hebt voor jezelf te beginnen is het raadzaam om met collega-secretaresses of managementassistenten die al ZZP”er zijn, te praten. Zij hebben tips en tools voor je, kennen het klappen van de zweep en weten de weg al in ZZP-land.

Advies KvK
De volgende stap is het maken van een afspraak bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een afspraak voor een adviesgesprek. Bij de Kamer van Koophandel zijn ze gespecialiseerd in het helpen en adviseren van ondernemers. Daar kunnen ze je nog meer inhoudelijke informatie geven over starten als ZZP”er.

Als je dan nog enthousiaster bent geworden is het zaak om contact te leggen met detacheringsbureaus en andere bemiddelaars. Zij zullen je allemaal op intakegesprek willen hebben, doe dat ook. Zo kun je oefenen voor eventuele echte gesprekken voor opdrachten. Je krijgt een nog beter beeld van je mogelijkheden, hoe de markt eruit ziet en ook van de werkwijze van detacheringsbureaus.

Inschrijven
De knoop is doorgehakt en je gaat beginnen! Bij Kamer van Koophandel schijf je jezelf in. Je krijgt dan een BTW-nummer en je moet de inschrijvingskosten voldoen. Daarna kun je een zakelijke bankrekening openen, ga je een administratie opzetten, acquisitie doen en zogenaamde VAR-verklaring aanvragen. En dan begint het zelfstandige leven als ondernemer.

De voordelen zijn dat je vrijheid kunt hebben, dat je niet echt meer voor een baas werkt, dat je je passie en ambitie zelfstandig vorm kunt geven en ook dat je meer kunt verdienen dan in een dienstverband. De nadelen zijn dat je geen collectieve kortingen hebt, geen vakantiedagen en dat je niet uitbetaald krijgt als je ziek bent geworden.

ZZP”en is voor veel mensen een droom, en voor veel mensen blijft het een droom. Als je het slim aanpakt, zorgt voor financiële reserve en een goede dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen hebt, kun je die droom waarmaken. En genieten van een vrijer leven als ondernemer.

Eerst nog inspiratie opdoen of een extra training volgen voordat je gaat ZZP’en?
Bekijk ons opleidingsaanbod

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

èèn Reactie

  1. Als ZZP’er aan de slag gaan is een mooie uitdaging die vele voordelen met zich meebrengt. Toch moet je je ook bewust zijn van de risico’s. Zekerheden heb je namelijk niet. Maar juist dat is het gene wat veel mensen aanspreekt als ZZP’er. In de blog worden enkele tips gegeven maar let wel op dat er toch iets meer bij komt kijken. In mijn blog (https://www.jobbybid.com/freelancer-worden-hoe-doe-ik-dat/) geef ik aan hoe je een vliegende start kan maken. Wel zo handig, want ieder moment dat je thuis zit krijg je ook niets betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *