Hét blog voor de ervaren assistant

‘Secretaresses kunnen manager vervangen’

Steeds meer eisen worden er aan secretaresses gesteld. De tijd dat er alleen genotuleerd moest worden is allang voorbij. Secretaresses ontpoppen zich niet alleen als managementassistenten, maar ook als managers, en als de onmisbare schakel tussen directie en werkvloer.

Het NRC gaat verder en stelt in een artikel dat “de secretaresse de ontwikkelingen en in de branche en het wereldnieuws volgt, up-to-date blijft met studies en zo”n 4.000 euro per maand verdient. Alleen het koffie halen schiet er nog wel eens bij in”.
De naam “secretaresse” is volgens het NRC een geuzennaam voor een executive officie manager, management assistent of co-manager. Dit geeft aan dat het functieniveau voortdurend stijgt. Dat blijkt ook uit cijfers: op mbo-niveau verdwijnen er secretaressebanen, maar secretaresses op hbo-niveau blijven veel gevraagd.

Bij blijven
Daardoor wordt het steeds belangrijker om bij te blijven, om opleidingen te volgen, om cursussen te volgen bij opleidingsinstituten als het Secretary Mangement Institute. Steeds meer opleidingen zijn gericht op specialismen binnen het secretaresse-vak, zoals zorg, sales, communicatie, bedrijfskunde, marketing of organisatie. Secretaresses kunnen dan mee gaan met de trend, waarbij er niet meer gewerkt wordt voor managers, maar gewerkt wordt met managers. En dan mag er van bedrijven ook wel wat verwacht worden op het beschikbaar stellen van budgetten voor opleiding en training.

Uit een rapport van Ecabo blijkt dat secretaresses in veel gevallen verspreid door de organisatie werken en niet samen overleggen, hoewel ze wel bij heel veel andere meetings aanwezig zijn en daardoor als een van de weinigen van bijna alles wat speelt in de organisatie op de hoogte zijn. Ook is er bij meer dan 80% van de secretaresses een opleidingsbehoefte, maar doordat er geen krachtenbundeling is en secretaresses vaak niet met de vuist op tafel slaan, komen ze vaak op de laatste plaats bij het uitdelen van de opleidingsbudgetten.

Sparringpartner
En gezien de voortdurende verandering en uitbreiding van de takenpakketten zou dat eigenlijk niet zo mogen zijn. Een beter opgeleide secretaresse verdient zich snel terug, omdat ze nog beter kan sturen op efficiency, resultaten en zich een nog betere sparringpartner voor de directie toont.

De term secretaresse dekt de lading allang niet meer. In veel gevallen zijn secretaresses zo goed, dat ze de managers gewoon kunnen vervangen. En door deze ontwikkeling is het voor organisaties van groot belang om juist nu te investeren in de opleiding en training van hun secretaresses.

Bekijk ons opleidingsaanbod

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *