Hét blog voor de ervaren assistant

Zo verwerk je informatie beter en sneller

Ergenis bij je managerWe zijn allemaal kenniswerkers. We geven een mening of advies, beantwoorden vragen, lossen een probleem op, maken een keuze of informeren anderen.

Om deze kennis te leveren, moet je eerst zelf alle informatie opnemen en analyseren. Je moet e-mails, memo’s, rapportages lezen en vergaderingen en presentaties bijwonen. Dat zorgt voor de nodige uitdagingen: de hoeveelheid informatie die je per dag moet verwerken staat gelijk aan 174 kranten. En deze hoeveelheid neemt alleen maar toe: in de afgelopen 20 jaar is de stroom aan informatie meer dan 20 keer gegroeid. Hoe zorg je ervoor dat je dit allemaal nog kunt verwerken?

Zorg dat je geen informatie mist

De meeste mensen lezen te langzaam om bij te kunnen blijven met als gevolg dat ze teksten alleen scannend of maar half lezen. Per definitie mis je dan informatie. Ook raken we snel afgeleid.

Misschien herken je dit: halverwege het lezen van een pagina realiseer je je dat je nog mailtje moet sturen of een collega moet bellen en aan het eind van de pagina heb je geen idee wat je zojuist hebt gelezen. Hoe voorkom je dit? Hoe zorg je ervoor dat je een pagina maar 1x hoeft te lezen om deze te verwerken?

Een fractie sneller lezen

Een specifieke taak kost vaak maar een deel van die hersencapaciteit. Om je een voorbeeld te geven; het gemiddelde leestempo is zo’n 200 woorden per minuut. Echter, denken gebeurt op een snelheid van 800-1400 woorden per minuut. Dat betekent dat je tijdens het lezen nog heel veel hersencapaciteit over hebt. Die leegte wordt vaak opgevuld door afleidende gedachten. Wat kan je hieraan doen? Je kan deze indringers verdrijven door de leegte op te vullen.

Verschillende karakters psychologie

Wat bedoelen we hiermee? Als je een fractie sneller gaat lezen, heb je minder ruimte over om af te dwalen. Met als gevolg dat je een stuk geconcentreerder bent. Als je een hogere concentratie hebt, heb je over het algemeen een hoger tekstbegrip en dat maakt ook het onthouden een heel stuk makkelijker.

Tips:


  • Tekstbegrip gaat altijd voor
    Als je sneller leest, verhoog je je concentratie. Zorg ervoor dat je niet zo veel sneller gaat lezen dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip: ga op zoek naar het juiste evenwicht.
  • Varieer je snelheid
    Altijd op dezelfde snelheid lezen, verlaagt je begrip van de tekst. Vergelijk het met auto rijden: je kunt geen ‘cruise control’ rijden in de stad. Een makkelijke tekst kun je vaak wat sneller lezen, een moeilijkere tekst wat langzamer.

Geschreven door Mark Tigchelaar, spreker tijdens de Assistant Power Class over Haal meer uit je hersenen.


Haal meer uit je hersenen!

In deze tijd waarin je overladen wordt met informatie is het belangrijk geconcentreerd en gefocust te blijven. Wil jij leren hoe je dat doet? En wil jij je geheugen verbeteren, zodat je alles wat je leest ook onthoudt?

De praktische training Train je secretaresse brein! laat jou ervaren hoe je – met minder inspanning – meer gedaan krijgt en je je afsluit van de hectiek van de dag.

Lees meer over deze cursus

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Storende collega's

Collega’s zijn leuk… als ze maar niet je werkdag verstoren

Collega’s kunnen heel gezellig zijn. Maar soms kunnen ze ook je werkzaamheden, en daarmee je planning, verstoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *