Hét blog voor de ervaren assistant

Corporate governance, een opleiding die je aan het denken zet

Corporate Governance secretaresseDrie maanden na de laatste dag van een helemaal ‘up to date’ gebrachte opleiding, vraag ik als docent aan vier deelneemsters naar hun ervaringen. Wat die opleiding was? Corporate Governance voor de directie secretaresse en management assistent. Een mooi en stevig onderwerp.

Werkzaam in verschillende sectoren zoals zorg, financiële dienstverlening en woningcorporaties, volgden deze dames in vijf intensieve dagen de actuele opleiding. Naast een goede verdieping in allerlei begrippen rondom corporate governance was er ook veel ruimte voor uitwisseling, instructieve interviews met experts en prikkelende columns. Ook werden, in grote openheid, dilemma’s over goed ondernemingsbestuur uit elkaars secretariële praktijk besproken.

Een opleiding waar je veel aan hebt, een opleiding met impact

Graag laat ik de dames zelf aan het woord. Ik vraag aan ze: met welke concrete onderwerpen uit het domein van corporate governance heb jij jouw organisatie in de afgelopen tijd extra en beter bij kunnen staan? Hun antwoorden zijn divers, en altijd blijkt de stevige groei die ze hebben kunnen laten zien in hun mooie vak als senior ondersteuner.

Mariska Moison, de altijd alerte coördinator van het bestuurssecretariaat van Stichting Intervence in Middelburg, geeft aan dat ze direct aan de slag is gegaan met de eigen klokkenluidersregeling en hun interne risicobeheersing. Zij zegt:

‘Door onderwerpen op het gebied van corporate governance verder uit diepen, kan ik aan collega’s uitleggen waarom we de dingen doen zoals we ze doen. De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur kan ik adviseren bepaalde onderwerpen op te pakken of er aandacht aan te besteden. Zij nemen mij hierin serieus en ondernemen vervolgens ook actie.’

Klaske Miedema is een van de andere deelnemers. Werkzaam bij de Rabobank in Friesland geeft zij aan dat, door de stevige basis aan theoretische kennis, haar zelfvertrouwen fors is gegroeid. En juist dat ligt voor Klaske direct in het verlengde van de leerdoelen die zij had aan het begin van deze opleiding:

‘Mijn leerdoel is om mijn kennis en inzichten met betrekking tot de ondersteunende rol in de governance binnen het MKB te verbreden. Ik wil kennismaken met andere bedrijven, zodat mijn gezichtsveld breder wordt.’

Open en vertrouwelijke sfeer waarin veel van elkaar wordt geleerd

De vraag die ik daarna aan ze stel gaat over het doen van de opleiding zelf. ‘Wat zijn voor jou in het samenwerken met collega directiesecretaresses en Guus Koemans als docent de meest waardevolle ervaringen geweest?’

Wat in de antwoorden opvalt, is dat het vertrouwelijke karakter zo gewaardeerd wordt:

‘Het onderlinge vertrouwen naar elkaar (deelnemers en docent) en het open staan voor het leren van elkaar.’

De managementassistente van de directeur bij Woonconcept in Meppel, Majbritt Poel, zegt:

‘Het uitwisselen van ervaringen vond ik echt van toegevoegde waarde!’

En een ander zet kracht bij:

‘Het delen van de ervaringen en een kijkje buiten de eigen organisatie heb ik als zeer waardevol beschouwd. Het uitwerken van rollen die je als secretaresse hebt en dilemma’s is daarbij een prima handvat.’

Tot slot, en dat doet mij als docent natuurlijk veel plezier, wordt in de top 3 van waardevolle ervaringen met de opleiding genoemd:

‘Het opdoen van kennis door goede uitleg en voorbereiding van onze docent op een afwisselende manier.’

Kleding sollicitatie

Deze opleiding zet je aan het denken

Corporate governance voor de directie secretaresse en management ondersteuner is een hele mond vol. Daarom vraag ik als laatste aan de deelnemers: ‘Hoe is het stevige niveau van dit onderwerp en deze opleiding jou bevallen?’

Gebby Lewerissa, werkzaam als directiesecretaresse bij Wetlandwonen in Zwolle, zegt dan:

‘Als ik naar de opleiding kijk was dit een verhelderend traject en inhoudelijk goed!’

Klaske maakt de redenering af:

‘Het niveau heb ik zeer gewaardeerd. Ook omdat we in de tijd meer zijn geworden dan alleen de secretaresse die voor de agenda en voor de koffie zorgt. We zijn door een directe ondersteuning van de governance ook een sparring partner. Het niveau van de opleiding onderstreept dit.’

Hiermee maakt ze een mooie overstap naar de vraag die ik nog ‘in m’n achterzak had’. De vraag ‘wat is je aanbeveling voor, en het advies aan de collega directiesecretaresses die deze opleiding overwegen?’ Daarom als mooie uitsmijter nog één keer Mariska Morison aan het woord:

‘Als je meer wilt weten over de inhoud en achtergrond van corporate governance is de opleiding zeker aan te raden. De opleiding zet je aan het denken over jouw rol in corporate governance en zorgt ervoor dat je zelf adviezen kan geven óf voor de bevestiging dat zaken goed geregeld zijn binnen de organisatie waar je werkt.’

Geschreven door: Guus Koemans, docent van de opleiding Corporate Governance voor de assistant

Wil jij jouw adviesrol versterken?

Werken voor verschillende besturen met verschillende belangen vraagt gedegen inzicht in Corporate Governance. Deze opleiding Corporate Governance voor de assistant biedt een stevig traject om jou te helpen in jouw professionaliteit als adviseur van bestuurder, bestuurssecretaris of Raad van Toezicht. Jouw professionele vaardigheden worden sterk ontwikkeld.

Twijfel je of deze opleiding geschikt is voor jou? Neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk advies. Bel 040-2 974 947 en je krijgt Marjan of Niehk aan de telefoon.

Deze column is gemaakt op de tonen van ‘All blues’ door Miles Davis. Een mooie jazz wals met een stevig doorgaande puls en voortdurende ontwikkeling. Ik gebruikte All blues. 1959. All blues [Opgenomen door Miles Davis]. Op Kind of blue [Cd]. Columbia: 1959.

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Grenzen stellen

3 Belangrijke feiten over grenzen stellen

Goede samenwerking binnen teams bestaat uit begrenzing. Herken je dat? Dat je bij een opdracht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *